BAFTA

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Nagrada BAFTA

The British Academy of Film and Television Arts (BAFTA) ( prevedeno "Britanska akademija filmske i televizijske umjetnosti" ) je britanska organizacija koja dodjeljuje nagrade filmovima, televiziji i interaktivnim medijima jednom godišnje.

Uvod[uredi | uredi kôd]

BAFTA je osnovana 16. travnja 1947. kao "Britanska filmska akademija" od slavnih filmskih umjetnika, među kojima su bili David Lean, Carol Reed, Charles Laughton i drugi. Njen cilj je bio ojačati filmsku industriju koja je oslabila nakon 2. svjetskog rata. 1958. akademija se spojila sa organizacijom "The Guild of Television Producers and Directors" da bi konačno postala BAFTA 1976.

Njen glavni ured je u Piccadilly u Londonu, a kipovi imaju oblik maske po uzoru na kazalište. Članovi mogu postati oni djelatnici koji su bili barem 4 godina zaposleni u industriji filma, televizije ili interaktivnih medija te koji su preporučeni od drugih članova. 2004. BAFTA je imala oko 4.000 članova. Ukupno se dodjeljuje u 19 kategorija. Mjesto održavanja je u Odeon kinu u Londonu te se redovito uživo prenosi od BBC-a.

Prezentacije[uredi | uredi kôd]

Dodjele BAFTA-e za film se od 2000. održava u Odeon cinema na Leicester trgu. Svečanost se prije održavala u travnju ili svibnju, no od 2002. se održava u veljači kako bi preduhitrila Oscare.

Dodjela BAFTA-a za televiziju, pak, se održava u travnju ili svibnju, u odvojenoj svečanosti od BAFTA-e za film. BAFTA za dječji program osnovan je 1995. i održava se u studenom, dok se nagrade za interaktivne medije osnovane 1998.

BAFTA je s vremenom stekla visoku reputaciju.

Dobitnici nagrade za najbolji film[uredi | uredi kôd]

Vidi još[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: BAFTA