Benguelska struja

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Benguelska struja je hladna morska struja koja kreće iz voda Antarktike odnosno južnog Atlantika. Od Rta dobre nade teče prema sjeveru uz zapadnu obalu Afrike do ekvatora, i zajedno sa stalnim jugozapadnim vjetrovima glavni je razlog nastanka pustinje Namib i trajno aridne klime Namibije gdje gotovo da nema padalina. Istovremeno, Benguelska struja je vrlo bogata kisikom pa zato i planktonom, što privlači veliku količinu riba, pa je, slično kao Humboldtova struja, vrlo bogat morski ekosustav.

Ova struja sastoji se od vodenih masa hladne Cirkumpolarne i manjeg dijela tople Agulhaške struje (koja se od tropskih područja Indijskog oceana spušta uz istočnu obalu Afrike do Agulhaškog rta i kod Rta dobre nade se ponovo vraća prema izvorištu).

Kad stigne u blizinu ekvatora, Benguelska struja skreće prema zapadu i prelazi u Atlantsku južnu ekvatorsku struju, da bi se u blizini američkog kontinenta razdvojila i sjevernim ogrankom svojom vodom koja se u međuvremenu prolazeći kroz Karipsko more i Meksički zaljev ugrijala, "hrani" Golfsku, a južni silazi prema jugu postavši Brazilska struja.

Vidi i[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]