Portal:Zrakoplovstvo

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži


Portal zrakoplovstvo banner1.png

Zrakoplovstvo ili drugim riječima zračni prijevoz podrazumijeva cjelokupnu avio-industriju i sam let zrakoplova. U zrakoplove spadaju sve letjelice lakše od zraka (baloni, cepelini) i letjelice teže od zraka (avioni, helikopteri). Prošlo je više od 100 godina kada su 17. prosinca 1903. braća Wright uspjeli uzletjeti sa svojim Flayerom. I prije tog povijesnog događaja čovjek je letio uz pomoć balona, prepušten sili vjetra i zračnim strujama. Naš prvi zrakoplovac bio je Dragutin Novak koji je s uzletišta u Črnomercu u Zagrebu 22./23. lipnja 1910. godine uzletio zrakoplovom konstruktora Slavoljuba Penkale. Od tih vremena čovjek nije osvojio samo zračni prostor nego se i otisnuo u svemir. Zrakoplov je približio svaku točku na Zemlji a zračni promet postao je najsigurniji i najbrži način prijevoza.

Cartella blu.jpg
Jeste li znali?
  uredi      
Flybe.dash8.750pix.jpg
  • ...da je 2008. godine, nakon 56 godina na britanskom prijestolju, kraljica Elizabeta II. odlučila kupiti obiteljski zrakoplov za sedam milijuna funti?
  • ...da je pilot Flybe-a (desno) odustao od slijetanja na pariški aerodrom i vratio se u Glasgow nakon što je putnicima objavio: "Poštovani putnici. Žao mi je, ali nisam kvalificiran za slijetanje"? Pilot je prešao na novi tip aviona Q-400 za koji nije prešao dodatno školovanje za slijetanje u uvjetima slabe vidljivosti.
  • ...da je američki reper i glumac Snoop Dogg osuđen u rujnu 2007. uvjetno na tri godine i 160 sati dobrotvornog rada jer mu je na aerodromu u torbi nađena palica na razvlačenje duga više od pola metra, što je okarakterizirano kao pokušaj unošenja opasnog oružja u zrakoplov?
  • ...da je u prosincu 2008. prilikom prisilnog slijetanja na jednu livadu u Engleskoj mali britanski zrakoplov svojim lijevim krilom udario kravu? Avion je pretrpio veliku štetu a krava se izvukla neozlijeđena.
  • ...da je 2008. Nepalac Govinda Karki preživio let slučajno zaključan u kontejner za teret putničkog zrakoplova? Kontejner je ukrcan u putnički zrakoplov na liniji od Dohe do Katmandua.
Cartella blu.jpg
Na današnji dan
  uredi      

26. svibnja

Cartella blu.jpg
Izdvojeni zrakoplov
  uredi      
Concorde on Bristol.jpg

Concorde (također i fonetski, Konkord) je nadzvučni putnički zrakoplov. Drugi je model zrakoplova ove namjene na svijetu koji je ušao u promet (prvi, sovjetski Tupoljev Tu-144 ubrzo je povučen iz prometa zbog nepouzdanosti).

Nastao je kao plod suradnje Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva, odnosno tvrtki Aérospatialea i BAC-a.

Prvi je zrakoplov poletio 2. ožujka 1969. godine iz Toulousea. U komercijalni promet ušao je 21. siječnja 1976. godine. Proizvedeno je ukupno 4 prototipa i samo 16 serijskih primjeraka. Zrakoplov su u svojoj floti imale samo dvije tvrtke, Air France i British Airways nakon što su brojne narudžbe otkazane zbog naftne krize, problema s ograničenjem buke i pada sovjetskih nadzvučnih Tupoljeva. Nadzvučno komercijalno letenje bilo je preskupo za obične putnike, tako da je Concorde uglavnom bio omiljen među bogatima, odnosno onima koji su to mogli sebi priuštiti.

Concorde je povučen iz prometa 24. listopada 2003. godine, a zadnji let uopće imao je 26. studenog iste godine.

...Pročitaj cijeli članak | Ostali izdvojeni zrakoplovi

Cartella blu.jpg
Novosti
  uredi      
Šest aviona Pilatus PC-9M HRZ-a i PZO-a u formaciji akrobatske grupe Krila Oluje, koji su izveli manji dio svog programa.

4. kolovoza 2015.

U sklopu zrakoplovnoga dijela programa Svečanoga mimohoda povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 20-godišnjice vojno-redarstvene operacije Oluje sudjelovalo je 30 zrakoplova.

19. siječnja 2014.

Priznanje "Ponos Hrvatske" koje svake godine dodjeljuje istoimena udruga pojedincima i grupama za humanost, hrabrost, dobrotu i nesebičnost uručeno je Eskadrili transportnih helikoptera 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO. Eskadrila uz redovne zadatke obavlja i hitne medicinske letove, letove traganja i spašavanja a s helikopterom Mil Mi-8 sudjeluje u gašenju požara.

5. prosinca 2013.

Međunarodni koncesionar kojeg predvodi francuski ZAIC (Zagreb Airport International Company) preuzeo je zagrebački aerodrom.

8. studenoga 2013.

Na Zračnu luku Zagreb sletjeo je najveći avion na svijetu - Antonov An-225-Mriya. Avion je došao po transformator težak 140 tona koji je za filipinskog kupca izrađen u Končaru.

* S dopuštenjem preuzeto s: Aerosvijet, hrvatski zrakoplovni portal

Cartella blu.jpg
Izdvojeni članak
  uredi      
Sikorsky, Igor.jpg

Igor Ivanovich Sikorsky (rus.: Игорь Иванович Сикорский) (Kijev, 25. svibnja 1889.Easton, 26. listopada 1972. bio je rusko-američki pionir zrakoplovstva. Dizajnirao je i letio s prvim svjetskim višemotornim zrakoplovom i razvio je prvi Pan Amov leteći brod daleke 1930. godine.

Sikorsky je imao vrlo veliki utjecaj u razvoju helikoptera, njegova Zrakoplovna korporacija Sikorsky osnovana 1925., godine i danas je jedan od vodećih proizvođača helikoptera. 1942. godine Sikorsky R-4 postaje prvi serijski proizvođen helikopter, s rasporedom ugradnje rotora kakav se i danas koristi na većini helikoptera.

...Pročitaj cijeli članak | Ostali izdvojeni članci

Cartella blu.jpg
Izdvojena slika
  uredi      
Cartella blu.jpg
Ostali projekti
  uredi      

Knjiga pojmova u zrakoplovstvu

Commons-logo.svg U Wikimedijinu spremniku nalazi se još gradiva na temu: Zrakoplovstvo
Wiktionary-logo.svg Pogledajte rječničku natuknicu zrakoplov u Wječniku, slobodnom rječniku.
Wikibooks-logo.svg Wikiknjige imaju materijala na temu: Kategorija:Zrakoplovstvo
Wikiquote-logo.svg Na stranicama Wikicitata postoji zbirka osobnih ili citata o temi: Zrakoplovstvo
Portal.svg Ostali portali na hrvatskoj wikipediji
Biologija Europa Film Fizika Francuska Glazba Hrvatska Kemija Kršćanstvo
Likovna
umjetnost
Nogomet Njemačka Povijest Šport Zemljopis Zrakoplovstvo Životopis