Bečuana

Izvor: Wikipedija
Protektorat Bečuana

Bechuanaland Protectorate

1885. – 1966.

Zastava Bečuane

Zastava

Himna
God Save the Queen
Lokacija Bečuane
Lokacija Bečuane
Položaj Bečuane
Glavni grad Mafeking (1885. – 1965.)
Gaborone (1965.)
Jezik/ci engleski (službeno)
Vlada Konstitucionalna monarhija
kraljica
 - 1885. - 1901. Viktorija
 - 1952. - 1966. Elizabeta II.
Povijest Novi imperijalizam
 - Osnivanje protektorata 31. ožujka
 - Nezavisnost 30. rujna
Valuta Južnoafrički rand

Bečuana je bila protektorat Ujedinjenog Kraljevstva osnovan 31. ožujka 1885. godine u Južnoj Africi. Teritorij protektorata postao je nezavisna Republika Bocvana 30. rujna 1966. godine.


Povijest[uredi | uredi kôd]

Izraz „Bečuana” (Bechuanaland) označavao je teritorij na kojem je živio istoimeni narod (danas zvan Cvana tj. Tswana). Područje Bečuane je podijeljeno na dva dijela: dio koji se nalazi južno od rijeke Molopo postao je krunska kolonija koja se zvala Britanska Bečuana (British Bechuanaland), koja je kasnije postala dio Kapske kolonije i danas je dio JAR-a. Godine 1882., na teritoriju Britanske Bečuane proglašene su dvije kratkoživuće burske republike (Stellaland i Goshen), koje su nakon nekoliko godina ponovno vraćene pod britansku upravu. Godine 1891., Južnoafrička carinska unija je proširena i na Britansku Bečuanu, a 1895. taj teritorij je pripojen Kapskoj koloniji.

Drugi teritorij Bečuane je britanska uprava mislila staviti pod vlast Rodezije ili Južne Afrike, ali tome se protivilo lokalno stanovništvo koje je nezavisnost za svoj teritorij dobilo 1966. godine.

Uprava[uredi | uredi kôd]

Bečuana je bila više protektorat nego kolonija jer su lokalnu vlast vodile vođe naroda Tswana, a Britanci su u zemlji držali samo policiju. Kada je visoki izaslanik za Južnu Afriku počeo 1891. imenovati dužnosnike za upravu Bečuane, završeno je razdoblje te ograničene nezavisnosti Bečuane.

Protektoratom se upravljalo iz Mafekinga (danas u JAR-u), čime je Bečuana bila jedna od rijetkih teritorija čiji se glavni grad nije nalazio na njezinom teritoriju. Teritorij Bečuane je kasnije proširen na sjever, pripajanjem Ngamilanda.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  • Neil Parsons New History of Southern Africa
  • Fred Morton i Jeff Ramsay The birth of Botswana : a history of the Bechuanaland Protectorate from 1910 to 1966.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]