Prijeđi na sadržaj

Bili smo vojnici

Izvor: Wikipedija
Bili smo vojnici
Naslov izvornika
We Were Soldiers
RedateljRandall Wallace
ProducentArne L. Schmidt
Jim Lemley
Randall Wallace
ScenaristHarold G. Moore
Joseph L. Galloway (knjiga)
Randall Wallace (scenarij)
Glavne ulogeMel Gibson
Madeleine Stowe
Greg Kinnear
Don Duong
Sam Elliott
Chris Klein
Keri Russell
Barry Pepper
Dylan Walsh
DistributerParamount Pictures (SAD)
Icon Entertainment (inozemstvo)
Godina izdanja2002.
Trajanje138 min.
Država SAD
Jezikengleski
Žanrratni film
Proračun$75,000,000
Profil na IMDb-u
Portal o filmu

Bili smo vojnici (eng. We Were Soldiers) je američka akcijska povijesna ratna drama iz 2002. Sjajan film koji ne uljepšava rat u Vijetnamu. Film prikazuje dramatičnu bitku za Ia Drang koja se dogodila Studenog 1965. godine. Bila je to prva velika bitka u Vijetnamu kojoj su sudjelovale američke snage. Film je režirao Randall Wallace a glavnu ulogu odigrao Mel Gibson. Radnja filma, a samim tim i cijeli film, je temeljen na knjizi "Bili smo nekada vojnici ... i to mladi" (eng. We Were Soldiers Once ... And Young), koju su napisali zajedno general Hal Moore i reporter Joseph L. Galloway, koji su ujedno i bili sudionici te krvave bitke.

Radnja[uredi | uredi kôd]

Priča o prvoj velikoj američkoj bitci (bitka za La Drang dolinu)u fazi vijetnamskog rata i svim vojnicima koji su sudjelovali u njoj (i američkim i vijetnamskim).

Na čelu postrojbe zračne konjice se nalazi LTC Hal Moore (Mel Gibson), rođeni vođa koji je odan svojim vojnicima koje priprema za sudjelovanje u prvoj bitci Vijetnamskog rata. Priča nadalje govori o sudjelovanju vojnika u bitci za Ia Drang dolinu. Film također prikazuje i manju priču koja govori o tome kako Mooreova žena (Madeleine Stowe) zajedno s još jednom ženom vojnika preuzima posao dostavljanja telegrama kojima se informiraju obitelji i bliski rođaci koji žive u Fort Benningu o smrti njihovih najmilijih. Prije nego što krenu na put za Vijetnam, Moore održava dirljivi govori svojoj postrojbi, u kojem kaže:

"Ne mogu vam svima obećati kako ću vas sve vratiti kući žive, no obećat ću vam ovo: Bit ću prvi koji će kročiti nogom na bojno polje i bit ću posljednji koji će s njega otići. I nikoga neću ostavljati za nama. Mrtvi, ili živi, svi se zajedno vraćamo kući."

Noć prije no što krenu prema Vijetnamu odvija se nekakva zabava za časnike kojima je dodijeljeno zapovijedništvo nad prethodno spominjanom postrojbom. Tijekom te večeri Moore saznaje od njemu nadređenog časnika kako će njegova postrojba biti etiketirana kao 7. postrojba, nakon čega on postaje potišten i to jer se 7. postrojbom zvala i postrojba kojoj je zapovijedao general Custer, a koja je pobijena kod bitke za Little Bighorn, te zbog jer mu je Lyndon B. Johnson otkrio kako će rat biti vođen "na jeftini način", bez objavljivanja nacionalne uzbune, što je za Moora značilo kako će rat morati voditi bez potpore svojih starih, iskusnih i vrhunski obučenih vojnika. Moore zapravo time saznaje kako pod zapovijedništvo dobiva tek 25% svojih iskusnih vojnika.

Priča filma potom vodi u bitku za La Drang i mijenja perspektivu iz koje se promatra bitka iz one američke u vijetnamsku. U filmu vijetnamske snage su tretirane s poštovanjem. Nakon trodnevne borbe, naizgled pobjedničke američke snage se povlače. Na kraju filma je posebno naglašeno kako je Moore uistinu posljednji čovjek koji odlazi s bojnog polja, odnosno kako se povlači tek kada je siguran kako su svi njegovi vojnici, bili živi ili mrtvi, povučeni s bojnog polja.

Glavne uloge[uredi | uredi kôd]

Nagrade i drugi uspjesi[uredi | uredi kôd]

Film je u 2003-oj ostvario pet nominacija od kojih je jedna rezultirala i nagradom!

 • ASCAP Nagrada (2003): Nick Glennie-Smith (nominacija i nagrada)
 • Harry Nagrada (2003): (nominacija)
 • Golden Reel Nagrada (2003): u kategoriji za najbolji zvuk domaćeg američkog filma(nominacija)
 • Taurus Nagrada (2003): dva puta u kategoriji za najbolji kaskaderski plameni trik, te jednom u kategoriji za najboljeg koordinatora kaskaderskih trikova (nominacije)

Glazba iz filma[uredi | uredi kôd]

 1. Prelude
 2. What Is War?
 3. Look Around You
 4. Flying High
 5. First Step
 6. NVA Base Camp
 7. Telegrams
 8. More Telegrams
 9. I'll Go With You
 10. Horrors
 11. Photo Montage
 12. That's A Nice Day
 13. Jack
 14. Jack's Death
 15. Final Battle
 16. Final Departure
 17. End Credits

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]