Bijela gorušica

Izvor: Wikipedija
Bijela gorušica
Sistematika
Carstvo: Plantae
(nesvrstani) Angiospermae
Red: Brassicales
Porodica: Brassicaceae
Rod: Sinapis
Vrsta: S. alba
Dvojno ime
Sinapis alba
L.
Baze podataka

Flora Croatica

Bijela gorušica (lat. Sinapis alba; sin Leucosinapis alba) je jednogodišnja biljka iz porodice krstašica raširena diljem Euroazije.[1] Vrlo slična grbici i one često rastu zajedno. Uzgaja se zbog mladih listova oštra mirisa, koji se sirovi upotrebljavaju u salatama. To je zimska biljka koja se na visokim temperaturama vrlo brzo osjemenjuje; ako se uzgaja u područjima koja obiliju kišom, listovi joj postaju grubi.

U umjerenom pojasu gorušica najbolje uspijeva ako se u proljeće i jesen posije izravno u zemlju.

Gorušica je, kao i grbica, vrlo korisna biljka ako se od jeseni do proljeća uzgaja pod pokrovom. Može se i bez zemlje uzgajati na vlažnom papirnatom kuhinjskom ubrusu položenom na tanjur i smještenom na prozorsku dasku, ili u klijalištu; po želji, može se posijati i u sjevetnu posudu s kompostom za lončanice. Ove metode se mogu primjenjivati cijele godine. Gorušica klija brže od grbice, pa ako ih se želi uzgajati zajedno, gorušicu treba posijat 2 ili 3 dana nakon grbice. Ako se želi stalna zaliha, sjeme se sije svakih 7 do 10 dana.

Željena količina gorušice se odreže kada biljčice dosegnu visinu od 3,5 - 5 cm. Budući da se prilično brzo počne osjemenivati, može se rezati samo 2 ili 3 puta.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Plants of the World online pristupljeno 1. lipnja 2020
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Bijela gorušica
Logotip Wikivrsta
Logotip Wikivrsta
Wikivrste imaju podatke o taksonu Sinapis alba