Portal:Zrakoplovstvo

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži


Portal zrakoplovstvo banner1.png

Zrakoplovstvo ili drugim riječima zračni prijevoz podrazumijeva cjelokupnu avio-industriju i sam let zrakoplova. U zrakoplove spadaju sve letjelice lakše od zraka (baloni, cepelini) i letjelice teže od zraka (avioni, helikopteri). Prošlo je više od 100 godina kada su 17. prosinca 1903. braća Wright uspjeli uzletjeti sa svojim Flayerom. I prije tog povijesnog događaja čovjek je letio uz pomoć balona, prepušten sili vjetra i zračnim strujama. Naš prvi zrakoplovac bio je Dragutin Novak koji je s uzletišta u Črnomercu u Zagrebu 22./23. lipnja 1910. godine uzletio zrakoplovom konstruktora Slavoljuba Penkale. Od tih vremena čovjek nije osvojio samo zračni prostor nego se i otisnuo u svemir. Zrakoplov je približio svaku točku na Zemlji a zračni promet postao je najsigurniji i najbrži način prijevoza.

Cartella blu.jpg
Jeste li znali?
  uredi      
RoteBaron.JPG
Cartella blu.jpg
Na današnji dan
  uredi      

22. srpnja

  • 1983. - Dick Smith postaje prva osoba koja samostalno u helikopteru obletjela svijet.
  • 1954. - Oboren Douglas DC-4 Air Cathaya pokraj otoka Hainan.
  • 1931. - Sir Alan Cobham s svojom posadom završava let dug 19.800 km od Engleske do Belgijskog Konga.
Cartella blu.jpg
Izdvojeni zrakoplov
  uredi      
DHC-8-402Q 1.JPG

...istaknute karakteristike Dash-8 dizajna su: veliki T-rep (horizontalni stabilizator na vrhu vertikalnog) s čime je izbjegnuto vrtloženje prilikom uzlijetanja oko horizontalnog stabilizatora uzrokovano radom elisa; uvlačeći stajni trap ulazi prema nazad u produženu oplatu motora; visoka vitkost krila (eng. aspect ratio). Prvi let Dash-8 imao je 20. lipnja 1983. a u upotrebu je ušao 1984. godine. Osnovne prednosti prema Dash-7 su bolje karakteristike leta i niži troškovi korištenja i održavanja.

Sredinom 1990.-tih tržište je zahtijevalo uvođenje novijih, modernijih turbo-elisnih aviona. Havillend-ov odgovor bila je nova Dash-8 400 serija. Tada tvornicu preuzima Bombardier i avion ulazi na tržište pod imenom Bombardier Q400. Sve inačice aviona od druge polovice 1996. opremljene su sustavom za smanjivanje buke i vibracija u kabini koje su dovedene blizu onih koje proizvode mlazni motori. Bombardier je od tada svim inačicama Dash-8 dodijelio predznak Q (Q100, Q200, Q300 i Q400).

...Pročitaj cijeli članak | Ostali izdvojeni članci

Cartella blu.jpg
Novosti
  uredi      
Šest aviona Pilatus PC-9M HRZ-a i PZO-a u formaciji akrobatske grupe Krila Oluje, koji su izveli manji dio svog programa.

4. kolovoza 2015.

U sklopu zrakoplovnoga dijela programa Svečanoga mimohoda povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 20-godišnjice vojno-redarstvene operacije Oluje sudjelovalo je 30 zrakoplova.

19. siječnja 2014.

Priznanje "Ponos Hrvatske" koje svake godine dodjeljuje istoimena udruga pojedincima i grupama za humanost, hrabrost, dobrotu i nesebičnost uručeno je Eskadrili transportnih helikoptera 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO. Eskadrila uz redovne zadatke obavlja i hitne medicinske letove, letove traganja i spašavanja a s helikopterom Mil Mi-8 sudjeluje u gašenju požara.

5. prosinca 2013.

Međunarodni koncesionar kojeg predvodi francuski ZAIC (Zagreb Airport International Company) preuzeo je zagrebački aerodrom.

8. studenoga 2013.

Na Zračnu luku Zagreb sletjeo je najveći avion na svijetu - Antonov An-225-Mriya. Avion je došao po transformator težak 140 tona koji je za filipinskog kupca izrađen u Končaru.

* S dopuštenjem preuzeto s: Aerosvijet, hrvatski zrakoplovni portal

Cartella blu.jpg
Izdvojeni članak
  uredi      
Avro Vulcan

Avro Vulcan je britanski subsonični bombarder s delta krilima a koristio ga je RAF u razdoblju od 1953. do 1984. Vulcan je obavljao funkciju V bombardera a uloga mu je bila nuklearni udar na Sovjetski Savez. Danas je ostao samo jedan zrakoplov koji je u letnom stanju.

Radovi na novom dizajnu započinju 1947. pod rukovodstvom Roya Chadwika. Ministarstvo obrane je zahtijevalo bombardera s maksimalnom brzinom od 930 km/h, maks. visinom rada od 15.000 m, dosega od 5.500 km i da ima sposobnost nošenja tereta od 4.500 kg te nuklearnog naoružanja. Zrakoplov su pokretala 4 Bristol Olympus turbo-mlazna motora koji su mu omogućavali brzinu od 830 km/h pri niskim visinama, dok je na većim visinama Vulcan mogao doseći brzinu od čak 1040 km/h.

...Pročitaj cijeli članak | Ostali izdvojeni članci

Cartella blu.jpg
Izdvojena slika
  uredi      

MiG-35

MiG-35 tijekom leta
Cartella blu.jpg
Ostali projekti
  uredi      

Knjiga pojmova u zrakoplovstvu

Commons-logo.svg U Wikimedijinu spremniku nalazi se još gradiva na temu: Zrakoplovstvo
Wiktionary-logo.svg Pogledajte rječničku natuknicu zrakoplov u Wječniku, slobodnom rječniku.
Wikibooks-logo.svg Wikiknjige imaju materijala na temu: Kategorija:Zrakoplovstvo
Wikiquote-logo.svg Na stranicama Wikicitata postoji zbirka osobnih ili citata o temi: Zrakoplovstvo
Portal.svg Ostali portali na hrvatskoj wikipediji
Biologija Europa Film Fizika Francuska Glazba Hrvatska Kemija Kršćanstvo
Likovna
umjetnost
Nogomet Njemačka Povijest Šport Zemljopis Zrakoplovstvo Životopis