RTL Televizija

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
RTL
RTL Televizija
Vrsta emitiranja Televizija
Zemlja Flag of Croatia.svg Hrvatska
Jezik hrvatski
Vlasnik RTL Grupa
Razina nacionalna
Početak emitiranja 30. travnja 2004.
Raniji nazivi RTL Televizija
Slogan [1][2]
Službena stranica rtl.hr

RTL je hrvatska komercijalna televizijska postaja u 99,9 postotnom vlasništvu RTL Grupe [3] koja emitira svoj program od 30. travnja 2004. RTL prva je televizijska postaja u Hrvatskoj koja je počela stalno emitiranje u formatu 16:9, i to 31. prosinca 2010. godine. Od 4. rujna 2015., RTL Televizija postaje samo RTL.[4]

Program[uredi VE | uredi]

Vlastita produkcija[uredi VE | uredi]

Od samog početka emitiranja, RTL svakodnevno emitira svoje dnevne vijesti. Radnim danima vijesti su se emitirale u 18:30 sati, a večernje izdanje u 23:00 sata. Šestogodišnja koncepcija 15 minutnih vijesti pod nazivom "Vijesti RTL-a" došla je svom kraju 24. listopada 2010. kada je s emitiranjem krenula nova informativna emisija "RTL Danas". [5]

Među prvim domaćim emisijama s kojima je RTL započela svoj program bili su magazini Exploziv i Exploziv Vikend, prema istoimenoj emisiji RTL-a u Njemačkoj. Emisije su se bavile pričama, sudbinama i događajima iza kulisa i približavale su se običnim ljudima. Voditeljica tih emisija je bila Tatjana Jurić. Vikend izdanje Exploziva kratko se zadržalo na malim ekranima, dok je tjedna verzija svoju posljednju emisiju emitirala 28. kolovoza 2009. [6] RTL je emitirala i Exkluziv tabloid, Exkluziv s Tatjanom Jurić, RTL Extra Magazin. Trenutno RTL od 1.9 2014. u 17:55 pon-pet emitira magazinsku emisiju Sve u šest koju vodi Antonija Stupar Jurkin.

RTL je emitirala i prvi hrvatski dnevni talk show "Sanja" čija je voditeljica bila hrvatska pjevačica Sanja Doležal. Emisija je s emitiranjem krenula 3. svibnja 2004. i emitirala se radnim danima u 17:45 sati. "Sanja" se doticala društvenih tema iz svakodnevnog života običnih i poznatih ljudi. Emisija je bila prihvaćena od strane starije i mlađe publike zbog Doležaline prirodnosti i smisla za humor. Zahvaljujući tim kritikama Sanja Doležal je u hrvatskim medijima bila prozvana "hrvatskom Oprah Winfrey". Nakon dvije sezone, show je otkazan u svibnju 2006. godine.

9. rujna 2004. RTL je krenuo i s prvom sezonom hrvatske inačice popularnog reality showa "Big Brother" koji je zahvaljujući gledanosti traje već 8 sezona.

Na programu su se također emitirali i licencni kviz "Veto", zabavne emisije "Srcolovka", "Pobijedi Šolu", "Salto", "Look", "Žuta minuta", "Zvijezde Extra", reality showovi "Vjeruj u ljubav", "Dvornikovi", "Ljubav je na selu", "Wipeout", "Fear Factor" i "Mijenjam ženu", sapunice "Zabranjena ljubav" i "Ne daj se, Nina", dnevni magazin "Exkluziv", humoristične serije "Bibin svijet" i "Instruktor", te kulinarske emisije "Jezikova juha", "Večera za 5" i "Punom parom". Na programu su se emitirale i emisije Roberta Knjaza "Mjenjačnica", "Koledžicom po svijetu", "Najveći hrvatski misteriji" i "Slučajni turist". Posebnu gledanost imala je i serija "1001 noć".

Sport[uredi VE | uredi]

2009. godine RTL je prenosio Svjetsko prvenstvo u rukometu. [7] 2015. godine RTL je nastavio trend zanimanja za rukometna natjecanja te je prenosio Svjetsko prvenstvo u rukometu u Kataru.

Programi[uredi VE | uredi]

Djelatnici[uredi VE | uredi]

Trenutni djelatnici[uredi VE | uredi]

Od 1. srpnja 2014. predsjednik Uprave RTL Hrvatske je Henning Tewes.[8][9] Na RTL-u rade televizijske ličnosti: Antonija Blaće, Mirjana Hrga, Tomislav Jelinčić, Amela Čilić, Nino Štambuk, Filip Brkić, Martina Detelić, Antonija Stupar Jurkin, Sanja Doležal, Doris Pinčić Rogoznica, Edita Misirić Vrkljan, Ines Čović Pavišić, Ana Strizić, Igor Karasi, Davor Drele, Zoran Šprajc, Ana Brdarić Boljat, Marijana Batinić.

Bivši djelatnici[uredi VE | uredi]

Na RTL Televiziji su radile televizijske ličnosti i voditelji Jasmina Kos, Robert Knjaz, Tatjana Jurić, Neno Pavinčić, Ivana Plechinger, Daria Knez, Filip Brajković, Korana Gvozdić, Vanja Halilović, Marko Lušić, Ivan Šarić, Lorena Renko, Sanja Tahirović, Iva Bagić, Dorotea Lazanin Jelenc, Ivana Brkić i ostali.

Trenutno na rasporedu[uredi VE | uredi]

Strana produkcija[uredi VE | uredi]

Hrvatski naziv serije Originalni naziv serije Zemlja porijekla
CSI CSI Flag of the United States.svg
CSI: Miami CSI Miami Flag of the United States.svg
Mr. Bean Mr. Bean Flag of the United Kingdom.svg
Hitna služba E.R. Flag of the United States.svg
Dragon Ball Z Dragon Ball Z Flag of Japan.svg
PopPixie PopPixie Flag of France.svg
Ben 10: Ultimate Alien Ben 10: Ultimate Alien Flag of the United States.svg
Moji džepni ljubimci Puppy in my Pocket Flag of Italy.svg
Kate & Mim-Mim Kate i Mim-Mim Flag of the United States.svg

Hrvatska produkcija od veljače 2017.[uredi VE | uredi]

Naziv emisije Format
RTL Danas informativna emisija
Tri dva jedan kuhaj kulinarski show
RTL Direkt informativna emisija
Sve u šest magazinska emisija
Pet na pet kviz
Samo nebo zna dokumentarna sapunica

Izvori[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]