Bijela džamija u Brčkom

Izvor: Wikipedija
Bijela džamija
Lokacija Brčko,
Bosna i Hercegovina
Renoviran 2005. godine
Srušen 1992. godine
Religija islam

Bijela džamija (poznata i kao Džedid džamija), središnja je džamija u Brčkom. Nalazi se u sastavu Medžlisa Islamske zajednice Brčko, u okvirima Tuzlanskog muftiluka.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Bijela džamija prije rušenja 1992.

Bijela džamija se nalazi se u brčanskom naselju Kolobara na jednom brijegu. Prema dostupnim podacima, džamija je renovirana 1893. godine, što znači da je ranije sagrađena na istoj lokaciji. Prvobitno je imala plac od preko 9 tisuća četvortnih metara, plus musalu koja je služila za vanjsko obavljanje vjerskih obreda. Džamija je bila dosta masivna građevina s visokim kamenim minaretom. Po njenom nazivu Džedid, što na osmanskom jeziku znači- nova, zaključuje se da je podignuta poslije Atik-Savske džamije u Brčkom. Po kronogramu se vidi da je obnovljena 1893. godine, kada je ugrađena kamena ploča na kojoj je bio uklesan natpis:

Wikicitati »Neka je bezgranična hvala Uzvišenom Stvoritelju, koji nas obveseli obnovom ovog mjesta. Osnivač mesdžida neka postigne Vjerovjesnikovu milost, i sa džennetom nek je obradovan na zauzimanje miljenika. Ova bogomolja slična bašči dženneta pogodno je mjesto za vjernike koji je posjećuju...[1] «

Posljednje obnavljanje Bijele džamije je izvršeno 1962. godine. Ulaskom srpskih paravojnih snaga u Brčko, do temelja je porušena 17. srpnja 1992. godine. Džamija je obnovljena i svečano otvorena 9. srpnja 2005. godine. Danas spada u red najljepših džamija u Bosni i Hercegovini.

Objekat nove džamije projektovan je suvremeno, a neki elementi oblikovanja vezani su za tradiciju graditeljstva Brčkog i prilagođeni podneblju Posavine. U džamiju se ulazi iz tri pravca. Harem je ogradeno zidom i omogućava lakšu upotrebu svih sadržaja u džamiji. Vitki minaret je visok 30 metara i ima karakteristike pseudomaurskog stila, koji je bio prisutan na bosanskohercegovačkim prostorima krajem 19. stoljeća. U džamijskom kompleksu nalazi se objekt u kojem je smještena mektebska učionica, višenamjenska sala, kancelarija za imama i sanitarni čvor.[2]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Vjerski objekti u Brčkom. ebrcko.net. 5. kolovoza 2017. Inačica izvorne stranice arhivirana 5. ožujka 2022. Pristupljeno 2. ožujka 2020.
  2. Džemat Bijela džamija. medzlisbrcko.ba. 5. kolovoza 2017. Pristupljeno 2. ožujka 2020.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]