Arnold Henry Guyot

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Arnold Henry Guyot
Arnold Henry Guyot.jpg
Arnold Henry Guyot
Rođenje 28. rujna 1807.
Boudevilliers, Švicarska
Smrt 8. veljače 1884.
Državljanstvo američko
Narodnost Švicarac
Polje geologija
geografija
Karta Australije koju su sastavili Arnold Henry Guyot i Frederick Augustus Porter Barnard

Arnold Henry Guyot (Boudevilliers blizu Neuchâtela, Švicarska, 28. rujna 1807. – 8. veljače 1884.), švicarsko-američki geolog i geograf.

Studirao je na fakultetu u Neuchâtelu, te u Berlinu (Njemačka) gdje je upoznao Louisa Agassiza s kojim je održavao prijateljstvo do kraja života. Na kratkotrajnoj Akademiji u Neuchâtelu bio je profesor povijesti i fizičke geografije od 1839. do 1848. godine kada se na Agassizov nagovor odselio u Cambridge, Massachusetts, SAD. Nekoliko godina bio je predavač na Massachusetts State Board of Education, a od 1854. pa sve do smrti bio je profesor geologije i fizičke geografije na Princetonu. Zgrada u kojoj se nalazi Katedra za geoznanosti na Princetonu u njegovu čast danas nosi naziv Guyot Hall.

Postigao je visoke rezultate kao geolog i meteorolog. Godine 1838. odlučio se na Agassizov prijedlog za studij o ledenjacima, te je bio prvi koji je u članku poslanom Geološkom društvu Francuske objavio određena važna promatranja povezana s glacijalnim gibanjem i strukturom. Među mnogim stvarima zapazio je da se centar ledenjaka brže giba od bočnih strana, kao i to da se vrh giba brže od dna ledenjaka. Opisao je laminiranu ili vrpčastu strukturu ledenjačkog leda, a gibanje je ledenjaka pripisao postupnom pomicanju molekula umjesto klizanja ledene mase kako je predlagao de Saussure. Naposljetku je prikupio važne podatke o eratičnim stijenama.

Opsežna meteorološka promatranja koja je provodio u Americi dovela su do osnivanja Ureda za vrijeme SAD-a (engl. United States Weather Bureau), dok su njegove Meteorološke i fizičke tablice (1852, obnovljeno izdanje 1884) dugo vremena bile standard. Njegove vrhunske zbirke tekstova i zidne karte bile su važna pomagala u širenju i popularizaciji geoloških istraživanja u Americi. Uz knjige s tekstovima, glavne su mu publikacije bile:

  • Earth and Man, Lectures on Comparative Physical Geography in its Relation to the History of Mankind (preveo profesor CC Felton, 1849)
  • A Memoir of Louis Agassiz (1883)
  • Creation, or the Biblical Cosmogony in the Light of Modern Science (1884).
  • Johnson’s Universal Cyclopaedia (1872) - Frederick Augustus Porter Barnard, Arnold Henry Guyot

Njegovim imenom je nazvano nekoliko geografskih obilježja među kojima su ledenjak Guyot na Aljaski, Mount Guyot u Sjevernoj Karolini, te još jedan Mount Guyot u New Hampshireu.

Više informacija[uredi | uredi kôd]

Referencije[uredi | uredi kôd]

  • Memoir Jamesa Dwighta Dane u Biographical Memoirs of the National Academy of Science, vol. ii. (Washington, 1886).

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]