Besmrtnost

Izvor: Wikipedija
Ankh, staroegipatski simbol besmrtnosti

Besmrtnost (lat. immortalitas) stanje je oslobođenosti od smrti ili uništenja, odnosno stanje vječnog života. Pojam besmrtnosti obično označuje učenje po kojem duša nadživljava tjelesnu smrt. Ponekad se odnosi i na vječnost bića.

Besmrtnost može uključivati preživljavanje duše koja je privremeno smještena u tijelu ili uskrsnuće tijela, kao u abrahamskim religijama.

Prema Platonovoj filozofiji moguće je da duša nadživi propast tijela. Za Aristotela je pak duša oblik tijela i ne može postojati odvojena oda nj.

Pojam besmrtnosti spominje se u starozavjetnoj Knjizi postanka u dijelu koji opisuje Henokovo uznesenje na nebo (Post 5,24).[1]

Stare legende, a još više književna fikcija i filmovi spominju razna bića i ljude koji mogu živjeti vječno na ovaj ili onaj način.

Tijekom srednjega vijeka i renesanse alkemičari su nastojali pronaći tzv. Eliksir života, mitsku supstancu povezanu s Kamenom mudraca, koja čovjeku može omogućiti nevjerojatno dug život, čak i besmrtnost. Prema legendi francuski alkemičar Nicolas Flamel pronašao je Kamen mudraca i ostvario besmrtnost. O grofu Saint-Germainea koji je živio u 18. stoljeću također su nastale legende povezane s njegovom navodnom besmrtnošću.

Povezani članci[uredi | uredi kôd]

Bilješke[uredi | uredi kôd]

  1. Biblija, Sveto pismo Staroga i Novoga zavjeta, str. 9.

Literatura[uredi | uredi kôd]

  • Biblija, Sveto pismo Staroga i Novoga zavjeta, Hrvatsko biblijsko društvo, Zagreb, 2007. ISBN 978-953-6709-48-9