RTL Televizija

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
RTL Televizija
RTL Televizija
Vrsta odašiljanja Televizija
Zemlja Flag of Croatia.svg Hrvatska
Jezik hrvatski
Vlasnik RTL Group Central & Eastern Europe GmbH
Razina nacionalna
Početak prikazivanja 30. travnja 2004.
Službena stranica rtl.hr

RTL je hrvatska komercijalna televizijska postaja u 100 postotnom vlasništvu tvrtke RTL Hrvatska d.o.o. odnosno RTL Group Central & Eastern Europe GmbH [1] koja emitira svoj program od 30. travnja 2004. Prva je televizijska postaja u Hrvatskoj koja je počela stalno emitiranje u formatu 16:9, i to 31. prosinca 2010. godine. Od 4. rujna 2015., RTL Televizija postaje samo RTL.[2]

Program[uredi VE | uredi]

Vlastita produkcija[uredi VE | uredi]

Od samog početka emitiranja, RTL svakodnevno emitira svoje dnevne vijesti. Radnim danima vijesti su se emitirale u 18:30 sati, a večernje izdanje u 23:00 sata. Šestogodišnja koncepcija 15 minutnih vijesti pod nazivom "Vijesti RTL-a" došla je svom kraju 24. listopada 2010. kada je s emitiranjem krenula nova informativna emisija "RTL Danas". [3] Današnji informativni program oslanja se na pet emisija:

 • RTL Vijesti - informativna emisija koja se emitira svakog dana u 16:30, a trajanje joj je oko 15-tak minuta
 • RTL Danas - središnja informativna emisija RTL-a. Radnim danom emitira se 60 minuta, dok je vikendom u kraćem formatu u trajanju oko 45 minuta
 • RTL Direkt - večernja informativna emisija koja se emitira od ponedjeljka do četvrtka u 22:15 sati, a glavni voditelj emisije je Zoran Šprajc.
 • RTL Vrijeme - kratka informativna emisija s prikazom vremenske prognoze u Hrvatskoj i svijetu. Emitira se dva dijela: prije RTL Danas oko 18:28 sati te nakon emisije Potraga oko 19:45 sati
 • Potraga - novi magazin RTL-a koji se emitira radnim danom nakon RTL Vrijeme, te vikend izdanje u popodnevnom terminu sa svim prilozima iz dnevnih izdanja.

Među prvim domaćim emisijama s kojima je RTL započela svoj program bili su magazini Exploziv i Exploziv Vikend, prema istoimenoj emisiji RTL-a u Njemačkoj. Emisije su se bavile pričama, sudbinama i događajima iza kulisa i približavale su se običnim ljudima. Voditeljica tih emisija je bila Tatjana Jurić. Vikend izdanje Exploziva kratko se zadržalo na malim ekranima, dok je tjedna verzija svoju posljednju emisiju emitirala 28. kolovoza 2009. [4] RTL je emitirala i Exkluziv tabloid, Exkluziv s Tatjanom Jurić, RTL Extra Magazin. RTL je emitirao i Sve u šest koji je vodila Antonija Stupar Jurkin.

RTL je emitirala i prvi hrvatski dnevni talk show "Sanja" čija je voditeljica bila hrvatska pjevačica Sanja Doležal. Emisija je s emitiranjem krenula 3. svibnja 2004. i emitirala se radnim danima u 17:45 sati. "Sanja" se doticala društvenih tema iz svakodnevnog života običnih i poznatih ljudi. Emisija je bila prihvaćena od strane starije i mlađe publike zbog Doležaline prirodnosti i smisla za humor. Zahvaljujući tim kritikama Sanja Doležal je u hrvatskim medijima bila prozvana "hrvatskom Oprah Winfrey". Nakon dvije sezone, show je otkazan u svibnju 2006. godine.

9. rujna 2004. RTL je krenuo i s prvom sezonom hrvatske inačice popularnog reality showa "Big Brother" koji je zahvaljujući gledanosti traje već 8 sezona, a u siječnju 2018. kreće i nova, 9. sezona hrvatskog Big Brothera.

Na programu su se također emitirali i licencni kviz "Veto", zabavne emisije "Srcolovka", "Pobijedi Šolu", "Salto", "Look", "Žuta minuta", "Zvijezde Extra", reality showovi "Vjeruj u ljubav", "Dvornikovi", "Ljubav je na selu", "Wipeout", "Fear Factor" i "Mijenjam ženu", sapunice "Zabranjena ljubav" i "Ne daj se, Nina", telenovele Ruža vjetrova, Tajne, Vatre ivanjske, Horvatovi i Prava žena, KBC dnevni magazin "Exkluziv", humoristične serije "Bibin svijet" i "Instruktor", kulinarske emisije "Jezikova juha", "Večera za 5" i "Punom parom" te kvizovi "Pet na pet"," Tko ce ga znati " i "Tog se nitko nije sjetio". Na programu su se emitirale i emisije Roberta Knjaza "Mjenjačnica", "Koledžicom po svijetu", "Najveći hrvatski misteriji" i "Slučajni turist". Posebnu gledanost imala je i serija "1001 noć", " Sulejman Veličanstveni" , "Ezel".

Tijekom 2016. i 2017. godine na programu RTL-a svoje mjesto pronašli su brojni reality i talent showovi, a najuspješniji su bili: Ljubav je na selu, Tri dva jedan - kuhaj, Tri dva jedan - peci, Život na vagi, Zvjezdice, Zvijezde, Shopping kraljica, Superljudi, Mijenjam ženu, Nikad nije kasno te Samo nebo zna.

Sport[uredi VE | uredi]

2009. godine RTL je prenosio Svjetsko prvenstvo u rukometu. [5] 2016. godine RTL je nastavio trend zanimanja za rukometna natjecanja te je prenosio Svjetsko prvenstvo u rukometu u Kataru, a isto nastavlja i u narednim godinama dobivanjem ekskluzivnog prava na emitiranje svjetskih i europskih prvenstva u rukometu za područje Hrvatske koje ostvaruju milijunsku gledanost RTL-a tih dana. [6]

Programi[uredi VE | uredi]

 • RTL Televizija - nacionalni (glavni) TV kanal
 • RTL 2 - nacionalni TV kanal
 • RTL Kockica - nacionalni specijalizirani TV kanal
 • RTL Living - emitira se na satelitu i IPTV mrežama
 • RTL Passion - emitira se na satelitu i IPTV mrežama
 • RTL Crime - emitira se na satelitu i IPTV mrežama
 • RTL Croatia World - emitira se putem kabelskih operatera, IPTV, OTT i DTH specijaliziranih operatera Australije, Novog Zelanda, Sjeverne Amerike i Kanade, Austrije te u Srbiji

Djelatnici[uredi VE | uredi]

Trenutni djelatnici informativnog programa[uredi VE | uredi]

Voditelji vijesti Ana Brdarić Boljat Voditeljica i urednica informativnih emisija RTL-a
Zoran Šprajc Voditelj i urednik emisije RTL Direkt
Tomislav Jelinčić Voditelj i urednik informativnih emisija RTL-a
Ivan Vrdoljak Voditelj i urednik informativnih emisija RTL-a
Voditelji sporta Filip Brkić TV komentator i voditelj sportskog pregleda u emisiji RTL Danas
Marko Vargek Voditelj sportskog pregleda u emisiji RTL Danas
Ana Strizić Voditeljica sportskog pregleda u emisiji RTL Danas
Voditelji vremenske prognoze Dunja Mazzocco Drvar Voditeljica i urednica informativne emisije RTL Vrijeme
Nikola Vikić-Topić Voditelji i urednik informativne emisije RTL Vrijeme
Uredništvo Željka Marijanović Urednica informativnih emisije RTL-a
Zoran Kekić Urednik informativnih emisije RTL-a
Borna Keserović Urednik informativnih emisije RTL-a
Mojmira Pastorčić Urednica informativnih emisije RTL-a
Igor Bobić Urednik emisije Potraga
Ivan Lovreček Glavni urednik Informativnog programa
Nino Štambuk Voditelj redakcije Informativnog programa
Antonio Vuksanović Urednik sportskog programa
Domagoj Vidović Voditelj digitalnog sadržaja

Novinarska ekipa RTL-a: Ivana Franić, Ilija Radić, Damira Gregoret, Boris Mišević, Petar Panjkota, Josip Antolić, Goran Latković, Marina Barukčić, Andrej Dimitrijević, Andrijana Čičak Božić, Leona Šiljeg, Ines Goda, Ana Trcol, Petra Mlačić, Ružica Đukić, Kristina Čirjak, Maja Oštro, Ivana Ivanda Rožić, Dario Todorović, Amela Čilić.

Ostala djelatnici značajni na RTL-a: Antonija Blaće, Doris Pinčić Rogoznica, Edita Misirić Vrkljan, Marijana Batinić, Sanja Tahirović.

Bivši djelatnici[uredi VE | uredi]

Na RTL-u su radili i danas poznati voditelji i novinari: Jasmina Kos, Robert Knjaz, Tatjana Jurić, Neno Pavinčić, Ivana Plechinger, Daria Knez, Filip Brajković, Korana Gvozdić, Vanja Halilović, Marko Lušić, Ivan Šarić, Lorena Renko, Iva Bagić, Dorotea Lazanin Jelenc, Ivana Brkić, Antonija Mandić, Renata Sopek, Sanja Doležal, Mirjana Hrga i ostali.

RTL na internetu[uredi VE | uredi]

RTL Grupu možemo podijeliti na dvije odnosne web stranica koje se svakodnevno uređuju. Glavna informativna stranica s najnovijim vijestima iz Hrvatske, svijeta, sporta i vremena je Vijesti.hr. Glavni urednik informativnog sadržaja Domagoj Vidović. S druge strane, sve vijest o serijama, filmovima, najavama kao i sami TV program nalazi se na službenoj stranici RTL-a www.rtl.hr.

U siječnju 2018. godine RTL je predstavio novu online platformu RTLplay koja zamjenjuje dosadašnji RTL Sada. Nova platforma nudi mogućnost besplatnog gledanja propuštenog sadržaja, ali isto tako i live stream svih RTL kanala: RTL (glavnog kanal), RTL2, RTL Kockica, RTL Passion, RTL Crime i RTL Living te ekskluzivni sadržaj pojedinih formata. Prvi ekskluzivni sadržaj isključivo za novu online platformu bio je prijenos utakmica s Europskog prvenstva u rukometu 2018. godine za koje je RTL imao ekskluzivna TV prava u Hrvatskoj.

Trenutno na rasporedu[uredi VE | uredi]

Strana produkcija - početak 2018. godine[uredi VE | uredi]

Hrvatski naziv serije Originalni naziv serije Zemlja porijekla
Lovci na nekretnine Property Brothers Flag of Canada.svg
Renovator Fixer Upper Flag of the United States.svg
Flip or flop Flip or flop Flag of the United States.svg
Obožavaj ili prodaj Love It or List It Flag of Canada.svg / Flag of the United States.svg
Kućice iz snova: Stil života Tiny House Nation Flag of the United States.svg
Andrija i Anđelka Andrija i Anđelka Flag of Serbia.svg

Hrvatska produkcija - početak 2018. godine[uredi VE | uredi]

Naziv emisije Format
RTL Danas informativna emisija
RTL Vijesti informativna emisija
RTL Direkt informativna emisija
Potraga istraživački news magazin
Kolo sreće game show
Tri, dva, jedan - kuhaj reality show
Na kavi kod Doris razgovorna emisija
Big Brother reality show
Big Brother Magazin razgovorna emisija
Astro show astro program

Izvori[uredi VE | uredi]

 1. Agencija za elektroničke medije: O mediju RTL Televizija
 2. RTL Press: "Novi, jednostavniji i moderniji korporativni identitet RTL-a", 4. rujna 2015. (pristupljeno 5. rujna 2015.)
 3. RTL Danas u pripremi
 4. Ukida se Exploziv
 5. RTL Televizija spremna za Svjetsko prvenstvo u rukometu
 6. Press (19. siječanj 2018.). Zagrebačku dramu naših rukometaša pratilo milijun i 55 tisuća gledatelja. rtl.hr. RTL. pristupljeno 26. siječanj 2018.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]