Bobo Jelčić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Bobo Ječić (Mostar, 1964.) je hrvatski kazališni i filmski redatelj i glumac.

Diplomirao je kazališnu režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu 1990. godine. Na početku karijere režirao je predstave kao što su Mahnitanje u dvoje (Eugene Ionesco) u Teatru &TD, Woyzek (Georg Büchner) u HNK Varaždin i Ženidba (Nikolaj Vasiljevič Gogolj) u GDK Gavella. Od 1993. i predstave Turistički vodič (Botho Strauss) u GDK Gavella započinje suradnju s dramaturginjom Natašom Rajković s kojom razvija specifičan kazališni izraz. Prva autorska predstava ovog tandema bila je Promatranja u Hrvatskom narodnom kazalištu Varaždin. Bez unaprijed zadanog predloška predstava se stvarala koristeći priče sudionika. Usljedile su predstave Usporavanja i Nesigurna priča (Teatar &TD), Grad u gradu, Izlog i S druge strane (ZKM), Radionica za šetanje, pričanje i izmišljanje (Dubrovačke ljetne igre). Upravo je u suradnji s Natašom Rajković doživio najveće uspjehe pa tako predstave Nesigurna priča i S druge strane spadaju u kultne predstave hrvatskog kazališta sa brojnim gostovanjima po mnogim europskim festivalima.

Od 2010. godine radi samostalne autorske projekte te u tom periodu postiže velike uspjehe s predstavama Galeb (ZKM), Na kraju tjedna i Tri sestre (HNK Zagreb), Govori glasnije! (SK Kerempuh) i Ko rukom odneseno (Teatar &TD).

Aktivan je i kao filmski redatelj te potpisuje režije filmova Obrana i zaštita i Sam samcat, koji su prikazani na brojnim festivalima i višestruko nagrađivani. Film Obrana i zaštita premijerno je prikazan na prestižnom Berlinskom filmskom festivalu, a potom je prikazan na stotinjak festivala diljem svijeta. Na Pulskom filmskom festivalu je nagrađen sa sedam zlatnih arena, uključujući onu za najbolji film.

Redoviti je profesor glume na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

Filmografija[uredi | uredi kôd]

Režija i scenarij[uredi | uredi kôd]

Televizijske uloge[uredi | uredi kôd]