BAFTA

Izvor: Wikipedija
Nagrada BAFTA

The British Academy of Film and Television Arts (BAFTA) (prevedeno "Britanska akademija filmske i televizijske umjetnosti") je britanska organizacija koja dodjeljuje nagrade filmovima, televiziji i interaktivnim medijima jednom godišnje.

Uvod[uredi | uredi kôd]

BAFTA je osnovana 16. travnja 1947. kao "Britanska filmska akademija" od slavnih filmskih umjetnika, među kojima su bili David Lean, Carol Reed, Charles Laughton i drugi. Njen cilj je bio ojačati filmsku industriju koja je oslabila nakon 2. svjetskog rata. 1958. akademija se spojila s organizacijom "The Guild of Television Producers and Directors" da bi konačno postala BAFTA 1976.

Njen glavni ured je u Piccadilly u Londonu, a kipovi imaju oblik maske po uzoru na kazalište. Članovi mogu postati oni djelatnici koji su bili barem 4 godina zaposleni u industriji filma, televizije ili interaktivnih medija te koji su preporučeni od drugih članova. 2004. BAFTA je imala oko 4.000 članova. Ukupno se dodjeljuje u 19 kategorija. Mjesto održavanja je u Odeon kinu u Londonu te se redovito uživo prenosi od BBC-a.

Prezentacije[uredi | uredi kôd]

Dodjele BAFTA-e za film se od 2000. održava u Odeon cinema na Leicester trgu. Svečanost se prije održavala u travnju ili svibnju, no od 2002. se održava u veljači kako bi preduhitrila Oscare.

Dodjela BAFTA-a za televiziju, pak, se održava u travnju ili svibnju, u odvojenoj svečanosti od BAFTA-e za film. BAFTA za dječji program osnovan je 1995. i održava se u studenom, dok se nagrade za interaktivne medije osnovane 1998.

BAFTA je s vremenom stekla visoku reputaciju.

Dobitnici nagrade za najbolji film[uredi | uredi kôd]

Vidi još[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi BAFTA