Bidasoa

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Bidasoa
Rio Bidasoa.jpg
Duljina 66 [1] km
Nadm. visina izvora 710 m
Nadm. visina ušća m
Prosječni istjek 24.7 m3/s
Površina porječja 710 km2
Izvor Errazu, Navara, zapadni Pireneji
Ušće Bahía de Txingudi, Biskajski zaljev
Države Flag of France.svg FrancuskaFlag of Spain.svg Španjolska
Bidassoa.png
ušće Bidasoe

Bidasoa je rijeka u Baskiji koja uvire u Biskajski zaljev.

Etimologija i izgovor[uredi | uredi kôd]

Rijeka obuhvaća površinu od jezičnog kontakta, tako da se izgovara različito, ovisno o jeziku, i to [bidas̺oa] na baskijskom [biðasoa] na španjolskom, a [bidasoa] na francuskom. Jezična i povijesna istraživanja ukazuju na ime proizlazi iz latinskog izraza "Via ad Oiasso" ("cesta za Oiasso", kasnije iskrivljeno u baskijsko Bidasoa) na račun ceste koja je povezivala u rimsko doba baskijski gradić Pompaelo s Oiassom, koja je vjerojatno išla duž rijeke.

Tok rijeke i pritoci[uredi | uredi kôd]

Bidasoa protječe većim dijelom od svojih 66 km duljine preko teritorija Navare, osim posljednjih 10 km, gdje čini pridonu granicu između Francuske i Španjolske, kao i granicu između baskijskih pokrajina Gipuskoe i Lapurdije. U skladu s raspodjelom duljine rijeke, većina njenog slijeva leži na području Navare (684 km2). Bazen ima 105 stalnih potoka i rijeka što tvore duljinu 497 km, područje se natopljena kiša redovito. Navarski dio slijeva (ruralni krajolika) nastanjuje 22.000 stanovnika. 70% stanovništva onrađuje otpadne vode prije izlijevanja u rijeku.

Glavni pritoci Bidasoe su manje rijeke Zeberia (dužina 10,80 km), Ezkurra (20,90 km), Latsa (11,10 km) i Endara (9,90 km). Osim toga, ddruge male rijeke i potoci putem hrane Bidasou.

Ribarstvo i ekologija[uredi | uredi kôd]

Navarski dio rijeke je omiljeno odredište za ribolovne entuzijaste, jer rijeku nastanjuje nekoliko autohtonih vrsta riba, npr. jegulja (Anguilla Anguilla), losos (Salmo palar), pastrva (Salmo trutta), peš (Cottus gobio), Barbatula barbatula, Phoxinus phoxinus, krkuša (Gobio lozanoi), morska zmijuljica (Petromyzon Marinus), Alosa alosa, iverak (Platichthys flesus) i cipla (Chelon labrosus), od kojih su neke proglašene ugroženima vrstama i vrlo zanimljive (posebno peš i losos). [2] Štoviše, vrsta iz Ebra, tj Chondrostoma miegii, uvedena je u zadnjih 30-40 godina na donjem traktu Bidasoe, nakon čega se polako širila uzvodno.

Kao rezultat toga, pretjerani izlov ribe postao je veliki problem za faunu rijeke, s posebnim pritiskom na losose koji se mrijeste seleći se uzvodno. Oni ne stižu do cilja i umiru prije mriještenja, bilo kao plijen ribarskih mamaca ili nesposobnost svladavanja hidroelektrana (128 na cijelom toku ) i 114 povezanih brana.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke na temu: Bidasoa.
  1. http://www.ingeba.org/argazkia/rios/bidasoa.htm
  2. Arhivirana kopija (PDF). Inačica izvorne stranice (PDF) arhivirana 21. prosinca 2016. Pristupljeno 9. listopada 2015. journal zahtijeva |journal= (pomoć)CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)