Bitka u Paškoj uvali

Izvor: Wikipedija
Bitka u Paškoj uvali
sukob: Hrvatsko-mletački ratovi
Vrijeme 1409.1410.
Mjesto Paška uvala, Hrvatska
Ishod pobijedio Pag, uništeno nekoliko brodova Mletačke flote
Sukobljene strane
Mletačka republika Hrvatsko Kraljevstvo
Jačina
mletačka flota više desetaka građana, Zadarska vojska

Bitka u Paškoj uvali (1409.1410.) bila je bitka u Hrvatskoj. Događaji bitke detaljno su opisani u povijesnom serijalu stripova Ivice Bednjanca. Ova je bitka samo jedna od mnogobrojnih bitaka između Mletačke Republike i Hrvata.

Okolnosti uoči bitke[uredi | uredi kôd]

Veći dio hrvatskog juga pod mletačkom je vlašću, pa tako i otok Pag. Nakon mnogih sukoba Zadrana i Pažana nastupio je mir. Mletačka vojska usidrila je brodove na otok Pag i uspostavila vlast nad otokom. Pažani su bili prisiljeni plaćati danak i porez na ribolov mletačkom providuru Alfu zbog čega je vladalo nezadovoljstvo među Pažanima.

Pobuna[uredi | uredi kôd]

Godine 1409. došlo je do pobune u gradu Pagu. Nakon nekoliko dana borbe Pažani su uspjeli protjerati providura i njegovu flotu, no uskoro se providur vratio s mletačkom flotom s namjerom uništiti i ponovo osvojiti otok Pag.

Zadarska reakcija[uredi | uredi kôd]

Pažani su zatražili pomoć od Zadrana. Zadrani su pristali i s vojskom Zadarske Republike uputili se na otok Pag. Mlečani su več razarali zidine grada Paga, a potom je došla vojska Zadra i topovima uništila mletačku flotu. Za zahvalnost pružanja pomoći Pagu, Zadrani su mogli kupovati sol po nižoj cijeni, a poraženi Mlečani su zaobilazili otok Pag.

Vidi još[uredi | uredi kôd]