Kraljevski astronom

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Astronomer Royal)

Kraljevski astronom (prijevod na hrvatski jezik s engleskog Astronomer Royal) je više mjesto u dvoru monarha Ujedinjenog Kraljevstva. Dva su službenika; onaj višeg statusa je kraljevski astronom, a to je mjesto osnovano 22. lipnja 1675., dok je ono nižeg statusa, Kraljevski astronom Škotske utemeljeno 1834. godine.

Engleski kralj Karlo II., koji je utemeljio Kraljevsku zvjezdarnicu u Greenwichu 1675. godine, naložio je svom prvom kraljevskom astronomu Johnu Flamsteedu neka se angažira s najvećom pozornošću i umijećem bilježiti kretanja nebesa, mjesta fiksnih zvijezda te nalaženja tako željenih dužina mjesta radi usavršenja umijeća navigacije.[1]

Od tada do 1972. je kraljevski astronom bio ravnateljem greenwichke zvjezdarnice. Kao takav, prima stipendiju od 100 britanskih funta godišnje i članom je kraljevskog dvora, pod nadzorom lorda chamberlaina. Nakon što se razdvojilo dva ureda, mjesto kraljevskog astronoma je počasno, iako je ostao pristupačnim vladaru po pitanju astronomskih i srodnih znanstvenih tema, a samo to mjesto je vrlo prestižno.

Nekada je postojalo mjesto Kraljevskog astronoma Irske.

Kraljevski astronomi[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. F Baily, "An Account of the Rev. John Flamsteed", pretiskano vol.28,at str.293. "The Museum of foreign literature, science and art", R Walsh et al., publ. E Litell, 1836.