Bijela džamija u Brčkom

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Bijela džamija
Bijela džamija Brčko.jpg
Lokacija Brčko,
Flag of Bosnia and Herzegovina.svg Bosna i Hercegovina
Renoviran 2005. godine
Srušen 1992. godine
Religija islam

Bijela džamija (poznata i kao Džedid džamija), središnja džamija u Brčkom, u Bosni i Hercegovini, trenutačno u sastavu Tuzlanskog muftiluka.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Bijela džamija se nalazi se u brčanskom naselju Kolobara na jednom brijegu. Prema dostupnim podacima, džamija je renovirana 1893. godine, što znači da je ranije sagrađena na istoj lokaciji. Prvobitno je imala plac od preko 9 tisuća četvortnih metara, plus musalu koja je služila za vanjsko obavljanje vjerskih obreda. Džamija je bila dosta masivna građevina sa visokim kamenim minaretom. Po njenom nazivu Džedid, što na osmanskom jeziku znači- nova, zaključuje se da je podignuta poslije Atik-Savske džamije u Brčkom.

Ulaskom srpskih paravojnih snaga u Brčko, do temelja je porušena 17. srpnja 1992. godine. Džamija je obnovljena i svečano otvorena 9. srpnja 2005. godine. Danas spada u red najljepših džamija u Bosni i Hercegovini. U džamijskom kompleksu nalazi se objekt u kojem je smještena mektebska učionica, višenamjenska sala, kancelarija za imama i sanitarni čvor.[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Džemat Bijela džamija. medzlisbrcko.ba. 5. kolovoza 2017. Pristupljeno 2. ožujka 2020.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]