Bitka kod Beneventa

Izvor: Wikipedija
Jump to navigation Jump to search
Bitka kod Beneventa
sukob: Rimsko-epirski rat
Pyrrhus route.jpg
Pirov pohod na Italiju
Vrijeme 275. pr. Kr.
Mjesto Benevento, Kampanija, Italija
Ishod Neodlučeno, poslije tumačena kao rimska pobjeda
Sukobljene strane
Rimska republika Epir, Tarant
Postrojbe
17.000 pješaka
1200 konjanika
20.000 pješaka
3000 konjanika
20 slonova
Gubitci
9000 mrtvih 11.000 mrtvih

Bitka kod Beneventa odigrala se 275. pr. Kr. pokraj grada Malaventa (koji će se poslije preimenovati u Benevento) između Rimljana predvođenih Kurijem Dentatom i epirskog kralja Pira i njegovih saveznika i bila je posljednja bitka Rimsko-epirskog rata. U taktičkom smislu i stanju nije imala pobjednika, ali pošto je Pir pristao na rimske mirovne ugovore i povukao se iz Italije smatra se bitkom u kojoj su Rimljani tijesno odnijeli pobjedu.

Uvod u bitku[uredi VE | uredi]

Nakon što je Pir došao u Italiju 280. pr. Kr. kako bi pomogao gradu Tarantu i pokrajini Velikoj Grčkoj u borbi protiv Rimljana došlo je do kraja sukoba. Nakon bitaka kod Herakleje i Askula gdje je izgubio mnogo vojnika, a nije imao nikakvih ishoda, Pir je bio primoran voditi rat na Siciliji gdje je porazio Kartažane u više bitaka, ali opet bez nekog ishoda. Nevoljkost grčkih kolonija da se stave pod njegovu vlast ga je, pak, ponovno vratila u Južnu Italiju, gdje su Rimljani u međuvremenu konsolidirali svoje redove te obnovili vojsku koja se suprostavila Piru u Kampaniji.

Tijek bitke[uredi VE | uredi]

Bitka se odigrala kod mjesta Malaventa što na latinskom znači loš događaj ili loš vjetar. Tamo su Rimljani, znajući da Pir ima brojčano jače snage, čiju su većinu ljudstva činili italski saveznici, sagradili utvrđeni logor. Pir je odlučio da logor zauzme iznenadnim noćnim napadom. Njegove trupe su se, međutim, kretale presporo te omogućile Rimljanima da ih pravovremeno zapaze te pripreme obranu. Napad je odbijen uz teške gubitke, pri čemu je Pir izgubio polovicu svojih bojnih slonova. Kad je osvanulo jutro Rimljani su jurnuli u napad, ali ih je tamo dočekala Pirova falanga te uz pomoć preostalih slonova izvela protunapad i otjerala Rimljane u logor. Rimljani su se ponovno pregrupirali i napali slonove koji su, razdraženi, razbili makedonsku falangu. Pir se nakon toga povukao s bojišta.

Posljedice bitke[uredi VE | uredi]

Pir, koji se prije pet godina iskrcao na talijansku obalu kako bi primorao Rimljane na uzmak od Taranta i pokrajine Velike Grčke. Iako, taktički, nije izgubio ni u jednoj bitci bio je primoran pristati na rimske uvjete, povući se iz Italije te ostaviti saveznički Tarant "na cijedilu". Na to ga je primorala situacija jer je izgubio dvije trećine svoje vojske, većinu slonova, a kraljevstvo mu je napadao makedonski kralj Antigon II. Gonata. Kako se sami nisu mogli braniti grad Tarant i njegovi saveznici tri godine kasnije padaju pod vlast Rima. Tim je zauzimanjem Rim postao nadolazeća svjetska sila.

Ponukani dobrom situacijom za njih Rimljani mjesto iz Malavento preimenuju u Benevento što na latinskom znači dobar događaj.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]