Blaise Compaoré

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Blaise Compaoré
Blaise Compaoré

2. predsjednik Burkine Faso
trajanje službe
15. listopada 1987. – 31. listopada 2014.
Predsjednik Youssouf Ouédraogo
Roch Marc Christian Kaboré
Kadré Désiré Ouedraogo
Paramanga Ernest Yonli
Tertius Zongo
Luc-Adolphe Tiao
Prethodnik Thomas Sankara
Nasljednik Isaac Zida
Rođenje 3. veljače 1951.
Zanimanje političar

Blaise Compaoré (3. veljače 1951.), afrički državnik, predsjednik Burkine Faso od 1987. do 2014. godine.

Rođen je u glavnom gradu. Na vlast se popeo u krvavom puču 1987. godine, kada je ubijen Thomas Sankara, prvi predsjednik Burkine Faso pod tim imenom. Sankarinu smrt opisao je kao "nesretan slučaj". Opozicija ovu tvrdnju smatra spornom.

Nakon dolaska na vlast pogubio je dvojicu važnih revolucionarnih vođa zbog navodnog mijenanja svrhe revoulucije. Također je progonio i ubijao novinare, što je nejgovu zemlju prikazalo u lošem svjetlu. UN-ov Odbor za ljudska prava 2006. oštro je osudio Burkinu Faso zbog neistraživanja okolnosti smrti Thomasa Sankare i kažnjavanja odgovornih. Kao predsjednik države izabran je na izborima 1991. na kojima je glasovalo samo 25% birača, što je govorilo o nestabilnosti države. Oporba mu se niej uspjela suprotstaviti, pa je ponovno izabran 1998. i 2005. godine. To je naljutilo njegove protivnike jer izmjenama Ustava iz 2000. dozvoljena su samo dva mandata. Ipak, on je tvrdio da se zakoni ne mogu provoditi retroaktivno, a ustavni suci su utvrdili da se ta odredba na njega ne odnosi.

Oženjen je od 1985. godine, i po vjeri je rimokatolik. Što se tiče njegove političke uloge, uspio je pomiriti sukobljene strane u državama Togo i Bjelokosna Obala. Počasni je član Međunarodne zaklade Raoul Wallenberg. Bio je predsjednik Afričke unije za godine 1998. i 1999. kada ga je zamijenio Abdelaziz Bouteflika, sadašni predsjednik Alžira.