Bambi (nagrada)

Izvor: Wikipedija
Umjetnički prikaz nagrade na dodjeli u Berlinu 2013. godine.

Nagrada Bambi, češće samo Bambi, njemačka je filmska i televizijska nagrada koju svake godine dodjeljuje njemačka tvrtka Hubert Burda Media osobama koji su istaknuli radom u televizijskoj i filmskoj industriji, kulturi, športu i drugim područjima stvaralaštva te njime ostavili trag i utjecaj u njemačkom društvu.[1] Dodjeljuje se i njemačkim i stranim državljanima.[1]

Najstarija je nagrada takve vrste na području Njemačke te se neprekinuto dodjeljuje svake godine od 1948. Nazvana je prema poznatom dječjem romanu Bambi austrijskog njiževnika Felixa Saltena te je i nagradni pokal oblikovan u obliku laneta. Pokal se isprva radio od porculana, a od 1958. izrađuje se od zlata u gradu Süßenu.

Najviše osvojenih Bambija imaju Heinz Rühmann (12), Peter Alexander i Otto Wilhelm Fischer (10), Sophia Loren (9), Maria Schell (8), Rock Hudson (6), Franz Beckenbauer, Pierre Brice (5) i Céline Dion (3).[2]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b (njem.) Bambi.de - službene straniceArhivirana inačica izvorne stranice od 23. travnja 2017. (Wayback Machine), Vizija nagrade (pristupljeno 2. ožujka 2017.)
  2. (engl.) Wayback Machine, Bambi.en: Činjenice i zanimljivosti o 'Bambiju', arhivirano s izvorne stranice 7. srpnja 2011. (pristupljeno 2. ožujka 2017.)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]