Tom Jones (1963.)

Izvor: Wikipedija
Tom Jones
Naslov izvornika
Tom Jones
RedateljTony Richardson
ProducentTony Richardson
ScenaristJohn Osborne
PripovjedačMicheál Mac Liammóir
Glavne ulogeAlbert Finney
Susannah York
Hugh Griffith
Edith Evans
Joan Greenwood
Diane Cilento
George Devine
David Tomlinson
GlazbaJohn Addison
SnimateljWalter Lassally
MontažaAntony Gibbs
StudioWoodfall Film Productions
DistributerUnited Artists
Godina izdanja26. lipnja 1963.
Trajanje128 minuta
Država Ujedinjeno Kraljevstvo
Jezikengleski
Žanrkomedija
Proračun£467,000 ili £480,000
Zarada$17.07 milijuna (SAD i najam Kanade)
Profil na IMDb-u
Portal o filmu

Tom Jones je britanska komedija iz 1963., adaptacija novele The History of Tom Jones, a Foundling iz 1749. godine s Albertom Finneyjem u glavnoj ulozi. Film je osvojio četiri Oscara, uključujući i Oscara za najbolji film.

Godine 1999. Britanski filmski institut svrstao ga je na 51. mjesto najvećih britanskih filmova 20. stoljeća.

Radnja[uredi | uredi kôd]

Radnja se događa u Engleskoj u 18. stoljeću. Plemeniti Allworthy pronalazi novorođenče u svom krevetu, koje dobiva ime Tom Jones. Dijete odrasta u plemićevoj kući s Blifilom, Allworthyjevim unukom. Kao odrasli, Tom i Blifil razvijaju snažno rivalstvo zbog Blifilove ljubomore na pažnju lijepe i bogate Sophie Western koju pokazuje Tomu. Sophiena obitelj također ometa brak između dvoje mladih. Tom je mlad, bezbrižan, pun života i doslovno izluđuje svaku ženu oko sebe. Zavidan i nepravedan, Blifil i dvojica njegovih suputnika prisiljavaju Toma da napusti kuću i ode u London u potrazi za bogatstvom.

Jednom zgodom na putu Tom doživljava razne pustolovine: sve njegove stvari su ukradene, upoznaje svoju navodnu majku i spašava je od mučitelja smrtonosnim dvobojem. U međuvremenu, Sophie, nakon Tomovog istjerivanja, ide u potragu za njim i njih dvoje susreću se u gostionici u Londonu. Toma na kraju uhvate dva čuvara koje je Blifil unajmio i osude na smrt vješanjem, ali Allworthy prima pismo u kojem objašnjava istinitu priču o Tomu i njegovoj prošlosti, jasno dajući do znanja tko su mu pravi roditelji. Nakon ove objave, Blifilove obmane su konačno otkrivene i Tom je, nakon što je dobio pomilovanje preko gospodina Allworthyja, oslobođen na vrijeme i na kraju se zaručuje sa Sophie, uz blagoslov gospodina Westerna.

Glumačka postava[uredi | uredi kôd]

Produkcija[uredi | uredi kôd]

Nakon neočekivanog uspjeha nekih niskobudžetnih produkcija (A Taste of Honey i Usamljenost trkača na duge staze), redatelju Tonyju Richardsonu United Artists je odobrio financiranje pikantne verzije Fieldingovog romana. Scenarij je napisao poznati dramatičar John Osborne.

Nagrade i priznanja[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]