Portal:Zrakoplovstvo

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži


Portal zrakoplovstvo banner1.png

Zrakoplovstvo ili drugim riječima zračni prijevoz podrazumijeva cjelokupnu avio-industriju i sam let zrakoplova. U zrakoplove spadaju sve letjelice lakše od zraka (baloni, cepelini) i letjelice teže od zraka (avioni, helikopteri). Prošlo je više od 100 godina kada su 17. prosinca 1903. braća Wright uspjeli uzletjeti sa svojim Flayerom. I prije tog povijesnog događaja čovjek je letio uz pomoć balona, prepušten sili vjetra i zračnim strujama. Naš prvi zrakoplovac bio je Dragutin Novak koji je s uzletišta u Črnomercu u Zagrebu 22./23. lipnja 1910. godine uzletio zrakoplovom konstruktora Slavoljuba Penkale. Od tih vremena čovjek nije osvojio samo zračni prostor nego se i otisnuo u svemir. Zrakoplov je približio svaku točku na Zemlji a zračni promet postao je najsigurniji i najbrži način prijevoza.

Cartella blu.jpg
Jeste li znali?
  uredi      
B47 DF-ST-88-01015.jpg
Cartella blu.jpg
Na današnji dan
  uredi      

10. prosinca

Cartella blu.jpg
Izdvojeni zrakoplov
  uredi      
Super Cub.JPG

Piper PA-18 Super Cub je jednomotorni avion visokokrilac s dva sjedala. Predstavio ga je 1949. proizvođač lakih aviona Piper Aircraft. Nastao je na osnovi letjelica Piper PA-11, J-3 i Taylor-2 E Cub. U blizu 40 godina proizvodnje izrađeno je preko 9.000 aviona. Super Cub se često koristi za letove u nepristupačna područja gdje uzletno sletne staze nisu posebno pripremljene a za slijetanje ima vrlo malo mjesta. U tim uvjetima do izražaja dolaze njegove STOL osobine. S njim se često vuku reklame a u aeroklubovima služi za vuču jedrilica.

...Pročitaj cijeli članak | Ostali izdvojeni zrakoplovi

Cartella blu.jpg
Novosti
  uredi      
Croatian Air Force Mi-8.JPG

19. siječnja 2014.

Priznanje "Ponos Hrvatske" koje svake godine dodjeljuje istoimena udruga pojedincima i grupama za humanost, hrabrost, dobrotu i nesebičnost uručeno je Eskadrili transportnih helikoptera 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO. Eskadrila uz redovne zadatke obavlja i hitne medicinske letove, letove traganja i spašavanja a s helikopterom Mil Mi-8 sudjeluje u gašenju požara.

5. prosinca 2013.

Međunarodni koncesionar kojeg predvodi francuski ZAIC (Zagreb Airport International Company) preuzeo je zagrebački aerodrom.

8. studenoga 2013.

Na Zračnu luku Zagreb sletjeo je najveći avion na svijetu - Antonov An-225-Mriya. Avion je došao po transformator težak 140 tona koji je za filipinskog kupca izrađen u Končaru.

27. rujna 2013.

Oko 20:20, Dash 8-Q400 Croatia Airlinesa morao je prisilno sletjeti na Zračnu luku Zürich nakon što mu se nije izvuklo prednje podvozje. Pilot se odlučio sletjeti "na nos" nakon što je zrakoplovom kružio više od 40 minuta. Svih 65 putnika i posada prošli su bez ozljeda.

* S dopuštenjem preuzeto s: Aerosvijet, hrvatski zrakoplovni portal

Cartella blu.jpg
Izdvojeni članak
  uredi      
Rudi Perešin uz svoj MiG-21

Rudolf Perešin (Jakšinec, općina Gornja Stubica, 25. ožujka 1958.-1995.), jedan je od najpoznatijih pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Perešin je zarobljen 1995. kada mu se gubi svaki trag. Tri godine poslije njegovi posmrtni ostaci napokon su predani njegovoj obitelji. Ime našeg legendarnog pilota od 25. ožujka 1998. s ponosom nosi Zrakoplovno-tehnička škola u Velikoj Gorici, kao i Zrakoplovna vojna škola u Zadru.

U zadnjoj godini osmogodišnje škole, opredjeljuje se za pilotski poziv. Gimnaziju završava u Mostaru. Uspješno savladava visoke medicinske i psihofizičke kriterije, a 1977. godine u Zadru upisuje Visoku pilotsku vojnu akademiju. Godine 1981. među najboljim pilotima, s natprosječnim rezultatima, završava pilotsku akademiju i dobiva zvanje borbenog pilota, pilotska zlatna krila i prvi časnički čin.

...Pročitaj cijeli članak | Ostali izdvojeni članci

Cartella blu.jpg
Izdvojena slika
  uredi      
Cartella blu.jpg
Ostali projekti
   
Portal:Zrakoplovstvo
  uredi      

Knjiga pojmova u zrakoplovstvu

Commons-logo.svg U Wikimedijinu spremniku nalazi se još gradiva na temu: Zrakoplovstvo
Wikibooks-logo.svg Wikiknjige imaju materijala na temu: Kategorija:Zrakoplovstvo
Wikiquote-logo.svg Na stranicama Wikicitata postoji zbirka osobnih ili citata o temi: Zrakoplovstvo
Portal.svg Ostali portali na hrvatskoj wikipediji
Biologija Europa Film Fizika Francuska Glazba Hrvatska Kemija Kršćanstvo
   
:Portal:Zrakoplovstvo
Likovna
umjetnost
Nogomet Njemačka Povijest Šport Zemljopis Zrakoplovstvo Životopis