Bitka kod Solferina

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Karta bitke kod Solferina.

Bitka kod Solferina se odigrala 24. lipnja 1859. nedaleko grada Solferina u sjevernoj Italiji. U bitci su se sukobile austrijska vojska na jednoj strani te francuske i talijanske trupe na drugoj. Bitka, u kojoj je sudjelovalo oko 300 000 vojnika, trajala je 15 sati i prerasla u krvavu borbu na život i smrt. Boj se vodio po velikoj vrućini i na vrlo teškom terenu, sve dok ga nevrijeme nije zaustavilo.

U knjizi Sjećanja iz Solferina švicarski poduzetnik Henri Dunant (1825. – 1910.), koji je prisustvovao bitci, opisuje svoja iskustva. Dunnantova knjiga sastoji se iz dva dijela. U prvom dijelu s gorčinom opisuje bitku dok je drugi dio rasprava što se može napraviti da bi se smanjio broj žrtava u ratu.

Izravna posljedica Dunnanove knjige je osnivanje Crvenog križa, koji računa 24. lipnja 1859. kao dan svog osnutka. Najveći gubitnici su bile desetine tisuća poginulih i povrijeđenih. Forlmalni pobjednici su bili Francuska i Sardinija (pod zapovjedništvom Napoleona III. i Viktora Emanuela II.). Posljedica bitke je ujedinjavanje Papinske Države, Modene, Romagne, Toskane i Kraljevine dviju Sicilija u Kraljevinu Italiju 17. ožujka 1861.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]