Avenida Brasil

Izvor: Wikipedija
Avenida Brasil
Logotip
Formattelenovela
AutorJoão Emanuel Carneiro
RedateljRicardo Waddington, Amora Mautner, José Luiz Villamarim
Uvodna glazba"Vem Dançar com Tudo"
(Danza Kuduro)
GlumciAdriana Esteves
Débora Falabella
Murilo Benício
Cauã Reymond
Alexandre Borges

Vera Holtz
José de Abreu
Nathalia Dill
Ísis Valverde
Heloísa Périssé

Marcelo Novaes
Eliane Giardini
Marcos Caruso
Debora Bloch
Država podrijetla Brazil
Jezikportugalski
Broj epizoda179
Produkcija
LokacijaRio de Janeiro, Brazil
Trajanje epizode33 - 55 min
Prikazivanje
TV kućaRede Globo
U HrvatskojRTL
Emitiranje27. svibnja 2013.studeni 2013.
Vanjske poveznice
Članak o seriji na IMDb-u

Avenida Brasil[1] je brazilska telenovela koju je stvorio João Emanuel Carneiro. Seriju je napisao João Emanuel Carneiro u suradnji s Antoniom Silverom, Lucianom Pessanhom, Alessandrom Marsonom, Marcia Prates i Thereza Falcão te režijom Gustavo Fernandez, Thiago Teitelroit Paul Silvestrini, Andrew Hall i Joan Jabace, a režirali José Luiz Villamarim i Amora Mautner i temeljni smjer, Ricardo Waddington.

U glavnim ulogama Débora Falabella, Adriana Esteves, Murilo Benício, Cauã Reymond, Marcello Novaes i Eliane Giardini.

Telenovela je postigla ukupni prosjek od 42 rejting boda i 69% udjela. Posljednja epizoda osvojila je impresivnih 56 bodova i udio od 84%, s više od 50 milijuna gledatelja, postajući najgledaniji TV program godine, a Forbes je smatrao komercijalno najuspješnijom telenovelom u Povijesti Brazila, čija se ukupna zarada procjenjuje na milijardu dolara. Telenovela je dobila ukupno 118 naznaka za nagrade, pobijedivši u 41 od njih.[2][3]

Premijerno je izvedena 26. ožujka 2012., a završila je 19. listopada 2012. na Rede Globo u 21 sat. U Hrvatskoj, serija se prikazivala od 27. svibnja 2013. do studenog iste godine u večernjem terminu na RTL-u.[4][5][6]

Radnja[uredi | uredi kôd]

Radnja prati dramatičnu priču o Riti (Débora Falabella), slatkoj mladoj ženi koja se bori za oporavak dijela života koji joj je oduzela bezobzirna maćeha, Carminha (Adriana Esteves) dok je bila samo dijete.

Kad Ritin otac slučajno i prerano umre u rukama Tufaa (Murilo Benício), ali izravno povezan s Carminhinom shemom, Carminha i njezin ljubavnik Max (Marcello Novaes), šalju mladu djevojku da živi na odlagalištu otpada, ne stoje na putu njihovom planu da se obogate. Carminha koristi tu činjenicu da nesvjesno zarobi Tufãoa u brak s krivnjom. Rita na odlagalištu otpada podvrgava se dječjem radu pod nadzorom žalosnog čovjeka po imenu Nilo (José de Abreu). No, ona ima dovoljno sreće da upozna Batatu (Cauã Reymond), dječaka koji joj postaje najbolji prijatelj i prava ljubav. Odvodi je da živi s drugom djecom, pod brigom majčine Lucinde (Vera Holtz), u drugu kuću na odlagalištu otpada. Srećom, Rita je ubrzo usvojena i seli se iz zemlje u Argentinu sa simpatičnom obitelji koja joj mijenja ime u Nina. Međutim, ona ima problema sa svojom usvojiteljicom koja preminu i na kraju sa svojim sestrama usvojiteljicama zbog svoje misije osvete. Usvojitelj Rite / Nine jako ju je volio i dobro se ophodio s njom. Školovao ju je i lijepo opskrbio obitelj. Postaje poznati kuhar. Kad joj usvojitelj umre, to pojačava njezin gubitak prirodnog oca i osvetu za Carminhu i Maxa. Batata su usvojili Carminha i Tufão i preimenovali ga u Jorginho. Jorginho ima mnogo emocionalnih problema jer ga njegova rođena majka usvaja godinama nakon što ga je napustila na odlagalištu kao malu djecu. Jorginho prezire Caminhu, ali ne zna zašto i ne sjeća je se jasno iz ranog djetinjstva prije napuštanja.

Godinama kasnije, neprepoznatljiva i motivirana osvetom, Nina se vraća pod svoje usvojeno ime u Brazil, uvlači se u obitelj postajući osobni kuhar Carminhine obitelji. Na kraju se mora suočiti s gorkim posljedicama osvete nad onima koji su je najviše povrijedili. Kao što je gore spomenuto, podla Carminha uspjela je namamiti i oženiti Tufão koja je prijateljski raspoložen, bogat nogometaš i nije svjesna njezinih mnogih laži i manipulacija. Oni žive s njegovom glasnom i neugodnom rodbinom u nerafiniranoj vili u predgrađu, a ona zločestog Maxa čini svojim šogorom udajom za Tufãoovu dosadnu sestru.

Zajedno, Carminha i Max nastavljaju provoditi svoje sadističke planove za napredak, nastavljajući ljubavnu vezu / mržnju u istoj kući kao i njihovi nesuđeni supružnici. Nina se toliko zaokupi svojim jedinstvenim ciljem nanošenja patnje i kazne onima koji su joj nanijeli nepravdu da je vlastita sreća ugrožena. Carminha i Nina imaju jedno zajedničko: iskrenu ljubav prema Jorginhu, koji je Carminhin biološki sin (i usvojenik) i Nininu dragu iz djetinjstva, Batatu.

Nina koristi Maxa i zaplete se, što iritira Carminhu zbog gubitka ljubavnog interesa. Nakon toga, Nina pomaže Maxu dajući otkup s kamatama za svoju rodbinu. Dan za danom Max traži novac, Nina mu napokon ne može pomoći i Max shvati da ga ne voli. Shrvani Max pristaje na Carminhu zbog svladavanja Nine. Ubrzo nakon toga, Nina se krišom fotografira na njihovom krevetu - prijeti Carminha. Fotografija je još uvijek korištena kao dokaz za prikazivanje Tufãoa sve dok Carminiha taktički ne ukrade Nininu predmemoriju i ne objavi identitet Nine za Tufãoovu obitelj. Tufão zbunjuje, ali obično vjeruje Carminhinoj izjavi, a Nina se nema nade da opiše što je. Nakon što je Max uvjerio Carminhu da napusti dvorac, ona ga izdaje u smrtnu zamku jer ga nije utopila u svom čamcu, ali ga je majka Lucinda pravovremeno preživjela. Max se maskira i uspijeva obitelji Tufão otkriti Nininu fotografiju na kojoj je Carminha otpuštena. Veliki je događaj da Max otme Ninu, ubrzo mrtvu Nilo, Lucindu, Carminhu i Jorginia. U to vrijeme Max koristi Ninu kao živi štit za bijeg, ali netko opetovano onesvijesti i ubije ga pomoću pika. Carminha se zaklinje ubojstvom Maxa i osuđuje se na tri godine. Kasnija serija prikazuje Carminhu kako se vraća iz zatvora i pomiruje s Ninom.

Opis likova[uredi | uredi kôd]

Glumac / Glumica Uloga[7]
Adriana Esteves Carminha (Carmen Lucia Moreira de Souza Araújo)[8]
Débora Falabella Nina García Hernández / Rita Fonseca de Souza[9]
Murilo Benício Tufão (Jorge Araújo)[10]
Cauã Reymond Jorginho (Jorge Moreira de Araújo Filho) / Cristiano Oliveira / Batata[11]
Marcello Novaes Max (Maxwell Pereira Oliveira)[12]
Eliane Giardini Muricy Araújo[13]
Marcos Caruso Laércio "Leleco" Araújo[14]
Vera Holtz Lucinda Pereira (Mom Lucinda)[15]
José de Abreu Nilo Oliveira[16]
Heloísa Perissé Monalisa Barbosa[17]
Juca de Oliveira Santiago[18]
Leticia Isnard Ivana Araújo[19]
Nathalia Dill Débora Magalhães Queirós[20]
Ísis Valverde Suelen[21]
Alexandre Borges Cadinho / Dudu (Carlos Eduardo de Souza Queirós)[22]
Débora Bloch Verônica Magalhães Queirós[22]
Camila Morgado Noêmia Buarque Queirós[23]
Carolina Ferraz Alexia Bragança Queirós[24]
Juliano Cazarré Adauto[25]
Cacau Protásio Zezé[26]
Bruno Gissoni Iran Barbosa[27]
Fabíula Nascimento Olenka Cabral[28]
Thiago Martins Leandro[29]
Débora Nascimento Tessália das Graças Mendonça[30]
José Loreto Darkson Silas[31]
Daniel Rocha Roni "Roniquito"[32]
Ailton Graça Paulo Silas
Cláudia Missura Janaína
Otávio Augusto Diógenes
Paula Burlamaqui Dolores Neiva (Soninha Catatau)[33]
Betty Faria Pilar Albuquerque[34]
Bianca Comparato Betânia de Almeida[35]
Luana Martau Beverly
Emiliano D'Ávila Lúcio
Carol Abras Begonia García Hernández[36]
Ronny Kriwat Tomás Buarque
Cláudia Assunção Neide
João Henrique Gago Valdo[37]
Felipe Abib Jimmy Bastos
André Luiz Miranda Valentim
Murilo Elbas Branco
Patrícia de Jesus Jéssica
Ana Karolina Lannes Ágatha Moreira Araújo
Bruna Griphao Paloma Bragança
João Fernandes Picolé[38]
Mário Hermetto Zenon
Jean Pierre Noher Martin García Hernández[39]
Márcio Tadeu Padre Solano
Leandro Santanna Herculano
Vilma Melo Conceição
Marcella Valente Renata[40]
Tony Ramos Genésio Fonseca Souza[8]
Mel Maia Rita Fonseca de Souza (child)
Bernardo Simões Batata / Jorginho (child)
Rodrigo Rangel Moreira (Carminha's kidnapper)
Breno de Filippo Tubarão (Carminha's kidnapper)
Vicentini Gomez Serjão (Carminha's kidnapper)

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Globo TV International - Brazil Avenue. web.archive.org. 29. listopada 2013. Inačica izvorne stranice arhivirana 29. listopada 2013. Pristupljeno 11. travnja 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  2. Pablos, Emiliano De. 9. srpnja 2015. 'Brazil Avenue' Creator Preps 'A Regra do Jogo'. Variety (engleski). Pristupljeno 11. travnja 2021.
  3. Antunes, Anderson. Brazilian Telenovela 'Avenida Brasil' Makes Billions By Mirroring Its Viewers' Lives. Forbes (engleski). Pristupljeno 11. travnja 2021.
  4. RTL. Serija koja je doslovno srušila internet u Brazilu, sada na RTLu!. Vijesti.hr. Inačica izvorne stranice arhivirana 11. travnja 2021. Pristupljeno 11. travnja 2021.
  5. RTL. Serija 'Avenida Brasil' uskoro na RTL Televiziji!. Vijesti.hr. Inačica izvorne stranice arhivirana 11. travnja 2021. Pristupljeno 11. travnja 2021.
  6. Show. Avenida Brasil - serija koja je privukla milijune diljem svijeta!. Show. Inačica izvorne stranice arhivirana 11. travnja 2021. Pristupljeno 11. travnja 2021.
  7. Conheça os personagens - Avenida Brasil. Inačica izvorne stranice arhivirana 28. ožujka 2012. Pristupljeno 12. travnja 2012.
  8. a b Sara Paixão Extra. 1. ožujka 2012. 'Avenida Brasil': Tony Ramos e Adriana Esteves gravam em Guadalupe. Pristupljeno 1. ožujka 2012.
  9. Redação NaTelinha. 4. ožujka 2012. Débora Falabella muda visual para viver protagonista em "Avenida Brasil". Inačica izvorne stranice arhivirana 5. ožujka 2012. Pristupljeno 1. ožujka 2012.
  10. Redação Rede Globo. 10. veljače 2012. Avenida Brasil: confira a primeira foto de Murilo Benício na pele de Tufão. Pristupljeno 1. ožujka 2012.
  11. Sara Paixão Extra. 26. siječnja 2012. O novo desafio de Cauã Reymond em 'Avenida Brasil'. Pristupljeno 1. ožujka 2012.
  12. a b OGlobo. 4. ožujka 2012. Marcello Novaes faz laboratório para compor vilão de 'Avenida Brasil'. Pristupljeno 1. ožujka 2012.
  13. Redação Rede Globo. 17. veljače 2012. Eliane Giardini será mãe controladora em "Avenida Brasil". Inačica izvorne stranice arhivirana 19. veljače 2012. Pristupljeno 1. ožujka 2012.
  14. a b NaTelinha. 9. prosinca 2011. Globo inicia gravações de "Avenida Brasil" neste sábado. Inačica izvorne stranice arhivirana 17. siječnja 2012. Pristupljeno 1. ožujka 2012.
  15. Redação UOL. 30. prosinca 2011. Vera Holtz substitui Fernanda Montenegro em 'Avenida Brasil'. Pristupljeno 1. ožujka 2012.
  16. EXTRA. 7. ožujka 2012. Vera Holtz e José de Abreu representam a bondade e maldade no lixão de 'Avenida Brasil'. Pristupljeno 1. ožujka 2012.
  17. a b Correio de Uberlândia. Heloísa Périssé será cabeleireira nordestina em novela. Inačica izvorne stranice arhivirana 30. srpnja 2012. Pristupljeno 11. travnja 2021.
  18. Ator Entra Em Novela. Inačica izvorne stranice arhivirana 6. rujna 2012.
  19. Jornal do Povo. 29. prosinca 2011. Letícia Isnard no horário nobre da Globo. Inačica izvorne stranice arhivirana 24. rujna 2019. Pristupljeno 1. ožujka 2012.
  20. [1]
  21. OGlobo. 29. veljače 2012. Isis Valverde: "Minha nova personagem é pegadora nata". Inačica izvorne stranice arhivirana 24. siječnja 2019. Pristupljeno 1. ožujka 2012.
  22. a b Redação Virgula UOL. 24. veljače 2012. Alexandre Borges e Debora Bloch gravam cenas de "Avenida Brasil". Inačica izvorne stranice arhivirana 24. lipnja 2016. Pristupljeno 1. ožujka 2012.
  23. Redação UOL. 17. siječnja 2012. Camila Morgado será uma das mulheres de Alexandre Borges em "Avenida Brasil". Pristupljeno 1. ožujka 2012.
  24. Correio de Uberlândia. 16. veljače 2012. Conheça a personagem de Carolina Ferraz em "Avenida Brasil". Inačica izvorne stranice arhivirana 30. listopada 2013. Pristupljeno 1. ožujka 2012.
  25. Coisa de Mulher. 24. veljače 2012. Débora Bloch e Carolina Ferraz gravam avenida brasil. Inačica izvorne stranice arhivirana 29. listopada 2013. Pristupljeno 1. ožujka 2012.
  26. Cacau Protásio defende Zezé: 'Não é fofoqueira, só troca informações'. 10. listopada 2012. Pristupljeno 16. listopada 2012.
  27. UOL. 16. veljače 2012. Penteado de Neymar tambem entra na novela da Globo. Pristupljeno 1. ožujka 2012.
  28. Ofuxico. 16. veljače 2012. Fabíula Nascimento vive cabeleireira em Avenida Brasil. Pristupljeno 1. ožujka 2012.
  29. MSNEntretenimento. 16. veljače 2012. Thiago Martins faz laboratório com Vagner Love. Inačica izvorne stranice arhivirana 7. ožujka 2012. Pristupljeno 1. ožujka 2012.
  30. Contigo!. 1. siječnja 2012. Débora está animada para seu retorno na TV. Inačica izvorne stranice arhivirana 28. ožujka 2012. Pristupljeno 1. ožujka 2012.
  31. Dihitt. 28. studenoga 2011. José Loreto estará no elenco de "Avenida Brasil". Inačica izvorne stranice arhivirana 31. prosinca 2013. Pristupljeno 1. ožujka 2012.
  32. Daniel Rocha estreia em 'Avenida Brasil' (portugalski). Inačica izvorne stranice arhivirana 7. travnja 2023. Pristupljeno 16. listopada 2012.
  33. Veja a primeira foto de Paula Burlamaqui em cena como ex-atriz pornô
  34. Betty Faria assina com a Globo e será mãe de Alexia em 'Av. Brasil'
  35. OGlobo. 19. veljače 2012. Bianca Comparato será frentista em 'Avenida Brasil'. Pristupljeno 1. ožujka 2012.
  36. a b Carol Abras visitou clínicas para viver a dependente química Begônia. Globo.com. 23. ožujka 2012. Pristupljeno 7. travnja 2012.
  37. Valdo - João Henrique Gago (portugalski). Pristupljeno 16. listopada 2012.
  38. Com diabetes, ator mirim de 'Avenida' se destaca na reta final da novela. Pristupljeno 16. listopada 2012.
  39. NaTelinha. 29. veljače 2012. Globo grava a novela "Avenida Brasil" na Argentina. Inačica izvorne stranice arhivirana 20. srpnja 2012. Pristupljeno 1. ožujka 2012.
  40. MSNEntretenimento. 9. veljače 2012. Marcella Valente fica loira para nov novela das nove. Pristupljeno 1. ožujka 2012.
  41. Revista Quem - Débora Falabella será a protagonista de "Avenida Brkaoil". Inačica izvorne stranice arhivirana 10. veljače 2019. Pristupljeno 11. travnja 2021. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  42. Contigo ! - Cauã Reymond será protagonista da próxima novela de João Emanuel Carneiro. Inačica izvorne stranice arhivirana 19. studenoga 2013. Pristupljeno 7. siječnja 2014.
  43. Rede Globo - Murilo Benício encarna jogador de futebol em "Avenida Brkaoil"[neaktivna poveznica]
  44. NaTelinha. 9. prosinca 2011. Globo inicia gravações de "Avenida Brkaoil" neste sábado. Pristupljeno 1. lipnja 2012. |url-status=dead zahtijeva |archive-url= (pomoć)
  45. Ofuxico. 9. veljače 2012. Paula Burlamaqui promete papel polêmico em Avenida Brkaoil. Pristupljeno 1. ožujka 2012. |url-status=dead zahtijeva |archive-url= (pomoć)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]