Bošnjaci (vojska)

Izvor: Wikipedija
Bošnjaci u Prusiji

Bošnjaci su bili elitna, laka pruska kavalerija, osnovana u osamnaestom stoljeću (oko 1745.).

Naziv vojske je dobila po Bošnjacima, zbog toga što je sastavljena od pukova u kojima su bili regrutirani Bošnjaci. Vojska je često obavljala funkcije žandarmerije, kao što je vojna policija u modernim vojskama. Vremenom, Bošnjačka vojska bila je popunjavana i predstavnicima drugih naroda.

Vojnici Bošnjačke vojske nosili su prepoznatljive, visoke krznene kape ukrašene kikama i užadima, na kojima su bili amblemi županije u kojoj su služili. Kao oružje koristili su svoje sablje i koplja, kao i njihove kolege u carskoj vojsci − Kozaci.

Prvi put su ratovali za vrijeme Sedmogodišnjeg rata u broju od oko 1.000 ljudi, a kasnije i za vrijeme rata zbog bavarske sukcesije, kao i u Kościuszkovom ustanku 1796. godine.

Literatura[uredi | uredi kôd]

  • Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine, Wissenschaftliche Mitteilungen aus Bosnien und der Herzegowina Band 8, Das Museum, 1902
  • David v. Dziengel: Geschichte des Königlichen Zweiten Ulanen-Regiments: zugleich enthaltend: Die Geschichte der Towarczys von 1675; die Geschichte der Bosniaken von 1745; des Tartaren-Pulks von 1795; der Towarczys von 1800, [...], Potsdam 1858. Digitalisat der ULB Düsseldorf
Nedovršeni članak Bošnjaci (vojska) koji govori o ratovanju ili oružju treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.