Jasna Horvat

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Jasna Horvat
Jasna Horvat2.jpg
Jasna Horvat 2018.
Rođenje Osijek, 27. prosinca 1966.
Zanimanje književnica, teoretičarka kulture
Nacionalnost Hrvatica
Period pisanja 2002. -
Književne vrste proza, poezija, eseji, putopisi, znanstvene studije
Nagrade

Službena stranica

Portal o životopisima

Jasna Horvat (Osijek, 27. prosinca 1966.) hrvatska je književnica, multimedijska umjetnica, teoretičarka kulture i redovita profesorica na Ekonomskom fakultetu[1] u Osijeku. Piše romane, eseje, knjige za djecu i mladež te znanstvena i stručna djela[2] iz dviju znanstvenih grana (društvene i humanističke). Većina njezinih romana ocijenjena je kao oulipovski narativ i srodna je nastojanjima skupine Oulipo.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rođena je u Osijeku 27. prosinca 1966. godine.

Studirala je na Ekonomskom fakultetu u Osijeku gdje po diplomiranju (1989.) dobiva radno mjesto asistenta na Katedri kibernetike, matematike i statistike (1990.). Po završetku poslijediplomskog studija, magistrirala je na Ekonomskom fakultetu u Osijeku (23. siječnja 1992.), a zvanje doktora znanosti stekla je obranom doktorskog rada, također na Ekonomskom fakultetu u Osijeku (26. svibnja 1997.), pred povjerenstvom s jednim inozemnim članom i mentorom - prof. dr. sc. Anuškom Ferligoj, redovitom profesoricom na Sveučilištu u Ljubljani.
Vodila je više znanstvenih projekata, a kao rezultat jednog od njih izgradila je i vodila CATI centar - istraživački poligon za prikupljanje, analizu i interpretaciju statističkih podataka. Sudjelovala je na brojnim znanstvenim skupovima iz područja društvenih i humanističkih znanosti, inozemnim stipendijama i pozvanim predavanjima, a temeljem rezultata znanstveno-istraživačkog rada 2012. godine potvrđena je u znanstveno zvanje znanstvenog savjetnika i trajno znanstveno-nastavno zvanje redovitog profesora iz područja društvenih znanosti, znanstvenog polja ekonomije, znanstvene grane kvantitativne ekonomije. Osnivačica je i potpredsjednica Andizeta - Instituta za znanstvena i umjetnička istraživanja u kreativnoj industriji.

Književnički rad[uredi | uredi kôd]

Jasna Horvat na Odsjeku za matematiku Sveučilišta u Ljubljani
Jasna Horvat na predstavljanju romana Auron u knjižnici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu

Članica je Društva hrvatskih književnika,[3] Hrvatske udruge istraživača dječje književnosti,[4] Matice hrvatske, Hrvatskog statističkog društva.
Instituta Andizet.

Književničkim radom počinje se baviti u suradnji s osječkim Dječjim kazalištem Branka Mihaljevića, potkraj devedesetih. U to doba Dramski studio Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku postavlja na scenu igrokaz Putem sunca (kasnije preimenovan u Svevidovim tragom i objavljen u Izgubljenoj vili (Matica hrvatska, 2002.), knjizi dvaju dramatiziranih tekstova). Nakon Izgubljene vile, Naklada Ljevak objavljuje Alemperkina kazivanja (2005.) - njezinu interpretaciju Sučićeve mitologije, popraćenu vrhunskim ilustracijama Pike Vončine.
Knjiga pisama razmijenjenih s Irenom Vrkljan Pismo u pismu potvrda je prijateljstva oživljenog kroz pisma, a s njima kulturne svestranosti obiju autorica. Romani Az, Bizarij, Auron, Vilikon, Alikvot i Vilijun upućuju na naklonost Jasne Horvat eksperimentu očitovanom ponajprije u konceptualizaciji romaneskne forme.
Njezina djela za djecu - Izgubljena vila, Alemperkina kazivanja i Krijesnici - tematiziraju mitološki koncept hrvatskog panteona, približavaju ga djeci, a posredovanjem ilustracija Pike Vončine postaju i lako pamtljive predaje.
U romanu Az (2010. nagrađenom prestižnom nagradom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti za književnost) Jasna Horvat popularizira glagoljicu ugrađujući glagoljicu u radnju romana na slovnoj, numeričkoj i simboličkoj razini. Bizarijem - romanom o fantazmagoriji jedne vezanosti - Jasna Horvat koristi veznike kako bi ukazala na gramatičku kodiranost intimnih i historijskih vezanosti za topos. Pri tome za svoj topos izabire grad Osijek, a čuvene, bizarne ex-Osječane za nositelje simboličkih podudarnosti s veznicima kao vrstom riječi. Konceptualna variranja ove autorice kulminiraju u Auronu gdje zlatni rez ugrađuje ne samo u strukturu teksta nego i u život istoimenog glavnog junaka - Aurona. Rubnice romana ispunjava podatcima o auronskom konceptu ljepote te na taj način, posredovanjem aktivnih rubnica romana, čitatelji Aurona primaju obilje podataka o zlatnorezovskom formatu - auronu - kao i o njegovim najrazličitijim pojavljivanjima. Roman leksikon o vilama - Vilikon spoj je dviju kulturnih priča: one koju pripovijeda Marko Polo i one koju monološki interpretira Kublaj-kan, Markov slušatelj. Leksikonske natuknice o vilama, nadnaravnim bićima iz Kraljevstva Hrvatskog, ispripovijedane su uporabom magičnog kvadrata broja 12. Roman Alikvot izgrađen je na studiji Vladimira Mažuranića te u svom sadržajnom dijelu dovršava nezavršeni roman Ivane Brlić Mažuranić Jaša Dalmatin, potkralj Gudžerata. Ovaj roman ujedno donosi i Manifest aksiomatske književnosti kojim književnica pojašnjava doktrinu prema kojoj je izgrađivala svoj opus.
Autorica Jasna Horvat u potpunosti je posvećena njegovanju hrvatske kulturne baštine, njezinu izučavanju i promoviranju. Samu sebe vidi određenu informacijskim dobom,[5][6] a kritičari njezina djela uspoređuju s djelima Itala Calvina[7] te ih nerijetko ocjenjuju oulipovskim narativima[8].
Nakon romana
Vilijun - permutiranog romana Vilikon - opus Jasne Horvat označen je složenicom Ars Horvatiana te je time potvrđena njegova izgrađenost i jedinstvenost u hrvatskoj suvremenoj književnosti. Roman Atanor konstruiran je prema strukturi periodnog sustava elemenata te predstavlja jedinstveni spoj književnosti i znanja o (al)kemiji. Romani Vilijun, Atanor i OSvojski ovu hrvatsku književnicu postavljaju rodonačelnicom "pametne književnosti" u kojoj je potrebno koristiti pametni telefon kako bi se u potpunosi otčitao teksta premrežen QR kodovima.

Jasna Horvat 2015.

Od 2012. godine do 2018. bila je članicom povjerenstva Nagrade Dr. Ivan Šreter za izbor najbolje riječi.[9] Hrvatsku književnost predstavljala je na inauguracijskom EU-Kina književnom festivalu koji se u studenom 2017. godine održavao u Pekingu i Chengduu. Sa suradnicima je objavila dvojezičnu publikaciju Ars Andizetum koja je (i) otvorenog pristupa, a u kojoj donose novu definiciju Kreativne industrije.[10][11]

Nagrade i priznanja[uredi | uredi kôd]

 • Nagrada HAZU za roman Az (2010.)
 • Pečat grada Osijeka za osobita ostvarenja na području književnosti (2011.)
 • Državna nagrada za znanost 2016. godine: kategorija "populariziranje znanosti" - za Kreativnu riznicu 2016. godine (2017.)
 • FUL KULTURNO: nagrada Superbrendsa za najbolje brendirani niskobužetni projekt u kulturi - za Hepening Vilijun (2018.)
 • Nagrada "Josip i Ivan Kozarac" za roman Osvojski (2019.) koji je proglašen najboljim proznim djelom - knjigom godine
 • Nagrada "Simply the best" u kategoriji Osoba godine (2021.) za inovativan doprinos turističkoj djelatnosti, a ostvaren književnim tekstovima[12]
 • Državna nagrada "Ivan Filipović" za 2020. godinu u području visokoga školstva[13]


Objavljena djela[uredi | uredi kôd]

(popis nepotpun)

Eseji i studije[uredi | uredi kôd]

(popis nepotpun)

 • Semiotički marketing Konstantina Ćirila Filozofa: glagoljičko prezentiranje kršćanstva kao preteča suvremenog semiotičkog marketinga, suautori: Nives Tomašević i Slaven Lendić[35]
 • Intenzitet prenesena iskustva u stvaranju akademske proze Dubravke Oraić Tolić[36]
 • ARTICLE Beliefs in Equality for Women and Men as Related to Economic Factors in Central and Eastern Europe and the United States[37]
 • Economic Influences on Ideals About Future Jobs in Young Adults in Formerly Socialist Countries and the United States[38]
 • Tematsko-motivske veze u stvaralaštvu Vladimira Mažuranića i Ivane Brlić-Mažuranić, suautorstvo s A. Kos-Lajtman[39]
 • Ivana Brlić-Mažuranić, "Priče iz davnine": nova konstrukcija izvora i metodologije; suautorstvo s A. Kos-Lajtman[40]
 • Lik i djelo Svetog Konstantina Ćirila Filozofa u romanu Az; suautorstvo s Nives Tomašević[41]
 • Book as a Souvenir: Partnership Between Tourism Potentials, Cultural Identity, Promotion and Publisher's Profits; suautorstvo s Mijoč, Horniš, Tomašević[42]


Izvori[uredi | uredi kôd]

 1. http://www.efos.unios.hr/jhorvat/
 2. Pregled po znanstveniku: Jasna Horvat (MB: 174705)
 3. Arhivirana kopija. Inačica izvorne stranice arhivirana 12. prosinca 2011. Pristupljeno 19. prosinca 2011. journal zahtijeva |journal= (pomoć)CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
 4. Hrvatska udruga istraživača dječje književnosti
 5. http://www.jasnahorvat.com
 6. http://www.facebook.com/pages/Jasna-Horvat/155460337852209
 7. http://www.academia.edu/3640561/Paralelna_tumacenja_Nevidljivih_gradova_Itala_Calvina_i_Vilikona_Jasne_Horvat s dopusnicom
 8. http://www.academia.edu/4426681/A_Conceptual_Mnemotope_of_Osijek_in_Jasna_Horvats_Novel_Bizarij[neaktivna poveznica]
 9. http://www.glas-slavonije.hr/vijest.asp?rub=5&ID_VIJESTI=156869
 10. a b http://www.andizet.hr/wp-content/uploads/2017/12/ArsAndizetum_HR-2.pdf
 11. a b http://www.andizet.hr/wp-content/uploads/2018/04/ArsAndizetum_ENG.pdf
 12. https://akademija-art.hr/2021/11/28/osjecka-profesorica-jasna-horvat-dobitnica-je-nagrade-simply-the-best-2020/
 13. https://mzo.gov.hr/vijesti/odluka-o-dodjeli-nagrade-ivan-filipovic-za-2020-godinu/4654
 14. https://www.andizet.hr/ars-meandrum/
 15. https://www.andizet.hr/wp-content/uploads/2021/09/ars-igrum-2021.pdf
 16. https://www.andizet.hr/wp-content/uploads/2021/05/JH-AZ-2020-english-online.pdf
 17. https://www.andizet.hr/wp-content/uploads/2019/12/Ars-Eugenium-hrvatski-web.pdf
 18. http://www.matica.hr/Vijenac/vijenac503.nsf/AllWebDocs/Dodir_svakodnevice_i_vilinskoga_svijeta
 19. http://www.matica.hr/Vijenac/vijenac463.nsf/AllWebDocs/Zlatna_geometrija_teksta
 20. Arhivirana kopija. Inačica izvorne stranice arhivirana 23. listopada 2012. Pristupljeno 20. prosinca 2012. journal zahtijeva |journal= (pomoć)CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
 21. http://kuscholarworks.ku.edu/dspace/bitstream/1808/9951/1/SCN_1_2012_Kos-Lajtman.pdf
 22. http://www.icjk.me/lm/files/LM11/18.pdf[neaktivna poveznica]
 23. Arhivirana kopija. Inačica izvorne stranice arhivirana 10. lipnja 2015. Pristupljeno 6. listopada 2013. journal zahtijeva |journal= (pomoć)CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
 24. Fantasy HrvatskaInačica izvorne stranice arhivirana 14. lipnja 2011. Az osvojio nagradu HAZU, 25. svibnja 2011., pristupljeno 22. lipnja 2011.
 25. http://www.academia.edu/4426681/A_Conceptual_Mnemotope_of_Osijek_in_Jasna_Horvats_Novel_Bizarij[neaktivna poveznica] s dopusnicom
 26. http://www.matica.hr/vijenac/421/Fantazmagorija%20%28po%29vezanosti/
 27. http://www.vecernji.hr/kultura/u-novoj-knjizi-j-horvat-osjecka-povijest-vezana-je-veznicima-clanak-120308
 28. http://bib.irb.hr/datoteka/611914.JH_2009_-_Krijesnici_str_1-44.pdf
 29. http://bib.irb.hr/datoteka/554038.zlatni_danci_13.pdf
 30. http://www.mvinfo.hr/izdvojeno-kritike-opsirnije.php?ppar=2437
 31. Alemperkina kazivanja (CROSBI)
 32. http://www.matica.hr/kolo/298/Amalgamirani%20mitovi/
 33. http://www.academia.edu/Documents/in/Alemperkina_Kazivanja
 34. http://www.childrenslibrary.org/servlet/WhiteRavens?title=Special%20mention&where=specialmention=1Inačica izvorne stranice arhivirana 20. rujna 2011. The White Ravens
 35. http://hrcak.srce.hr/index.php?show=clanak&id_clanak_jezik=100186
 36. Intenzitet prenesena iskustva u stvaranju akademske proze (Hrvatska udruga istraživača dječje književnosti)
 37. http://www.springerlink.com/content/mwq63g3k83528177/fulltext.pdf[neaktivna poveznica]
 38. http://bib.irb.hr/datoteka/261319.Olson_et_al._2006.pdf
 39. https://www.bib.irb.hr/431485 Tematsko-motivske veze u stvaralaštvu Vladimira Mažuranića i Ivane Brlić-Mažuranić (CROSBI)
 40. Ivana Brlić-Mažuranić, "Priče iz davnine": nova konstrukcija izvora i metodologije (CROSBI)
 41. Lik i djelo Svetog Konstantina Ćirila Filozofa u romanu Az (CROSBI)
 42. Book as a Souvenir: Partnership between Tourism Potentials, Cultural Identity Promotion and Publisher's Profits (CROSBI)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]