Belize (rijeka)

Izvor: Wikipedija
Belize
Belize River, Belize District, Belize.jpg
Rijeka Belize u okrugu Belize
Duljina 290 km
Nadm. visina izvora 80 m
Države
Ulijeva se u Karipsko more

Belize je rijeka u Belizeu i Guatemali.

Rijeka nastaje spajanjem rijeka Mopán i Macal istočno od San Ignacija (okrug Cayo) u Belizeu duga je 290 kilometara (uključujući rijeku Mopan). Plovna je do guatemalske granice i služila je kao glavni trgovinski i komunikaciji pravac između unutrašnjosti i obale u 20. stoljeću, najveća je rijeka u Belizeu. Protječe kroz dolinu koja je uglavnom prekrivena tropskom kišnom šumom, te je dugo bila povezana sa šumarstvom, pogotovo prometom mahagonije i danas služi prometom drva ali u daleko manjoj mjeri. Rijeka je važan izvor pitke vode za lokalne ljude koji žive uz rijeku, međutim, kvaliteta vode je degradirana sedimentima, pesticidima i drugim toksinima. Šume u porječju su ugrožene spaljivanjem.

U slivu rijeke postoji niz arheoloških nalazišta mayanske civilizacije od kojih su poznatiji Xunantunich, Chaa Creek[1] i Cahal Pech.[2]

Izvor[uredi | uredi kôd]

  1. C.Michael Hogan, Chaa Creek, Megalithic Portal, ed. A. Burnham, 2007
  2. Distribution of Early Middle Formative Period Sites. Inačica izvorne stranice arhivirana 20. veljače 2003. Pristupljeno 20. listopada 2013. journal zahtijeva |journal= (pomoć)