Boeing VC-25

Izvor: Wikipedija
VC-25 "Air Force One"
Air Force One on Zagreb Airport.JPG
Boeing VC-25 na Zračnoj luci Zagreb
Opći podatci
Tip Prijevoz Predsjednika SAD
Proizvođač Boeing
Uveden u uporabu 23. kolovoza 1990. (Registracija: 28000)
23. prosinca 1990. (Registracija: 29000)
Prvotni korisnik USAF
Broj primjeraka 2
Pojedinačna cijena 255 milijuna USD
Portal:Zrakoplovstvo Airplane silhouette 45degree angle.svg

Boeing VC-25 označava putnički zrakoplov Američkog ratnog zrakoplovstva, vojnu inačicu Boeinga 747. Avion je najpoznatiji kao "Air Force One" u ulozi prijevoza predsjednika SAD-a. Trenutno za ovu namjenu lete dva identična zrakoplova s repnim oznakama 28000 i 29000. Pozivnu oznaku "Air Force One" zrakoplov dobiva samo kada se u njemu nalazi predsjednik SAD-a. U pratnji zrakoplova se u pravilu nalazi predsjednički helikopter za prijevoz od/do zračne luke kada to nisu u stanju obaviti predsjednička cestovna vozila.

Razvoj i opis[uredi | uredi kôd]

Zrakoplov tijekom nočnog boravka na Zračnoj luci Zagreb

Izrada zrakoplova započela je za vrijeme predsjedavanja Ronald Reagana a prvi zrakoplov je isporučen tijekom predsjedavanja George H. W. Busha. Kao i B-747 avion ima tri nivoa. 320 m2 preuređeno je i prilagođeno obavljanju predsjedničkih dužnosti. Najniži nivo je uglavnom prostor za smještanje tereta i cateringa. Glavni putnički prostor nalazi se na drugom a pilotska kabina i sustav komunikacije je na trećem nivou. U zrakoplov se može ući kroz tri ulaza: dva ulaza na donjem nivou s ugrađenim stepenicama (ispred i iza lijevog krila i jedan ulaz na glavnom nivou. Uobičajeno je da predsjednik ulazi na ulaz glavnog nivoa preko zemaljskih putničkih stepenica a prateće osoblje i novinari na donje ulaze. Dio za smještaj putnika izrađen je kao prva klasa putničke kabine redovnog zračnog prijevoznika.[1]

U zrakoplovu se nalaze odjeljenja za goste, letno osoblje, Tajnu službu SAD-a, osoblje osiguranja kao i za novinare. Predsjednički dio uključuje i privatni ured, sobu za spavanje, toalet i tuš kabinu.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Harris, Tom. How Air Force One Works. HowStuffWorks.com Accessed October 10, 2006.

Poveznice[uredi | uredi kôd]