Black Flag

Izvor: Wikipedija
Black Flag
Osnivanje1979.
MjestoHermosa Beach, Kalifornija , SAD
Žanr/ovihardcore punk
Djelatno razdoblje1976.—1986., 2003.
Producentska kućaSST
AngažmanCircle Jerks, Descendents, Minutemen, Dos, Gone, Nig Heist, October Faction, Tom Troccoli's Dog, Rollins Band, S.O.A., Chuck Dukowski Sextet, SWA, The Misfits, Redd Kross, DC3
Članovi (članice)
Greg Ginn
Keith Morris
Raymond Pettibon
David Horvitz
Spot
Chuck Dukowski
Brian Migdol
ROBO
Ron Reyes
Dez Cadena
Henry Rollins
Emil Johnson
Chuck Biscuits
Bill Stevenson
Kira Roessler
Anthony Martinez
C'el Revuelta

Black Flag je američki hardcore punk sastav iz Los Angelesa. Jedan su od prvih popularnih punk sastava koji su uspješno miješali underground s hardcore hunkom. U svojim su se pjesmama najviše bavili socijalnim problemima i političkim vizijama tadašnjeg hladnog rata. Uzore su tražili u tadašnjim najpopularnijim punk sastavima poput Black Sabbatha i The Ramonesa.

Počeci[uredi | uredi kôd]

Black Flag su osnovali 1977. gitarist Greg Ginn i basist Chuck Dukowski. Uskoro su se sastavu priključili i bubnjar Brian Migdol i pjevač Keith Morris. 1978. izdali su svoj prvi demo. Uskoro Migdol i Morris napuštaju sastav a zamjenjuju ih Chavo Pederast i Robo. 1980. izdali su svoj prvijenac Jealous Again nakon kojeg su započeli s turnejom po SAD-u. Nakon turneje sastav je ponovno suočen s odlaskom jednog od članova, ovaj put Pederasta kojeg je zamijenio Dez Cadena. Uskoro je Cadena od pjevača postao gitarist čime je Black Flag dobio mnogo više na kvaliteti zvuka. Njega je na mjestu pjevača zamijenio Henry Rollins jedan od njihovih fanova.

Sukob s Unicornom[uredi | uredi kôd]

1981. sastav je potpisao ugovor s Unicornom koji je trebao objaviti njihov drugi album Damaged, ali je Unicorn odbio objaviti taj album jer je navodno bio previše vulgaran. Album je naposljetku ipak objavljen zahvaljujući SST Recordsu. Album je bio jako loše prihvaćen kod kritičara. Nakon što je SST Records objavio album Damaged, Unicorn ih je tužio na temelju ugovora iz 1981. Sljedeće 2 godine Black Flag je bio spriječen koristiti svoje ime ili logo na bilo kojem albumu. Unatoč svemu oni su nastavili održavati koncerte te su čak i potajno izdali svoj treći album Everything Went Black, dvostruki album na kojem nije bilo imena njihovog sastava već samo popis članova. Godine 1983. Unicorn je bankrotirao čime su sva prava na ime i logo vraćeni njima. U međuvremenu je Cadena napustio sastav da bi osnovao svoj sastav.

Vrhunac slave[uredi | uredi kôd]

1984. godine Black Flag je izdao čak 3 albuma: My war, Family Man i Slip It In. U među vremenu su se sastavu pridružili Dale Nixon na gitari i basu i Bill Stevenson na bubnjevima. Kasnije im se je pridružila i Kira Roessler na basu. Te su godine izdali i ne-studijski album Live '84. Godine 1985. izdali su još 3 albuma: Loose Nut, The Process of Weeding Out i In My Head. Krajem te godine Stevensona je na bubnjevima zamijenio Anthony Martinez.

Raspad[uredi | uredi kôd]

1986. izdali su svoj novi live album Who's Got the 10½?. Iznenada, Greg Ginn je objavio raspad sastava. Razlog je navodno bio da su svi željeli se malo posvetiti samostalnoj karijeri.

Popis svih članova sastava[uredi | uredi kôd]

Diskografija[uredi | uredi kôd]

Studijski albumi[uredi | uredi kôd]

Uživo albumi[uredi | uredi kôd]

Kompilacijski albumi[uredi | uredi kôd]

Singlovi[uredi | uredi kôd]

  • Louie Louie (1981.) (Originalno objavljeno od Posh Boy Recordsa PBS 13)

Studijski EP-ovi[uredi | uredi kôd]

Uživo EP-ovi[uredi | uredi kôd]

Bootlegovi[uredi | uredi kôd]