RTL (Hrvatska)

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s RTL Televizija)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
RTL
RTL (Hrvatska)
Vrsta odašiljanja Televizija
Pokriveno područje Flag of Croatia.svg Hrvatska
Zemlja Flag of Croatia.svg Hrvatska
Jezik Hrvatski
Sjedište Zagreb
Vlasnik RTL Group Central & Eastern Europe GmbH, MONIKA j.d.o.o ima u vlasništvu 23% RTL Hrvatska od 1.12.2017.
Ključne osobe Marc Puškarić (predsjednik Uprave)
Ivana Mihelčić (član Uprave)
Razina nacionalna
Početak prikazivanja 30. travnja 2004.
Raniji nazivi RTL televizija
Slogan Više od televizije
Razlučivost slike 1080p
Službena stranica rtl.hr

RTL je hrvatska komercijalna televizijska postaja u 100 postotnom vlasništvu tvrtke RTL Hrvatska d.o.o. odnosno RTL Group Central & Eastern Europe GmbH[1] koja emitira svoj program od 30. travnja 2004. Prva je televizijska postaja u Hrvatskoj koja je počela stalno emitiranje u formatu 16:9, i to 31. prosinca 2010. godine. Od 4. rujna 2015., RTL Televizija postaje samo RTL.[2]

Predsjednik Uprave RTL Hrvatske je Marc Puškarić, inače po prvi puta osoba hrvatskog podrijetla. U travnju 2019. godine na toj poziciji zamijenio je Henninga Tewesa koji je na tu poziciju obnašao posljednjih pet godina.[3]

Od 12. studenog 2019. RTL grupa u Hrvatskoj sve svoje kanale emitira u HD rezoluciji, a od 20. prosinca 2019. glavni kanal RTL-a u Hrvatskoj dobiva novi vizualni identitet i kao i novi informativni studio za emisije RTL Danas, RTL Vijesti i RTL Direkt.

Češka PPF Grupa je preko svoje podružnice Central European Media Enterprises, 14. veljače 2022., kupio RTL Hrvatsku od RTL Grupe za 50 milijuna eura. Zaključenje transakcije očekuje se sredinom 2022.[4][5]

Program[uredi | uredi kôd]

Vlastita produkcija[uredi | uredi kôd]

Od samog početka emitiranja, RTL svakodnevno emitira svoje dnevne vijesti. Radnim danima vijesti su se emitirale u 18:30 sati, a večernje izdanje u 23:00 sata. Šestogodišnja koncepcija 15 minutnih vijesti pod nazivom "Vijesti RTL Televizije" došla je svom kraju 24. listopada 2010. kada je s emitiranjem krenula nova informativna emisija "RTL Danas".[6] Današnji informativni program čine sljedeće emisije:

 • RTL Vijesti - informativna emisija koja se emitira svakog dana u 16:30 sati, a trajanje joj je petnaestak minuta
 • RTL Danas - središnja informativna emisija RTL-a. Radnim danima emitira se 90 minuta, a vikend izdanje traje 60 minuta
 • RTL Direkt - kasnovečernja informativna emisija koja se emitira od ponedjeljka do četvrtka u 22:15 sati
 • RTL Vrijeme - kratka informativna emisija s prikazom vremenske prognoze u Hrvatskoj i svijetu. Emitira se pred kraj emisije RTL Danas.
 • Potraga - istraživački magazin RTL-a koji se emitira u sklopu emisije RTL Danas radnim danima oko 19:25.
 • Stanje nacije - politička satira koja se emitira petkom u 22:15 sati

Među prvim domaćim emisijama s kojima je RTL započela svoj program bili su magazini "Exploziv" i "Exploziv Vikend", prema istoimenoj emisiji RTL-a u Njemačkoj. Emisije su se bavile pričama, sudbinama i događajima iza kulisa i približavale su se običnim ljudima, a voditeljica im je bila Tatjana Jurić. Vikend izdanje "Exploziva" kratko se zadržalo na malim ekranima, dok je tjedna verzija svoju posljednju emisiju emitirala 28. kolovoza 2009.[7] RTL je emitirala i "Exkluziv Tabloid", "Exkluziv s Tatjanom Jurić" i "RTL Extra Magazin" te emisiju sličnog formata i tematike "Sve u šest" koju je vodila Antonija Stupar Jurkin. U proljetnoj shemi, od 10. travnja 2018. godine, RTL emitira Exkluziv vikendom prije središnje informativne emisije.[8]

RTL je emitirala i prvi hrvatski dnevni talk show "Sanja" čija je voditeljica bila hrvatska pjevačica Sanja Doležal. Emisija je s emitiranjem krenula 3. svibnja 2004. i emitirala se radnim danima u 17:45 sati. "Sanja" se doticala društvenih tema iz svakodnevnog života običnih i poznatih ljudi. Zahvaljujući pozitivnim komentarima i temama koje je pokretala u svojoj emisiji, Sanja Doležal je u hrvatskim medijima bila prozvana "hrvatskom Oprah Winfrey". Nakon dvije sezone, show je otkazan u svibnju 2006. godine.

9. rujna 2004. RTL je krenuo i s prvom sezonom hrvatske inačice popularnog reality showa "Big Brother" koji je zahvaljujući gledanosti trajao 9 sezona, a posljednja sezona prikazana je u proljeće 2018. godine.

Na programu su se također emitirali i licencni kviz "Veto", zabavne emisije "Srcolovka", "Pobijedi Šolu", "Salto", "Look", "Žuta minuta", "Zvijezde Extra" i "Hrvatski broj jedan", reality showovi "Vjeruj u ljubav", "Dvornikovi", "Ljubav je na selu", "Wipeout", "Fear Factor" i "Mijenjam ženu", dramske serije "Zabranjena ljubav", "Horvatovi", "Ne daj se, Nina", "Ruža vjetrova", "Tajne", "Vatre ivanjske", "Prava žena", " Pogrešan čovjek", "Istine i laži", "Blago nama", dnevni magazin "Exkluziv", humoristične serije "Bibin svijet", "Naša mala klinika", "Instruktor", kulinarske emisije "Jezikova juha", "Kuhar i pol", "Večera za 5" i "Punom parom". Također, prikazivana je i TV serija "Krv nije voda", dokumentarna serija "Policijska patrola", kriminalistička serija "K.T.2" te kvizovi "Pet na pet"," Tko će ga znati ", "Tog se nitko nije sjetio" i "Dođi, pogodi, osvoji!". Na programu su se emitirale i emisije Roberta Knjaza "Mjenjačnica", "Koledžicom po svijetu", "Najveći hrvatski misteriji" i "Slučajni turist". Posebnu gledanost imale su i serije "1001 noć", " Sulejman Veličanstveni", "Ezel".

Tijekom 2016. i 2017. godine na programu RTL-a svoje mjesto pronašli su brojni reality i talent showovi, a najuspješniji su bili: "Ljubav je na selu", "Tri, dva, jedan - kuhaj!", "Tri, dva, jedan - peci!", "Tri, dva, jedan - djeca peku!", "Big Brother", "Život na vagi", "Hrvatska traži zvijezdu", "Zvjezdice" i "Zvijezde", "Shopping kraljica", "Superljudi", "Mijenjam ženu", "Nikad nije kasno" te "Samo nebo zna".

2018. godine RTL započinje s emitiranjem dating reality showa "Gospodin savršeni", godinu dana kasnije u eter stiže natjecateljski show "Superpar", a 2020. godine RTL kreće emitirati sociološki eksperiment "Brak na prvu" u kojoj se šest parova po prvi puta sreće i nakon kratkog upoznavanja ulazi u brak. Show prati njihove doživljaje u braku uz pomoć specijaliziranih osoba koje im pomažu svojim savjetima. Krajem 2021. godine kreće emitiranje zabavnog showa "Direktor Svemira".

Šport[uredi | uredi kôd]

2009. godine RTL je prenosio Svjetsko prvenstvo u rukometu.[9] 2016. godine RTL je nastavio trend zanimanja za rukometna natjecanja te je prenosio Svjetsko prvenstvo u rukometu u Kataru, a isto nastavlja i u narednim godinama dobivanjem ekskluzivnog prava na emitiranje svjetskih i europskih prvenstva u rukometu za područje Hrvatske koje ostvaruju milijunsku gledanost RTL-a tih dana.[10]

Od 2017. godine sve su učestaliji prijenosi vikendima borilačkih športova kao poput mečeva Vladimira Klička, Anthonya Joshue i Filipa Hrgovića.

Programi[uredi | uredi kôd]

 • RTL Televizija - nacionalni (glavni) TV kanal
 • RTL 2 - nacionalni TV kanal
 • RTL Kockica - nacionalni specijalizirani TV kanal
 • RTL Living - emitira se na satelitu i IPTV mrežama
 • RTL Passion - emitira se na satelitu i IPTV mrežama
 • RTL Crime - emitira se na satelitu i IPTV mrežama
 • RTL Croatia World - emitira se putem kabelskih operatera, IPTV, OTT i DTH specijaliziranih operatera Australije, Novog Zelanda, Sjeverne Amerike i Kanade, Austrije te u Srbiji
 • RTL Adria - emitira se na satelitu i IPTV mrežama

Djelatnici[uredi | uredi kôd]

Trenutni djelatnici informativnog programa[uredi | uredi kôd]

RTL Danas

RTL Vijesti

Voditelji Jelena Pajić
Ana Brdarić Boljat
Damira Gregoret
Tomislav Jelinčić
Adrian De Vrgna
-
Urednici Ana Bulić
Borna Keserović
Ivana Brkić Tomljenović
RTL Direkt Voditelji i urednici Mojmira Pastorčić
-
Urednik Ivan Skorin
RTL Sport Voditelji i reporteri Filip Brkić
Marko Vargek
Ivona Hemen
Ines Goda
Urednik Antonio Vuksanović
Potraga Voditelj i urednik Josip Antolić
RTL Vrijeme Meteorolozi Željka Pogačić
Damjana Ćurkov
Dorian Ribarić
Voditelj produkcije Alen Kezele
Voditeljica kontrole Ines Čović Pavišić
Glavna urednica Željka Marjanović

Novinarska i reporterska ekipa RTL-a: Ivana Franić, Ilija Radić, Danka Derifaj, Boris Mišević, Damira Gregoret, Petar Panjkota, Andrijana Čičak Božić, Josip Antolić, Leona Šiljeg, Goran Latković, Ines Goda, Ivana Ivanda Rožić, Matea Damjanović, Adrian de Vrgna, Kristina Čirjak, Ružica Đukić, Petra Mlačić, Dario Todorović, Maja Oštro, Amela Čilić, Ana Trcol.

Ostali djelatnici[uredi | uredi kôd]

Bivši djelatnici[uredi | uredi kôd]

Na RTL-u su radili i danas poznati voditelji i novinari: Doris Pinčić Rogoznica, Jasmina Kos, Robert Knjaz, Tatjana Jurić, Neno Pavinčić, Ivana Plechinger, Daria Knez, Filip Brajković, Korana Gvozdić, Vanja Halilović, Marko Lušić, Ivan Šarić, Lorena Renko, Iva Bagić, Dorotea Lazanin Jelenc, Ivana Brkić, Antonija Mandić, Renata Sopek, Sanja Doležal, Mirjana Hrga, Hrvoje Krešić, Ivan Skorin, Tea Blažević, Nataša Božić, Sanja Tahirović, Edita Misirić Vrkljan, Igor Bobić, Ivan Vrdoljak i ostali.

RTL na internetu[uredi | uredi kôd]

RTL Grupu možemo podijeliti na dvije odnosne web stranica koje se svakodnevno uređuju. Glavna informativna stranica s najnovijim vijestima iz Hrvatske, svijeta, sporta i vremena je Vijesti.hr. Glavnia urednica informativnog sadržaja je Mateja Gajnik. S druge strane, sve vijest o serijama, filmovima, najavama kao i sami TV program nalazi se na službenoj stranici RTL-a www.rtl.hr.

U siječnju 2018. godine RTL je predstavio novu online platformu PLAY koja zamjenjuje dosadašnji RTL Sada. Nova platforma nudi mogućnost besplatnog gledanja propuštenog sadržaja, ali isto tako i live stream RTL kanala: RTL (glavnog kanal), RTL2 i RTL Kockica te ekskluzivni sadržaj pojedinih formata. Prvi ekskluzivni sadržaj isključivo za novu online platformu bio je prijenos utakmica s Europskog prvenstva u rukometu 2018. godine za koje je RTL imao ekskluzivna TV prava u Hrvatskoj.

Trenutno na programu[uredi | uredi kôd]

Strana produkcija[uredi | uredi kôd]

Hrvatski naziv emisije/serije Originalni naziv emisije/serije Zemlja porijekla
Cobra 11 Alarm für Cobra 11 - Die Autobahnpolizei
Njemačka
Las Vegas Las Vegas"
Ujedinjeno kraljevstvo
Lovci na nekretnine Property brothers"
Kanada
Ispod palube "Below Deck Mediterranean"
Ujedinjeno kraljevstvo
Glas srca "When callls the heart"
Ujedinjeno kraljevstvo

Hrvatska produkcija[uredi | uredi kôd]

Naziv emisije Format Termin emitiranja
RTL Danas
informativna emisija
svaki dan u 18:30
RTL Direkt
informativna emisija
ponedjeljak - četvrtak u 22:15
RTL Vijesti
informativna emisija
svaki dan u 16:30
Dođi, pogodi, osvoji!
game show
ponedjeljak - petak 17:45
Blago nama
humoristična serija
ponedjeljak - petak 20:15
Direktor Svemira zabavna emisija ponedjeljak - četvrtak 21:00
Ma lažeš!
zabavna emisija
petkom u 21:00
Exkluziv
magazin
vikendom poslijepodne
Masked Singer Zabavna emisija subotom u 20:15

Izvori[uredi | uredi kôd]

 1. Vijeće za elektroničke medije. VEM: RTL Hrvatska d.o.o. pmu.e-mediji.hr. Vijeće za elektroničke medije. Pristupljeno 25. kolovoza 2018.
 2. RTL Press: "Novi, jednostavniji i moderniji korporativni identitet RTL-a", 4. rujna 2015. (pristupljeno 5. rujna 2015.)
 3. RTL slavi! Sve je spremno za 15. rođendan: Velika proslava u Klovićevim dvorima već je počela. vijesti.rtl.hr. RTL. 15. travnja 2019. Pristupljeno 15. travnja 2019.
 4. Prodan RTL Hrvatska. vijesti.hrt.hr. HRT. 14. veljače 2022. Pristupljeno 20. veljače 2022.
 5. RTL Grupa prodaje RTL Hrvatska CME-u. www.rtl.hr. RTL Hrvatska. 14. veljače 2022. Pristupljeno 20. veljače 2022.
 6. Novim licima i žutilom RTL kreće u napad na konkurenciju. slobodnadalmacija.hr. Slobodna Dalmacija. 21. listopada 2010. Pristupljeno 25. kolovoza 2018.
 7. Dario Petruševski. 29. kolovoza 2009. Posljednje zbogom: Ugasio se RTL-ov "Exploziv". mojtv.hr. Moj TV. Pristupljeno 25. kolovoza 2018.
 8. RTL. 10. travnja 2018. Exkluziv se vraća!. rtl.hr. RTL Televizija. Pristupljeno 24. kolovoza 2018.
 9. RTL Televizija. Svjetsko prvenstvo u rukometu 2009. na RTL Televiziji. rtl.hr. RTL Televizija. Pristupljeno 25. kolovoza 2018.
 10. Press. 19. siječnja 2018. Zagrebačku dramu naših rukometaša pratilo milijun i 55 tisuća gledatelja. rtl.hr. RTL. Pristupljeno 26. siječnja 2018.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]