Asterix protiv Cezara

Izvor: Wikipedija
Asterix protiv Cezara
Naslov izvornika
Asterix et la surprise de Cesar
RedateljGaëtan Brizzi
Paul Brizzi
ProducentYannik Piel
ScenaristRené Goscinny
Albert Uderzo
Glavne ulogeRoger Carel
Pierre Tornade
GlazbaVladimir Cosma
Godina izdanja1985.
Trajanje79 min.
Država Francuska
Jezikfrancuski
engleski
Profil na IMDb-u
Portal o filmu

Asterix protiv Cezara (fra. Asterix et la surprise de Cesar) je francuski animirani film iz 1985. snimljen po stripovima "Asterix gladijator" i "Asterix legionar". To je četvrti animirani film iz serijala o Asterixu.

Ekipa[uredi | uredi kôd]

Režija: Gaetan Brizzi, Paul Brizzi

Glasovi: Roger Carel (Asterix), Pierre Tornade (Obelix), Pierre Mondy (Caius), Danielle Licari (Falbala), Serge Sauvion (Cezar) i drugi.

Radnja[uredi | uredi kôd]

50 g. p. k. Obelix je u selu sreo plavokosu Falbalu te se zaljubio u nju. Asterix je zabrinut jer Obelix više ne pokazuje interes za ništa te se ponaša smeteno, a završno padne u depresiju kada otkrije da je Falbala već zaručena za mladog Tragicomixa. Gaj Julije Cezar slavi svoj rođendan i cijelo Rimsko Carstvo se sprema na slavlje, pa neki novi zapovjednik otme Falbalu i Tragicomixa kako bi ih poklonio njemu na dar, ali ih se ipak odluči riješiti da ne izazove mržnju Gala. Mladi par biva odveden u Afriku pa ih Asterix i Obelix odluče spasiti. No tamo ih nađu Beduini i prodaju kao roblje Rimu...

Zanimljivosti[uredi | uredi kôd]

  • Film dobro iskorištava Cezareve citate. Tako kada Gali unište logor Centurion izjavi; "Dođoh, vidjeh, izgubih".
  • Sekvenca s olujom u kojoj Obelix traži zarobljenog Asterixa u tamnici je vjerojatno najmračnija u cijelom serijalu filmova o Asterixu.
  • Film je bio planiran još dok je Goscinny bio živ, ali su ga sprječavali pravni zakoni.

Nagrade[uredi | uredi kôd]

Kritike[uredi | uredi kôd]

Kritičar Michael Mackenzie je u svojoj recenziji napisao: "Asterix protiv Cezara je razumno zabavna pustolovna priča koja isprva ima problema stati na svoje noge, ali kasnije nadoknadi za izgubljeno vrijeme. Brizzi braća rade odličan posao u balansiranju emocija s humorom, posebno u završnom činu, gdje uspiju uvesti sjajan geg o uništenju pola Koloseja. Šala o tome kako Asterix i Obelix uništavaju slavne povijesne građevine je bila iskorištena više puta, najznačajnije u filmu Asterix i Kleopatra u kojem Obelix uništi nos Sfinge, ali ovdje ona funkcionira osobito dobro zbog pažnje na detaljima."

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]