Bitka lanaca

Izvor: Wikipedija
Bitka lanaca
sukob: Muslimansko osvajanje Perzije
Vrijeme travanj 633.
Mjesto Kuvajt
Ishod pobjeda Rašidunskog kalifata
Sukobljene strane
Rašidunski kalifat Sasanidsko Perzijsko Carstvo
Zapovjednici
Halid ibn Valid Hormuz
Postrojbe
18.000 40.000
Gubitci
mali teški

Bitka kod Sallasila, poznatija pod nazivom Bitka lanaca, odigrala se u travnju 633. na području današnjeg Kuvajta između snaga arapsko-muslimanskog Rašidunskog kalifata pod Halid ibn Validom na jednoj, i snaga Sasanidskog (Perzijskog) Carstva na drugoj strani. Predstavljala je prvi važniji sukob arapsko-muslimanskih i perzijskih snaga u pohodu, koji će kasnije postati poznat kao muslimansko osvajanje Perzije. Arapsko-muslimansku vojsku je na sjever poslao kalif Abu Bakr nakon uspješne konsolidacije muslimanske vlasti nad Arabijskim poluotokom. Njoj se suprotstavio perzijski guverner Hormuz, koji je raspolagao brojčano nadmoćnim snagama.

Svjestan Hormuzove brojčane nadmoći, pogotovo u teškoj, oklopljenoj konjici, Halid je pred bitku koristio strategiju temeljenu na većoj pokretljivosti svoje arapske lake konjice i deva, te je izmorio neprijatelja. Kada je konačno došlo do okršaja, Hormuz je svoje umorne i demoralizirane postrojbe vezao lancima kako bi neprijatelju dao do znanja da će se boriti do kraja, a po čemu je bitka kasnije i dobila ime. Na samom početku je, u skladu s tadašnjim perzijskim ratnim običajima, Halidu ponuđen dvoboj s Hormuzom, što je on prihvatio, te u njemu ubio Hormuza. Obezglavljena perzijska vojska je potom napadnuta i gotovo potpuno uništena.

Eliminacija perzijske vojske je Halidu otklonila prepreku za napredovanje na sjever prema Mezopotamiji, gdje je za nekoliko mjeseci u tri velike bitke odnio tri velike pobjede i tako uspostavio muslimansku vlast.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]