Baltijsk

Izvor: Wikipedija

Baltijsk (ruski:Балтийск, poljski: Piława, litvanski: Piliava) – grad prije također znan do 1945. po svome njemačkom imenu Pillau.

To je ruska morska luka u tjesnacu između Vislanskog i Gdanjskog zaljeva, zvan Baltijski tjesnac. Nalazi se na ozemlju Kalinjingradske oblasti na 54°39′N, 19°55′E.

Baltijsk je skupa s Kalinjingradom jedna od dvije cjelogodišnje nezaleđenih luka duža ruske baltičkomorske obale.

Grad je glavna mornarička baza ruske mornarice i trajektna luka na ruti prema Petrogradu.

Broj stanovnika: 20.000

Povijest[uredi | uredi kôd]

Grad je utemeljen kao selu u Istočnoj Pruskoj prije 17. stoljeća.

Tijekom Tridesetogodišnjeg rata ovdje se odvila bitka između Švedske i Poljsko-Litvanske unije, kada je luku zauzela Švedska. Gustav Adolf se iskrcao u grad s pojačanjima za Švede svibnja 1626. Poslije primirja u Altmarku (1629.) Švedskoj je dan nadzor nad tim gradom, a kojeg je ona zadržala više godina.

Gradu su dodijeljena gradska prava 1725.

Tijekom drugog svjetskog rata, Pillau je bio dio Istočne Pruske i u njemu je bilo nastavno središte za obuku podmorničara. 1945., kad je Crvena Armija prodrla u ovo područje, oko 450.000 njemačkih izbjeglice je prebačeno brodom iz Pillau-a u središnju i zapadnu Njemačku. Poslije rata, veći dio Istočne Pruske SSSR je pripojio sebi, a jedan dio je pripojen Poljskoj. Njemački stanovnici su bili izgnani. Kao rezultat programa rusificiranja, ime gradu je promijenjeno u Baltijsk.

Vidi još[uredi | uredi kôd]