Atanor

Izvor: Wikipedija
Atanor
Autor Jasna Horvat
Prijevod Athanor
Dizajn korica Ana Pojatina
Država Hrvatska
Jezik hrvatski
Vrsta djela roman oulipovske doktrine
Serijal Biblioteka Otvorena knjiga
Rod
(stil, žanr)
beletristika
Izdavač Naklada Ljevak
Datum (godina)
izdanja
2017.
Vrijeme (mjesto)
nastanka
Osijek i Zagreb, 2017. godina
Korice tvrdi uvez
Broj stranica 360
Pripovjedač kemijski elementi
Vrijeme radnje 21. stoljeće
Mjesto radnje Osijek
Glavni lik(ovi) vodik (Vatroslav Pero Horvat), helij (Sunčica Davorka Završnik), kisik (Ozana Nada Horvat)
Teme kemija, periodni sustav elemenata, alkemija, hrvatska kultura, povijest
ISBN broj 978-953-355-049-7

Atanor je roman iz 2017. hrvatske književnice Jasne Horvat posvećen periodnom sustavu elemenata, a smješten u suvremenom Osijeku. Atanor je alkemičarska peć te ujedno metafora ljudskih tijela načinjenih od svemirske prašine, odnosno, od elemenata periodnog sustava. Glavni je junak kemijski element vodik, najjednostavniji element periodnog sustava elemenata, ujedno i najpokretljiviji te time i genearator kozmičkih kombinacija. Atanor je konstrukcijski roman po svemu srodan oulipovskom propitivanju potencijala književnosti.[1]

Roman je nastavak autoričina ciklusa romana-studija započetih romanom Az iz 2009. godine, a ispunjenih kompleksnim temama kakvima su hrvatski mitovi opisani u Vilikonu iz 2012. godine i Vilijun iz 2016. godine ili zlatni rez u Auronu iz 2012. godine.[2]

Atanor je multimedijska knjiga, zvučna knjiga i drugi roman Jasne Horvat kojim se konvergira otisnuti tekst s mrežnim sučeljem.


Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Glas Slavonije, Jasna Horvat: “Atanor” pokazuje da je Osijek moja kozmička peć!, objavljeno 22. travnja 2017., pristupljeno 27. studenoga 2019.
  2. studentski.hr, Očaravajuće ispreplitanje kemije i krimića u novoj knjizi-igrački Jasne Horvat, objavljeno 2. srpnja 2017., pristupljeno 27. studenoga 2019.


Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]


Logotip Wikicitata
Na stranicama Wikicitata postoji zbirka osobnih ili citata o temi: Atanor


P literature.svg Nedovršeni članak Atanor koji govori o književnosti treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.