Basarab I.

Izvor: Wikipedija
Dodaj infookvir "monarh".
(Primjeri uporabe predloška)
Bečka oslikana kronika "Bitka kod Posade"
Karlo I. Anžuvinac bježi iz bitke kod Posade

Basarab I., rani vladar Vlaške kneževine možda od 1310. do 1352. godine. Ponekad je bio spominjan kao i Întemeietorul ("Osnivač"), priznavši njegovu ulogu u stvaranju države, zajedno sa svojom pozicijom zajedničkog pretka vladara u Basarabskoj dinastiji.

Njegovo ime je kumanskog podrijetla, a znači "otac kralj"; Basar znači "vladati", aba znači "otac". U kasnom 19. stoljeću, Bogdan Petriceicu Hasdeu predložio je ideju da je njegovo ime autohtono, od riječi ban što znači vladar, i Dačke riječi saraba što znači "glava" (još uvijek prisutno u nekim rumunjskim regijama kao sarâmb), ali danas ova etimologija je zanemarena.

Basarabov otac Thocomerius (mađarski: Tihomir) bio je vjerojatno prvi vojvoda koji je prvi vladao cijelom Vlaškom. Basarab je postao vazal Ugarskog kraljevstva ali između 1324-1325 okrenuo se protiv ugarskog kralja. U mađarskom dokumentu koji je objavio Karlo I. Robert (26.srpnja 1324.) spominjan je kao "naš transalpski vojvoda" ali skoro godinu dana poslije u diploni 18. srpnja 1325 spominjan je kao "Transalpski Bazarab, nevjeran kraljevoj svetoj kruni".

Godine 1330. porazio je hrvatsko-ugarskog kralja Karla I. Roberta u bitci kod Posade i tako je postigao neovisnost Vlaške. Jedan od najvažnijih zapisa ove bitke je Bečka oslikana kronika.

Poveznice[uredi | uredi kôd]