Bela Rakosi

Izvor: Wikipedija
Bela Rakosi
Pravo ime Bela Korasi
Ime u stripu Bela Rakosi
Izdavač Sergio Bonelli Editore
Crtač Gallieno Ferri
Scenarist Guido Nolitta (Sergio Bonelli)
Premijera Tjeskoba
Status Izlazi
Sposobnosti i oružja Nadljudska snaga
hipnotičke moći
Preobrazba u šišmiša
Prijatelji Molnar
Ylenija Varga
Neprijatelji Zagor
Chico
Doktor Metrevelic
Ferenc Korasi
Ylenija Varga

Barun Bela Rakosi je izmišljeni lik iz stripa Zagor. On je vampir koji dolazi iz Mađarske.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Europa[uredi | uredi kôd]

Rakosijevo prezime je zapravo Korasi ali ga je po vampirskim običajima anagramski obrnuo u Rakosi. Rakosi je star barem 700 godina. U 17. stoljeću zagledao se u transilvansku groficu Yleniju Vargu te ju odabrao da mu bude družica u vječnom životu. Preobrazio ju je u vampira a kada ju je njen zaručnik Alexander Wallace pokušao spasiti, Rakosi ga je ubio. Rakosi i Ylenija su se razišli na krunidbi austrijske carice Marije Terezije u Beču 1740. godine. Rakosi je nakon toga još otprilike stoljeće lutao Austro-Ugarskom no kako više nije želio riskirati život u ratovima, pobunama i kontrarevolucijama, preselio je u Sjevernu Ameriku.

Prvi sukob sa Zagorom[uredi | uredi kôd]

Naselio se u blizini gradića Fairmont i počeo hraniti krvlju njegovih stanovnika. Namjeravao je i mladića Alberta Parkmana preobraziti u vampira no u zadnji tren ga je spriječio Zagor. Borba koja je uslijedila između njih dvojice potrajala je do zore i na dodir sunčevih zraka, Rakosijevo tijelo se raspalo u prah.

Drugi sukob sa Zagorom[uredi | uredi kôd]

Rakosi je bio mrtav ali njegovi sluge su uzeli njegove ostatke i odjeću te u noći punog mjeseca, uz pomoć čarobnog obreda, uspjeli ga oživjeti. On je zatim zavladao gradićem Bergville i njegove stanovnike pretvorio u svoje robove tj. stvorenja slična vampirima bez slobodne volje. No u tom gradu je živio i Parkman sa svojom ženom Aline koju je Rakosi odabrao za družicu. Zagor i Parkman su napali Rakosija upravo u trenutku kada je pokušavao ubiti Aline te je Parkman pogodio Rakosija kolcem u srce te je ovaj nestao u rijeci.

Treći sukob sa Zagorom[uredi | uredi kôd]

Kolac nije ubio Rakosija ali on je dospio u stanje slično komi te je bio nesposoban micati se dok ga je rijeka nosila. Malo prije zore vir je povukao Rakosija i on je završio u podzemnoj pećini kojom je rijeka prolazila. Ondje su se njime hranili štakori dok ga nije spasila poludjela gospođa Fairchild smatrajući ga za svog davno umrlog muža. Ona ga je odvela u svoju kuću u Black Townu, napuštenom rudarskom gradu. Rakosi se ondje oporavio te mu se ondje prudružila i Ylenija dovodeći mu Zagorovu ljubav, barunicu Fridu Lang, i pukovnika Ferenca Korasija, lovca na vampire i dalekog Rakosijevog potomka. Zagor se uspio uvući u Rakosijevu grobnicu te osloboditi Fridu i pukovnika Korasija. U konačnom obračunu Ylenija se okrenula protiv Rakosija te je u borbi sa Zagorom Rakosi završio u plamenu. No moguće je da je preživio jer je viđena sjena u obliku šišmiša kako napušta zapaljenu kuću.

Četvrti sukob sa Zagorom[uredi | uredi kôd]

Ova epizoda je u pripremi i treba izaći kroz nekoliko godina u Italiji.

Zanimljivosti[uredi | uredi kôd]

  • Barun Rakosi je vampir, i kao svako nemrtvo stvorenje posjeduje mnoge moći koje se vežu za tu vrstu. Može se pretvoriti u šišmiša, posjeduje nadljudsku snagu i velike hipnotičke moći. Također boluje od uobićajenih slabosti vampira. Ranjiv je na sunčevo svijetlo i svete predmete a moguće je da je ranjiv i na srebrne metke. Preko dana mora spavati u lijesu iako može i bez njega i mora se hraniti krvlju.
  • U svom prvom susretu s Rakosijem, Zagor se savjetuje s doktorom Metrevelicom koji mu priča o svojim susretima s vampirima dok je boravio u Jugoslaviji, koja tada, u prvoj polovici 19. stoljeća, nije postojala.
  • U jugoslavenskom izdanju stripa, Rakosija se naziva Baron Rakon.
  • Kronološki, barun Rakosi se pojavljuje u epizodama:
    • Extra Zagor, u izdanju Ludensa: 93 Tjeskoba, 94 Zagor protiv vampira, 95 Tragična zora, 193 Narod noći, 194 Povratak vampira, 195 Kraljevstvo tame, 196 Užasna zaraza
    • Zagor, u izdanju Zlatne serije: 611 Zagor protiv barona, 612 Noć demona, 613 Raskrinkani vampir
    • Zagor, u izdanju Slobodne Dalmacije: 61 Vampir, 62 Tajna Fride Lang, 63 Princ noći
    • Klasik Zagor, u izdanju Ludensa: 18 Zagor protiv vampira
    • Klasik Zagor, u izdanju ludensa: 51 Narod noći