Bitka na Katalunskim poljima

Izvor: Wikipedija
Jump to navigation Jump to search

Bitka na Katalunskim poljima najveći je trijumf Flavija Aecija koji je uz pomoć Vizigota 20. lipnja 451. pobijedio vođu Huna, Atilu.

Uvod[uredi VE | uredi]

Zapadno Rimsko Carstvo propadalo je i bilo pod utjecajem germanskih generala. U to je doba Zapadnim Rimskim Carstvom vladao Flavije Aecije iako je car bio Valentinijan III. Atila i njegovi Huni pustošili si pljačkali gradove u Galiji.

Rimsko-vizigotski savez[uredi VE | uredi]

Iako mu je Atila bio prijatelj, Flavije Aecije nije mogao dopustiti da Huni pljačkaju po teritoriju Zapadnoga Rimskog Carstva. Sklopio je savez s Vizigotima iako ih je mrzio. Tako je stvoren Rimsko-vizigotski savez protiv Huna.

Bitka na Katalunskim poljima[uredi VE | uredi]

Huni su opustošili sve do Katalunskih polja gdje su ih dočekali Rimljani na čelu s Flavijem Aecijem i Vizigoti na čelu s Teodorikom. Flavije Aecije nije pobijedio Atilu, nego je bitka bila otprilike izjednačena. Nakon bitke Huni se povlače iz Galije te svoje pohode nastavljaju prema istoku ne usuđujući se više opsjedati gradove preko rijeke Rajne. Već 452. godine Huni dolaze do Rima i Rimljane spašava samo pregovaračka sposobnost njihovih diplomata koja uz veliku otkupninu odvraća Hune od Rima. Atila umire 453. godine, što je bila posljedica opsjednutosti i živčanog nemira zbog ishoda bitke na Katalunskim poljima. Nakon Atiline smrti hunski utjecaj slabi pa se pojedina gotska plemena oslobađaju hunske prevlasti i počinju pljačkaške pohode po Balkanu i okolici.

Završetak[uredi VE | uredi]

Flavije Aecije nije u potpunosti uništio Hune iako je mogao. Bojao se da njegovi saveznici Vizigoti ne postanu najveći neprijatelji. Bitka na Katalunskim poljima bila je zadnja pobjeda Zapadnog Rimskog Carstva prije njegova konačnog raspada.