Bob Geldof

Izvor: Wikipedija
Bob Geldof
Bob Geldof 2009.
Ime u rodnom listuRobert Frederick Zenon Geldof
Rođen/a5. listopada 1951.
MjestoDún Laoghaire, Irska
Žanr/oviRock, pop
ZanimanjeGlazbenik, glumac, tekstopisac
InstrumentGitara, saksofon, harmonika
Djelatno razdoblje1975. – danas
Producentska kućaPolydor, Atlantic
AngažmanThe Boomtown Rats, Band Aid, USA for Africa, Live Aid, Live 8, Pink Floyd
Internetska stranicawww.bobgeldof.com

Sir Robert 'Bob' Frederick Zenon Geldof, (Dún Laoghaire, Irska, 5. listopada 1951.) irski je glazbenik.

Roditelji su mu bili irskog i belgijskog podrijetla. Išao je na Blackork College, u blizini Dublina. Prije osnivanja sastava "The Boomtown Rats", radio je kao glazbeni novinar u tjedniku Georgia Straight u Vankuveru. Vratio se u Irsku i postao pjevač sastava Boomtown Rats 1978. godine. Njihov prvi singl bio je "Rat Trap", a drugi daleko poznatiji "I Don't Like Mondays". The Boomtown Rats su bili poznati kao punk/new wave grupa u Ujedinjenom Kraljevstvu od osnivanja 1977. do raspada 1986. godine.

Bob Geldof je vjerojatno najpoznatiji po organiziranju koncerta Live Aid za oprost dugova afričkim državama. Kada je vidio dokumentarni film o siromaštvu u Etiopiji, otputovao je u Afriku. Odmah po povratku u Englesku okupio je najveće engleske pop zvijezde pod imenom Band Aid i snimio najprodavaniji britanski singl svih vremena – "Do They Know It's Christmas?".

Dana 13. lipnja 1985. organizirao je ponovno humanitarni koncert Live Aid. Koncerti u Londonu i Philadelphiji, održani su u isto vrijeme. Bob Geldof je nagrađen titulom "Sir" od engleske kraljice Elizabete. Životopis Boba Geldofa je postala najprodavanija knjiga u Engleskoj.

Poslije raspada sastava Boomtown Rats, Bob Geldof započinje solo karijeru. Njegov prvi album "Deep in the Heart of Nowhere" naginjao je više tradicionalnom rocku nego zvuk Boomtown Rats-a. Gost na albumu bio je Eric Clapton.

U ljeto 2005. godine organizira koncert "Live8" koji je održavan u 8 gradova istovremeno. Na koncertu su nastupali i izvođači s Live Aid-a ali i neke nove zvijezde. Tri milijarde ljudi je događaj pratilo preko TV-a.

Poslije smrti Michaela Hutchencea, Bob Geldof i njegova supruga Paula Yates usvajaju Hutchenceovu kćer iz veze s Paulom Yates.


Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Bob Geldof