Bernard Lonergan

Izvor: Wikipedija
Bernard Lonergan
Bernard Lonergan
Puno ime Bernard Joseph Francis Lonergan
Rođenje 17. prosinca 1904.
Smrt 26. studenog 1984.
Glavni interesi epistemologija, hermeneutika, retorika
Poznate ideje teorija spoznaje
Utjecaji Toma Akvinski, Augustin
Nagrade
  • ::: Kanadski red
Portal o životopisima

Bernard Joseph Francis Lonergan, kanadski filozof, teolog i isusovac, po mnogima se ubraja među najveće mislioce XX. stoljeća. Poznat je pod nadimkom »Američki Rahner«, zbog težnji za povezivanjem tomističke i augustinske tradicije s klasičnom i modernom filozofijom, ponajviše njemačkim idealizmom i engleskim empirizmom te kao tvorac teorije spoznaje, unutar teorije kognitivnosti.[1] Uz doprinose na području epistemologije, proučavao je i retoriku i hermeneutiku. Predavao je na Papinskom sveučilištu »Gregoriana«, Sveučilištu u Torontu, Bostonskom koledžu te na Harvardovom sveučilištu. Sveučilište u Toronto objavilo je posmrtno njegova sabrana djela u 25 svezaka. Odlikovan je Kanadskim redom te je nositelj počasnog doktorata na Sveučilištu Concordia u Montrealu.

Drži da je čovjekov um izgrađen na peterima razinama: empiriskoj (iskustvenoj), intelektualnoj, razumskoj, razini odgovornosti i razini vjerskog iskustva, koje zajedno postupno vode ka znanju i donošenju odluke.[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Oko, Dariusz. Objectivity as the Fruit of Authentic Subjectivity The Journal of Theology, Education, Canon Law and Social Studies Inspired by Pope John Paul II, sv. 11, br. 2 (2020.)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]