Bečki metro

Izvor: Wikipedija

Bečki metro
Wiener U-Bahn
slika
slika
Logo
Opće informacije
Država Austrija
Grad Beč
Otvaranje 1978.
Internetska stranica https://www.wienerlinien.at/
Linije U1, U2, U3, U4, U5, U6
Dijagram
dijagram
dijagram
Kategorija Podzemna željeznica

Bečki metro (na njemačkom jeziku "Wiener U-Bahn") sustav je podzemnog javnog prijevoza u glavnom gradu Austrije Beču. Dnevno prevozi oko 1.300.000 putnika. Uz ovaj sustav, u bečkom okrugu prometuju još i prigradski vlakovi (S-Bahn), koji također kroz Beč prolaze pod zemljom.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Postaja Volkstheater na sjecištu linija U2 i U3.

U usporedbi s ostalim velikim i poznatim gradovima svijeta, bečki je metro sustav relativno nov. Međutim, pitanje gradnje podzemne željeznice u Beču protezalo su godinama, pa su tako u razdoblju od 1844. do 1960-ih iskušavane razne varijante sustava javnog prijevoza.

Gradnja metroa s vremenom je postala nužna, jer je rastao gradski promet, pa postojeći tramvajski sustav više nije bio dovoljno učinkovit. Radovi su započeli 26. siječnja 1968. godine, a prvo se gradila tzv. „osnovna mreža“ u duljini od 30 km. Otvorenje prve dionice bilo je 8. svibnja 1976. godine.

Cijeli sustav se konstantno modernizira i proširuje, a od njegova puštanja u promet do današnjih dana ukupno je uloženo preko 200 milijuna eura.

Osnovne informacije[uredi | uredi kôd]

Ukupna dužina tračnica iznosi 74.6 km, a broj postaja je 90. Vlakovi prometuju na 5 linija. Svaka linija označena je drugim brojem i drugom bojom: U1-crvena, U2-ljubičasta, U3-narančasta, U4-zelena i U6-smeđa. Prijevozom upravlja tvrtka Wiener Linien.

Budućnost[uredi | uredi kôd]

Narednih godina planira se proširenje linije U2 do 2019. godine. U daljnoj budućnosti u planu je nova linija U5 i moguće proširenje linije U6, kao i nadogradnja sustava prigradske željeznice (S-Bahn).[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Bečki metro