Portal: zrakoplovstvo

Izvor: Wikipedija
Jump to navigation Jump to search


Portal zrakoplovstvo banner1.png

Zrakoplovstvo ili drugim riječima zračni prijevoz podrazumijeva cjelokupnu avio-industriju i sam let zrakoplova. U zrakoplove spadaju sve letjelice lakše od zraka (baloni, cepelini) i letjelice teže od zraka (avioni, helikopteri). Prošlo je više od 100 godina kada su 17. prosinca 1903. braća Wright uspjeli uzletjeti sa svojim Flayerom. I prije tog povijesnog događaja čovjek je letio uz pomoć balona, prepušten sili vjetra i zračnim strujama. Naš prvi zrakoplovac bio je Dragutin Novak koji je s uzletišta u Črnomercu u Zagrebu 22./23. lipnja 1910. godine uzletio zrakoplovom konstruktora Slavoljuba Penkale. Od tih vremena čovjek nije osvojio samo zračni prostor nego se i otisnuo u svemir. Zrakoplov je približio svaku točku na Zemlji a zračni promet postao je najsigurniji i najbrži način prijevoza.

Cartella blu.jpg
Jeste li znali?
/Jeste li znali/29
 uredi     
RoteBaron.JPG
Cartella blu.jpg
Na današnji dan
/Na današnji dan/22. srpnja
 uredi     

22. srpnja

  • 1983. - Dick Smith postaje prva osoba koja samostalno u helikopteru obletjela svijet.
  • 1954. - Oboren Douglas DC-4 Air Cathaya pokraj otoka Hainan.
  • 1931. - Sir Alan Cobham s svojom posadom završava let dug 19.800 km od Engleske do Belgijskog Konga.
Cartella blu.jpg
Izdvojeni zrakoplov
/Izdvojeni_zrakoplov
 uredi     
Napušteni Mi-6 u Rigi

Mil Mi-6 (NATO naziv "Hook") je sovjetski/ruski teški transportni helikopter koji se proizvodio od 1960. do 1981. te je u velikim brojevima služio i u civilne i vojne svrhe. Bio je i prvi helikopter s turboosovinskim motorom koji se proizvodio u SSSR-u.

Mil je počeo s razvojem prvog teškog transportnog zrakoplova 1954. kada su dobili naredbu da izrade helikopter koji bi mogao ponijeti teret teži od 11 tona na udaljenost od 240 km. Veliki helikopter je bio namijenjen i za komercijalnu i vojnu službu. Sovjetski civilni zračni prijevoznik, Aeroflot, ga je htio koristiti za transport u dijelovima Sibira, a vojska za transport raketnih lansera i drugog naoružanja.


...Pročitaj cijeli članak | Ostali izdvojeni zrakoplovi

Cartella blu.jpg
Novosti
/Novosti
 uredi     
Šest aviona Pilatus PC-9M HRZ-a i PZO-a u formaciji akrobatske grupe Krila Oluje, koji su izveli manji dio svog programa.

4. kolovoza 2015.

U sklopu zrakoplovnoga dijela programa Svečanoga mimohoda povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 20-godišnjice vojno-redarstvene operacije Oluje sudjelovalo je 30 zrakoplova.

19. siječnja 2014.

Priznanje "Ponos Hrvatske" koje svake godine dodjeljuje istoimena udruga pojedincima i grupama za humanost, hrabrost, dobrotu i nesebičnost uručeno je Eskadrili transportnih helikoptera 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO. Eskadrila uz redovne zadatke obavlja i hitne medicinske letove, letove traganja i spašavanja a s helikopterom Mil Mi-8 sudjeluje u gašenju požara.

5. prosinca 2013.

Međunarodni koncesionar kojeg predvodi francuski ZAIC (Zagreb Airport International Company) preuzeo je zagrebački aerodrom.

8. studenoga 2013.

Na Zračnu luku Zagreb sletjeo je najveći avion na svijetu - Antonov An-225-Mriya. Avion je došao po transformator težak 140 tona koji je za filipinskog kupca izrađen u Končaru.

* S dopuštenjem preuzeto s: Aerosvijet, hrvatski zrakoplovni portal

Cartella blu.jpg
Izdvojeni članak
/Izdvojeni članak/
 uredi     
Boeing B-52H Aspect ratio.jpg

Boeing B-52 Stratofortress je strateški bombarder velikog dometa koji leti za Američke zračne snage od 1954. godine. Avion pokreće osam Pratt & Whitney turbofen motora od 76 kN svaki. U usporedbi s ostalim bombarderima, B-52 ima veći domet i može ponijeti najveći teret.

I prije kraja Drugog svjetskog rata, Zračne snage američke vojske su tražile strateški bombarder nove generacije koji bi pratio Convair B-36 koji se tada razvijao. 1945. započeta je procijena zahtjeva za takav zrakoplov i 13. veljače 1946. izdan je službeni zahtjev koji je između ostalog tražio brzinu veću nego onu kod B-36 i radijus djelovanja od 8.050 kilometara. Boeing je izašao u susret projektu s svojim dizajnom koji je nosio tvorničku oznaku Model 462, a u principu se radilo o uvećanom B-29 Superfortressu s šest Wright XT35 Typhoon turbo-prop motora. 5. lipnja 1946. Boeingu je rečeno da je dobio ugovor za zrakoplov kojemu je kasnije dodijeljenja vojna oznaka XB-52. 28. lipnja je dogovorena i izrada makete u prirodnoj veličini, no ne i letno sposobni prototip. Prvi prototip XT35 motora je ugrađen u B-17 bombarder koji je s testiranjima započeo tek u rujnu 1947., no što se tiče Modela 462 to i nije bilo važno budući da je USAF zaključio da taj dizajn ne zadovoljava uvjete oko radijusa djelovanja stoga je već u listopadu 1946. raskinut ugovor. Prekidom razvoja Modela 462, dizajnerska ekipa predvođena Boeingovim glavnim inženjerom Edom Wellsom se usredotočila na izradi koncepcije tkz. Modela 464 koji je u osnovi bio Model 462 ali s četiri turboprop motora umjesto sa šest.

...Pročitaj cijeli članak | Ostali izdvojeni članci

Cartella blu.jpg
Izdvojena slika
/Izdvojena slika
 uredi     
Cartella blu.jpg
Ostali projekti
:wikimedia:Our projects
 uredi     
Commons-logo.svgU Wikimedijinu spremniku nalazi se još gradiva na temu: Zrakoplovstvo
Wiktionary-logo.svgPogledajte rječničku natuknicu zrakoplov u Wječniku, slobodnom rječniku.
Wikibooks-logo.svgWikiknjige imaju materijala na temu: Kategorija:Zrakoplovstvo
Wikiquote-logo.svgNa stranicama Wikicitata postoji zbirka osobnih ili citata o temi: Zrakoplovstvo
Portal.svg Ostali portali na hrvatskoj wikipediji
Biologija Europa Film Fizika Francuska Glazba Hrvatska Kemija Kršćanstvo
Likovna
umjetnost
Nogomet Njemačka Povijest Šport Zemljopis Zrakoplovstvo Životopis