Bitka kod Vézeroncea

Izvor: Wikipedija
Bitka kod Vézeroncea
Dio Burgundskog rata
Vrijeme 25. lipnja 524.
Lokacija Vézeronce, Isère, Francuska
Ishod burgundska pobjeda (prema Agatiju)
franačka pobjeda (prema sv. Grguru iz Toursa)
Sukobljeni
Drugo Burgundsko Kraljevstvo
Ostrogoti
Franci
Vođe
Godomar III.
Teodorik Veliki
Klodomer I. (poginuo)
Hildebert I.
Klotar I.

Bitka kod Vézeroncea se zbila 25. lipnja 524. godine u mjestu Vézeronceu u današnjem departmanu Isèreu koji se danas nalazi na prostoru jugoistočne Francuske.

Sukobljene strane bili su Franci koje je vodio kralj Klodomer i Burgundsko Kraljevstvo koje je vodio kralj Godomar III. Saveznici Burgundima bili su Ostrogoti. Frančki je vojskovođa poginuo, no sami ishod bitke nije jasan. Izvori proturiječe jedan drugomu: bizantski povjesničar Agatije tvrdi da su pobijedili Burgundu, a sv. Grgur iz Toursa tvrdi da su dobili Franci.

Iako su u Burgundskom ratu Franci porazili Burgunde, pripojili im zemlje, a kralja Žigmunda zarobili i odveli u zarobljeništvo, to nije obeshrabrilo Burgunde. Žigmundov brat Godomar III. se je nastavio opirati. S pristašama je podigao ustanak u kojem su masakrirali franačke garnizone. Sve je to rezultiralo ovom bitkom.

Ishod bitke je bio takav da su braća poginulog franačkog vojskovođe podijelila njegove zemlje te time olakšala Francima ponovo se ujediniti nekoliko desetljeća poslije.

Sukobi i burgundski otpor nisu prestali, nego su potrajali sve bitke kod Atuna 532. godine, kad su Burgundi doživjeli konačni poraz. Pobunjenički vođa Godomar ubijen je 534. čime je prestalo postojati Drugo Burgundsko Kraljevstvo.

Literatura[uredi | uredi kôd]

  • Vézeronce et Curtin au fil du temps, Elisabeth Roux, éditions AMAPAC Morestel, 2007., (ISBN 2-9508934-5-7)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]