Arthur von Lindequist

Izvor: Wikipedija
Arthur von Lindequist
Opći životopisni podatci
Datum rođenja 17. listopada 1855.
Mjesto rođenja Wostewitz, Pruska
Datum smrti 1. studenog 1937.
Mjesto smrti Berlin, Njemačka
Nacionalnost Nijemac
Puno ime Arthur Axel Heinrich August
von Lindequist
Opis vojnoga službovanja
Godine u službi 1874.1920.
Čin General poručnik
Ratovi Prvi svjetski rat
Važnije bitke Bitka na Sommi
Bitka kod Arrasa
Bitka kod Cambraia
Proljetna ofenziva
Vojska Njemačka
Rod vojske kopnena
Zapovijedao XIV. pričuvni korpus
VII. pričuvni korpus
Odlikovanja Pour le Mérite

Arthur Axel Heinrich August von Lindequist (Wostewitz, 17. listopada 1855. - Berlin, 1. studenog 1937.) je bio njemački general i vojni zapovjednik. Tijekom Prvog svjetskog rata zapovijedao je s 3. gardijskom divizijom, te XIV. i VII. pričuvnim korpusom na Zapadnom i Istočnom bojištu.

Vojna karijera[uredi | uredi kôd]

Arthur von Lindequist rođen je 17. listopada 1855. godine u Wostewitzu (otok Rügen). Lindequist je u vojsku kao kadet stupio 1874. godine, nakon čega je služio u raznim vojnim jedinicama. U kolovozu 1910. dobiva zapovjedništvo nad 1. hannoverskom pješačkom pukovnijom kojom zapovijeda iduće tri godine. U kolovozu 1913. Lindequist je promaknut u general bojnika, te dobiva zapovjedništvo nad 40. pješačkom brigadom na čijem čelu dočekuje i početak Prvog svjetskog rata.

Prvi svjetski rat[uredi | uredi kôd]

Na početku Prvog svjetskog rata 40. pješačka brigada ulazi u sastav 2. armije koja se nalazila na Zapadnom bojištu. Zapovijedajući navedenom brigadom Lindequist sudjeluje u opsadi Namura u kojoj je 23. kolovoza 1914. ranjen. Nakon što se oporavio od zadobivenih rana, u lipnju 1915. preuzima zapovjedništvo nad 3. gardijskom divizijom kojom će zapovijedati tijekom većine rata. Lindequist zapovijedajući navedenom divizijom na Istočnom bojištu sudjeluje u ofenzivi Gorlice-Tarnow, te nakon toga u borbama oko Tarnopola.

U travnju 1916. Lindequist je s 3. gardijskom divizijom premješten na Zapadno bojište gdje divizija zauzima položaje u Champagni. Ubrzo nakon toga, u lipnju 1916., s 3. gardijskom divizijom koja je ušla u sastav 2. armije sudjeluje u Bitci na Sommi, da bi nakon toga u rujnu ponovno bio upućen na Istočno bojište. Međutim, već u studenom 1916. ponovno je vraćen na Zapadno bojište gdje 3. gardijska divizija ulazi u sastav Armijskog odjela A.

Tijekom 1917. Lindequist sa svojom divizijom sudjeluje u Bitci kod Arrasa, te nakon toga u Trećoj bitci kod Ypresa. U studenom 1917. zapovijedajući 3. gardijskom divizijom sudjeluje u Bitci kod Cambraia gdje zaustavlja saveznički tenkovski napad. Za zapovijedanje u navedenoj bitci, 23. prosinca 1917. odlikovan je ordenom Pour le Mérite.

U veljači 1918. Lindequist postaje zapovjednikom XIV. pričuvnog korpusa koji je ušao u sastav novoformirane 17. armije. Zapovijedajući navedenim korpusom Lindequist sudjeluje u Drugoj bitci u Pikardiji, prvom njemačkom napadu u Proljetnoj ofenzivi. U lipnju međutim, Lindequist ponovno mijenja zapovjedništvo, te postaje zapovjednikom VII. pričuvnog korpusa kojim zapovijeda sve do kraja rata.

Poslije rata[uredi | uredi kôd]

Nakon završetka rata Lindequist je jedno vrijeme bio u pričuvi i na raspolaganju Glavnom stožeru, da bi konačno 21. siječnja 1920. godine bio umirovljen. Preminuo je 1. studenog 1937. godine u 82. godini života u Berlinu.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

(eng.) Arthur von Lindequist na stranici Prussian Machine.com