Božidar Gagro

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Božidar Gagro
Rođenje 3. siječnja 1938.
Hodbina
Smrt 4. studenog 2009.
Zagreb
Polje povijest umjetnosti

Božidar Gagro (Hodbina kod Mostara, 3. siječnja 1938.Zagreb, 4. studenog 2009.) je bio hrvatski povjesničar umjetnosti, diplomat i prevoditelj.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rodio se je 1938. u Hodbini kod Mostara. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje je i predavao na Katedri za novi vijek kao asistent profesora Grga Gamulina, a potom i kao nosilac kolegija Umjetnost 19. i 20. stoljeća. Autor je stotinjak stručnih radova, članaka, eseja i studija uglavnom s područja suvremene povijesti umjetnosti te teorije kulture i kulturnog razvitka. Pokrenuo je i prvih pet godina uređivao časopis Život umjetnosti. Njegovi prijevodi teorijskih djela s talijanskog i francuskog jezika, primjerice Francastelovih Studija iz sociologije umjetnosti, omogućili su i u nas nove pristupe i interpretacije likovnih djela.

Studije Periferna struktura: od Karasa do Exata i Slikarstvo Proljetnog salona 1916–1928. važne su kao prvi primjeri sinteze diskursa moderne u nas. Autor je i studija i izložbi o nezaobilaznim imenima moderne hrvatske likovne umjetnosti, kao što su monografija o Ivanu Meštroviću ili retrospektivne izložbe Dušana Džamonje i Ede Murtića. Gagro je i idejni začetnik antologijskih izložbi Kritička retrospektiva grupe Zemlja i Slikarstvo münchenskog kruga – Račić, Becić, Herman, kao i prve izložbe Secesije u Hrvatskoj. Takve tematske izložbe važan su prinos shvaćanju i interpretiranju hrvatske umjetnosti u europskom kontekstu. Bio je zaslužan i za postavljanje velikih izložbi poput Pisane riječi u Hrvatskoj ili Drevne kineske kulture, koje su značile pionirsku inicijativu velikih kulturoloških projekata. Neumoran u promicanju kulture i moderniziranju kulturnih ustanova, imao je i ideju o projektu velikog interdisciplinarnog muzejskog kompleksa koji bi uključivao Muzejski prostor, danas Galeriju Klovićevi dvori, i Muzej moderne umjetnosti.

Niz godina aktivan i u javnom djelovanju, Gagro je bio osnivač je i direktor Zavoda za kulturu SR Hrvatske potkraj sedamdesetih godina, ministar prosvjete i kulture SR Hrvatske, veleposlanik Jugoslavije u Francuskoj, a od 2001. veleposlanik Hrvatske u Francuskoj. Bio je i zamjenik ministra vanjskih poslova Republike Hrvatske, hrvatski veleposlanik pri Vijeću Europe u Strasbourgu, veleposlanik u Maroku, hrvatski predstavnik pri UNESCO-u, predstavnik Hrvatske u Stalnom vijeću frankofonije.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Bilješke i literatura