Portal: zrakoplovstvo

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje


Portal zrakoplovstvo banner1.png

Zrakoplovstvo ili drugim riječima zračni prijevoz podrazumijeva cjelokupnu avio-industriju i sam let zrakoplova. U zrakoplove spadaju sve letjelice lakše od zraka (baloni, cepelini) i letjelice teže od zraka (avioni, helikopteri). Prošlo je više od 100 godina kada su 17. prosinca 1903. braća Wright uspjeli uzletjeti sa svojim Flayerom. I prije tog povijesnog događaja čovjek je letio uz pomoć balona, prepušten sili vjetra i zračnim strujama. Naš prvi zrakoplovac bio je Dragutin Novak koji je s uzletišta u Črnomercu u Zagrebu 22./23. lipnja 1910. godine uzletio zrakoplovom konstruktora Slavoljuba Penkale. Od tih vremena čovjek nije osvojio samo zračni prostor nego se i otisnuo u svemir. Zrakoplov je približio svaku točku na Zemlji a zračni promet postao je najsigurniji i najbrži način prijevoza.

Cartella blu.jpg
Jeste li znali?
/Jeste li znali/38
 uredi     
Airbus A380.jpg
  • ...da je u siječnju 1915. izvršeno prvo bombardiranje? Iz njemačkih cepelina su tada bačene 4 bombe na mjesta u Engleskoj.
  • ...da je prvu uporabu balona u vojne svrhe uradio Jean Marie Coutelle? On je 1794. godine dva puta po četiri sata pustio u zrak balone izrađene za francusku vojsku. Vojna svrha ovog uspona bila je utjecanje na neprijateljski moral.
  • ...da Airbus A380 (desno) ima 22 kotača?
  • ...da je prvi motorni let balonom izvršio je general Jean Baptiste Marie Meusnier koji je 1784. izradio balon elipsastog oblika pogonjen s tri elise na zajedničkoj osovini? Balon je s razvio brzinu od 3 mph.
  • ...da na letu Paris-New York Boeing 747 potroši 88-95 tona goriva?
Cartella blu.jpg
Na današnji dan
/Na današnji dan/25. rujna
 uredi     

25. rujna

Sukhoi Su-47 outline.svg
  • 1997. - na probni let krenuo je Suhoj Su-47 Berkut, zrakoplov s obrnutom strijelom krila.
  • 1932. - Lewis Yancey postavlja visinski rekord u letu s [žirodin]]om dosegavši visinu od 6.553 m.
  • 1929. - Jimmy Doolittle izvodi prvi "slijepi let" s čime počinje IFR razvoj.
Cartella blu.jpg
Izdvojeni zrakoplov
/Izdvojeni_zrakoplov
 uredi     
Piaggio P-180 at zag.JPG

Piaggio P180 Avanti je talijanski dvomotorni poslovni avion. U kabini pod pritiskom može prevoziti do devet putnika. Avionom može upravljati jedan ili dva pilota.

Neobične je konstrukcije. Na krilima smještenim više prema repu zrakoplova nalaze se dva turbo-prop motora koji pokreću potisne propelere. U nos aviona ugrađeni su kanardi (horizontalni stabilizatori) jer kod velikih napadnih kutova propeleri remete opstrujavanje zraka oko repnih stabilizatora.

P.180 testiran je u aerotunelu u Italiji i SAD-u 1980. i 1981. godine. U suradnji s Learjet-om razvoj zrakoplova počeo je 1982. a završi0 1986. godine kada polijeće prvi prototip. Američki certifikat dobiven je 1990. Utjecaj Learjeta je vidljiv u dvije "delta peraje" učvršćene na dnu repa, kakve se nalaze na većini njegovih aviona. Peraje pomažu u stabilizaciji zrakoplova u slučaju gubitka uzgona pri većem napadnom kutu krila (en. Stall). Prvih dvanaest trupova aviona su proizvedeni u tvornici H & H Parts and Plessey Midwest (Wichita) a zatim su prebacivani u Italiju na završno sklapanje. Avanti Aviation Wichita ostao je bez novaca u 1994. i projekt je stajao sve dok se 1998. godine nije uključila grupa investitora na čelu s Piero Ferrariem (sin Enza Ferraria). 100. zrakoplov je isporučen u listopadu 2005. a 150. već u svibnju 2008. godine.

...Pročitaj cijeli članak | Ostali izdvojeni zrakoplovi

Cartella blu.jpg
Novosti
/Novosti
 uredi     
Šest aviona Pilatus PC-9M HRZ-a i PZO-a u formaciji akrobatske grupe Krila Oluje, koji su izveli manji dio svog programa.

4. kolovoza 2015.

U sklopu zrakoplovnoga dijela programa Svečanoga mimohoda povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 20-godišnjice vojno-redarstvene operacije Oluje sudjelovalo je 30 zrakoplova.

19. siječnja 2014.

Priznanje "Ponos Hrvatske" koje svake godine dodjeljuje istoimena udruga pojedincima i grupama za humanost, hrabrost, dobrotu i nesebičnost uručeno je Eskadrili transportnih helikoptera 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO. Eskadrila uz redovne zadatke obavlja i hitne medicinske letove, letove traganja i spašavanja a s helikopterom Mil Mi-8 sudjeluje u gašenju požara.

5. prosinca 2013.

Međunarodni koncesionar kojeg predvodi francuski ZAIC (Zagreb Airport International Company) preuzeo je zagrebački aerodrom.

8. studenoga 2013.

Na Zračnu luku Zagreb sletjeo je najveći avion na svijetu - Antonov An-225-Mriya. Avion je došao po transformator težak 140 tona koji je za filipinskog kupca izrađen u Končaru.

* S dopuštenjem preuzeto s: Aerosvijet, hrvatski zrakoplovni portal

Cartella blu.jpg
Izdvojeni članak
/Izdvojeni članak/
 uredi     
Boeing-717 Quantum Air.jpg

Boeing 717 je dvomotorni uskotrupni mlazni avion predviđen za prijevoz do 100 putnika. Dizajniran je u McDonnell Douglas kompaniji kao MD-95 (treća generacija poznatog DC-9. Nakon spajanja ovih kompanija 1997. godine MD-95 je redizajniran i leti pod boeingovom oznakom.

Prva narudžba ovog modela bila je u listopadu 1995. a u redovni servis zrakoplov je ušao u rujnu 1999. Proizvodnja je trajala neprekidno do 2006. (izrađeno je 156 komada) kada i prestaje duga povijest izgradnje aviona nastalih u bivšoj Douglas kompaniji smještenoj u Long Beach, California.

U ranim 60-im Douglas je dizajnirao DC-9 za kratke dolete kao dopuna njegovog četiri motornog DC-8. Bio je to avion posve novog dizajna s dva Pratt & Whitney JT8D turbofen motora na zadnjem dijelu trupa, malih ali efikasnih krila i T-repom. DC-9 je prvi puta poletio 1965. i iste te godine ušao u redovni servis. Do 1982. kada se DC-9 prestao proizvoditi izrađeno je ukupno 976 aviona.

McDonnell Douglas MD-80 serija uvedena je u redovne letove 1980. godine. Avion je druga generacija DC-9 a nastao je kao izdužena inačica DC-9-50 s većom maksimalnom težinom uzlijetanja (MTOW), većim spremnicima za gorivo i novom generacijom Pratt Whitney JT8D-200 motorima. Od 1980. do 1999. godine isporučeno je blizu 1.2000 aviona.

Pročitaj cijeli članak | Ostali izdvojeni članci

Cartella blu.jpg
Izdvojena slika
/Izdvojena slika
 uredi     
Cartella blu.jpg
Ostali projekti
:wikimedia:Our projects
 uredi     
Commons-logo.svgU Wikimedijinu spremniku nalazi se još gradiva na temu: Zrakoplovstvo
Wiktionary-logo.svgPogledajte rječničku natuknicu zrakoplov u Wječniku, slobodnom rječniku.
Wikibooks-logo.svgWikiknjige imaju materijala na temu: Kategorija:Zrakoplovstvo
Wikiquote-logo.svgNa stranicama Wikicitata postoji zbirka osobnih ili citata o temi: Zrakoplovstvo
Portal.svg Ostali portali na hrvatskoj wikipediji
Biologija Europa Film Fizika Francuska Glazba Hrvatska Kemija Kršćanstvo
Likovna
umjetnost
Nogomet Njemačka Povijest Šport Zemljopis Zrakoplovstvo Widra Životopis