Barakiel

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
"Zbor Arkanđela" ("Ангелскй Собор"). Ikona Istočne pravoslavne Crkve "Sedam arkanđela" s lijeva na desno: Jehudiel, Gabriel, Salafiel, Mihael, Uriel, Rafael, Barakiel. Ispod Kristove mandorle su prikazi Kerubina (modre boje) i Serafina (crvene boje).

Arkanđeo Barakiel (Heb. ברכיאל "Bārkiʼēl", (Blagoslov Božji); Arapski: بُراقيل‎ "Burāqīl") jedan je iz skupine od sedam arkanđela iz povijesnih kršćanskih vjerovanja.

U trećoj Enohovoj knjizi opisan je kao jedan od knezova anđela kojemu služi mirijada od 496.000 anđela. Smatra se jednim od četiriju vladajućih serafina, knezom drugoga neba i reda ispovjednika. U Salomonovu Lemegetonu opisan je kao jedan od glavnih anđela prvog i četvrtog kora.[1] Smatra se anđelom groma.[2]

Ikonografija[uredi VE | uredi]

U ikonografiji Barakiel se ponekad prikazuje s ružom na prsima ili s laticama ruže na odjeći, pogotovo na plaštu.[3] U Rimokatoličkoj Crkvi Barakiel se najčešće prikazuje s košaricom kruha.

Barakiel kao zaštitnik[uredi VE | uredi]

Barakiel je odgovoran za razne blagoslove po kojima je dobio ime,[4] on je poglavar anđelā čuvarā. Postoje zapisi kako je u slučaju da se ne moli izravno anđelu čuvaru moguće moliti ga kao posrednika za sve blagodati za koje bi se inače molilo svog osobnog anđela čuvara.

Barakiel se obično povezuje s mjesecom veljačom i horoskopskim znakom riba.[5] Ponekad se smatra i vladarom planeta Jupitera i horoskopskog znaka škorpiona.[1]

Izvori[uredi VE | uredi]

Bilješke[uredi VE | uredi]

  1. 1,0 1,1 Davidson, Gustav. A Dictionary of Angels, including the Fallen Angels. New York:The Free Press, 1967.
  2. Bunson, Matthew. Angels A to Z. New York:Crown Trade Paperbacks, 1996. ISBN 0-517-88537-9.
  3. Roeder, Helen (1956). Saints and Their Attributes, Chicago: H. Regnery Co..
  4. http://www.kraljicemira.org/hr/novo-stvaranje/uglaviti-sve-u-kristu/sedam-velikih-arkandela.html
  5. Sisung, Kelle S., editor. Angels A to Z. New York:Gale Research, Inc. 1996. ISBN 0-7876-0489-5.