Felix Salten

Izvor: Wikipedija
Felix Salten

Felix Salten 1910. godine
Rođenje 6. rujna 1869.
Budimpešta, Austro-Ugarska
Smrt 8. listopada 1945.
Zurich, Švicarska
Nacionalnost Austrijanac
Period pisanja 1855.1881.
Supruga(e) Ottilie Metzl
Djeca 1 djece:
Paul
Anna-Katharina
Važnija djela
Potpis
Portal o životopisima

Felix Salten (Budimpešta, 6. rujna 1869.Zurich, 8. listopada 1945. ), austrijski pisac i kritičar židovskog podrijetla. Najpoznatiji po romanu Bambi iz 1923. godine.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Felix Salten rođen je 6. rujna 1869. godine u Budimpešti kao Siegmund Salzmann. Kad je imao četiri tjedna, njegova obitelj se preselila u Beč u Austriju. Mnogi Židovi su se doseljavali u Beč tijekom kasnog 19. stoljeća, jer su mogli dobiti punopravno državljanstvo od 1867. godine.

Kada je njegov otac bankrotirao, šesnaestogodišnji Salten morao je napustiti školu i početi raditi za osiguravajuću agenciju. Također je počeo objavljivati pjesme i prikaze knjiga u časopisima. Postao je i dio pokreta "Mladi Beč" (Jung Wien) i ubrzo je dobio puno radno vrijeme kao i kazališni kritičar u bečkom tisku (Wiener Allgemeine Zeitung, Zeit). Godine 1900. objavljuje svoju prvu zbirku kratkih priča. 1901. je započeo kratkotrajno literarno kabaret kazalište u Beču (Jung-Wiener Theater Zum lieben Augustin).

Uskoro objavljiva u prosjeku, jednu knjigu godišnje drame, kratke priče, romane, putne knjige i zbirke eseja. Također je pisao u gotovo svim važnijim novinama u Beču. 1906. je otišao u izdavačku kuću Ullstein kao urednik u B.Z. am Mittag i Berliner Morgenposta, ali se preselio u Beč nekoliko mjeseci kasnije. Pisao je i filmske scenarije i libreta za operete. 1927. postao je predsjednik austrijskog P.E.N. kluba gdje je naslijedio Arthura Schnitzlera.

Njegovo najpoznatije djelo je Bambi iz 1923. godine. Prevedeno je na engleski jezik 1928. i postalo knjiga mjeseca. Godine 1933. prodao je filmska prava redatelju Sidneyu Franklinu za samo 1000 dolara, a Franklin je kasnije prenio prava na Walt Disney studio. Walt Disney je objavio svoj film baziran na romanu Bambi 1942. godine.

Život u Austriji je postao opasan za istaknute Židove tijekom 1930.-tih. Adolf Hitler je zabranio Saltenove knjige 1936. Dvije godine kasnije, nakon što je Austrija postala dio Njemačke, Salten seli u Zurich u Švicarsku, gdje je živio do svoje smrti i gdje je umro (pokopan na Israelitischer Friedhof Unterer Friesenberg u Zurichu).

Bio je oženjen s glumicom Ottilie Metzl s kojom je imao dvoje djece Paula (rođ. 1903.) i Annu-Katharinu (rođ. 1904.). Skladao je drugu knjigu na temelju znakova, pod nazivom Bambijeva djeca: Priča o šumskoj obitelji (1939.). Njegove priče Perri i pas u Firenci inspirirala je Disney za filmove Perri (1957.) i The Shaggy Dog (1959.). Salten se sada smatra anonimnim autorom erotskog romana Josephine Mutzenbacher (1906), o izmišljenoj autobiografiji jedne bečke prostitutke.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]