Bela Adamović Čepinski

Izvor: Wikipedija

Bela pl. Adamović Čepinski (Čepin, 15. rujna 1856.Osijek, 28. veljače 1934.), hrvatski skladatelj i političar[1] i agronom[2] Iz hrvatske plemićke obitelji Adamovića Čepinskih.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rodio se je u Čepinu. Završio za agronoma. Škole je završio u Osijeku i Beču, na Visokoj školi za kulturu tla. Glazbenu izobrazbu stekao je kod I. N. Hummela i D. Hercoga u Osijeku te u Beču kod H. Grädenera i C. Frühlinga (harmonija, kontrapunkt, instrumentacija) u Beču. Obnašao je položaj narodnog zastupnika i izaslanika u Hrvatsko-ugarskom saboru. Cijeli život skladao je glazbu: orkestralna (Andante religioso, 1893.; Adagio, 1896.; Jubilarna koračnica), glazbeno-scenska i vokalno-instrumentalna djela te solo pjesme (oko 40, djelomice na vlastite tekstove). Napisao je prvi hrvatski balet Jela (praizvedba, HNK, Zagreb, 1898.). Umro je u Osijeku.[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b (): Bela (Čepinski) AdamovićArhivirana inačica izvorne stranice od 18. svibnja 2019. (Wayback Machine), Muzički informativni centar. Pristupljeno 18. svibnja 2019.
     
    Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Muzičkog informativnog centra (http://quercus.mic.hr/quercus/person/420). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Muzički_informativni_centar_Koncertne_direkcije_Zagreb.
    Dopusnica nije potvrđena VRTS-om.
    Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.
  2. Antun Petrušić i Ante Sekulić: Adamović Čepinski, Bela, Hrvatski biografski leksikon. LZMK. Zagreb, 1983. Pristupljeno 18. svibnja 2019.