Boca Grande (zaljev)

Izvor: Wikipedija
Boca Grande
Velika usta
Stara karta Delte Orinoca
Stara karta Delte Orinoca
Stara karta Delte Orinoca
Država Venezuela

Boca Grande (prevedeno sa španjolskog: Velika usta) je zaljev u Delti Orinoca, zapravo ušće najvećeg rukavca u delti - Rio Grande.[1]

Zemljopisne karakteristike[uredi | uredi kôd]

Boca Grande se nalazi na krajnjem jugoistoku te velike delte u Venezueli na obali Atlantika, pored granice s Gvajanom. Na istok se proteže sve do Rta Barima (Punta Barima) gdje se nalazi svjetionik.

Boca Grande je glavni plovni put prema Orinocu preko rukavca Rio Grande.[1] Ona se prema unutrašnjosti račva u brojne kanale, od kojih su dva veća kojima je moguće ploviti. Zaljev je prepun niskih pješčanih naplavina, i zbog tog opasan za plovidbu, zbog mogućeg nasukavanja. Boca Grande je plitka s dnom pokrivenim mekim sivim blatom.

Sezonski porast voda Orinoca i njegovih pritoka počinje odmah nakon proljetnog ekvinocija, i dostiže svoj maksimum u srpnju i kolovozu. Najniža razina voda je od sredine studenog do travnja.[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b c Sailing directions (PDF) (engleski). National geospatial-intelligence agency. Inačica izvorne stranice (PDF) arhivirana 15. ožujka 2012. Pristupljeno 29. rujna 2012.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Nedovršeni članak Boca Grande (zaljev) koji govori o zemljopisu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.