Battenbergovci

Izvor: Wikipedija
Dinastija
Battenberg
grb dinastije Battenberg
grb dinastije Battenberg
Država Njemačka, Bugarska, Ujedinjeno Kraljevstvo
Etničko podrijetlo njemačko
Matična kuća Hessenovci
Mlađe linije Mountbattenovci
Naslovi veliki vojvoda Hessena
Osnutak 1851.
Osnivač Aleksandar Hessen-Darmstadt i Julia Theresa von Hauke
Svrgnuće 1917. (odricanje od njemačkih plemićkih naslova)

Battenbergovci, morganatska loza njemačke dinastije Hessen-Darmstadt, ogranka dinastije Hessen, koji je vladao Velikim vojvodstvom Hessen u Njemačkoj. Naziv obitelji potječe od srednjovjekovnog velikaškog naslova koji je pripadao prvoj obitelji Battenberg, grofovima Battenberga, koji su izumrli 1314. godine, a koji su imali svoje sjedište u dvorcu Kellerburg, kraj Battenberga u Hessenu.[1] Naslov je obnovljen 1851. godine kada je princ Aleksandar Hessen-Darmstadt (1823.-1888.), mlađi sin velikog vojvode Luja II., sklopio morganatski brak s poljskom groficom Juliom Theresom von Hauke (1825.-1895.). Sklapanjem braka Julia von Hauke je ponijela naslov grofice od Battenberga. Godine 1858. ona i njena djeca uzdignuti su na status prinčeva i princeza od Battenberga.

Godine 1917. najstariji sin princa Aleksandra i princeze Julije, Luj Aleksandar (1854.-1921.), postao je admiral Britanske kraljevske ratne mornarice te je dobio naslov markiza od Milford Havena, nakon čega se, na zahtjev britanskog kralja Đure V. odrekao svih njemačkih naslova, budući da su Ujedinjeno Kraljevstvo i Njemačko Carstvo bili u sukobu za vrijeme Prvog svjetskog rata. U isto vrijeme su anglikanizirali svoje obiteljsko ime u Mountbatten.[1]

Princeza Alica (1885.-1969.), kćerka Luja Aleksandra, udala se za princa Andriju od Grčke i Danske (1882.-1944.). Njihov jedini sin princ Filip (1921.-2021.) uzeo je majčino prezime Mountbatten te je dobio naslov vojvode od Edinburgha kada se 1947. godine oženio s britanskom kraljevskom princezom Elizabetom, koja je postala kraljica 1952. godine.

Bilješke[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Battenbergovci