Portal: zrakoplovstvo

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje


Portal zrakoplovstvo banner1.png

Zrakoplovstvo ili drugim riječima zračni prijevoz podrazumijeva cjelokupnu avio-industriju i sam let zrakoplova. U zrakoplove spadaju sve letjelice lakše od zraka (baloni, cepelini) i letjelice teže od zraka (avioni, helikopteri). Prošlo je više od 100 godina kada su 17. prosinca 1903. braća Wright uspjeli uzletjeti sa svojim Flayerom. I prije tog povijesnog događaja čovjek je letio uz pomoć balona, prepušten sili vjetra i zračnim strujama. Naš prvi zrakoplovac bio je Dragutin Novak koji je s uzletišta u Črnomercu u Zagrebu 22./23. lipnja 1910. godine uzletio zrakoplovom konstruktora Slavoljuba Penkale. Od tih vremena čovjek nije osvojio samo zračni prostor nego se i otisnuo u svemir. Zrakoplov je približio svaku točku na Zemlji a zračni promet postao je najsigurniji i najbrži način prijevoza.

Cartella blu.jpg
Jeste li znali?
/Jeste li znali/37
 uredi     
Bundesarchiv Bild 102-00845, Staaken, Graf Zeppelin am Ankermast.jpg
  • ...da je 1913. prvi višemotorni zrakoplov izradio američki zrakoplovni inženjer Igor Sikorsky, dok je još živio u njegovoj rodnoj Rusiji?
  • ...da je u kolovozu 1929. LZ-127, poznat kao Graf Zeppelin (desno), preletio 21.300 milja u 20 dana i 4h, postavivši novi svjetski rekord?
  • ...da se u kolovozu 1914. održala prva zračna borba između savezničkih i njemačkih pilota? Tijekom promatranja počeli su gađati jedan drugoga iz pištolja i puške ali, sa zanemarivim rezultatom.
  • ...da je u siječnju 1915. izvršeno prvo bombardiranje? Iz njemačkih cepelina su tada bačene 4 bombe na mjesta u Engleskoj.
  • ...da je prvu uporabu balona u vojne svrhe uradio Jean Marie Coutelle? On je 1794. godine dva puta po četiri sata pustio u zrak balone izrađene za francusku vojsku. Vojna svrha ovog uspona bila je utjecanje na neprijateljski moral.
Cartella blu.jpg
Na današnji dan
/Na današnji dan/17. rujna
 uredi     

17. rujna

Cartella blu.jpg
Izdvojeni zrakoplov
/Izdvojeni_zrakoplov
 uredi     
Convair 240, KLM PH-TEB, Kodachrome by Chalmers Butterfield.jpg

Convair CV-240 bio je putnički avion kojeg je proizvodila američka zrakoplovna tvrtka Convair od 1947. do 1956. godine.

Projekt aviona započeo je na potražnju aviotvrtke American Airlines za linijski putnički avion s kabinom pod tlakom radi zamijene klasičnog Douglas DC-3 zrakoplova. Prvotni projekt Convaira je imao dva motora i 40 putničkih mjesta. Prvi let - 240 bio je 16. ožujka 1947. a prva isporuka je bila 28. veljače 1948. godine. American Airlinesu isporučeno je sedamdeset i pet aviona a pedeset ih je dostavljeno u: Western Airlines, Continental Airlines, Pan American Airways, KLM i Trans Australija Airlines.

CV-240 bio je i prvi privatni avion u SAD-u a koristio ga je John F. Kennedy u predsjedničkoj kampanji 1960. godine. Taj zrakoplov se danas čuva u američkom Nacionalnom muzeju zrakoplovstva u Washingtonu.

...Pročitaj cijeli članak | Ostali izdvojeni zrakoplovi

Cartella blu.jpg
Novosti
/Novosti
 uredi     
Šest aviona Pilatus PC-9M HRZ-a i PZO-a u formaciji akrobatske grupe Krila Oluje, koji su izveli manji dio svog programa.

4. kolovoza 2015.

U sklopu zrakoplovnoga dijela programa Svečanoga mimohoda povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 20-godišnjice vojno-redarstvene operacije Oluje sudjelovalo je 30 zrakoplova.

19. siječnja 2014.

Priznanje "Ponos Hrvatske" koje svake godine dodjeljuje istoimena udruga pojedincima i grupama za humanost, hrabrost, dobrotu i nesebičnost uručeno je Eskadrili transportnih helikoptera 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO. Eskadrila uz redovne zadatke obavlja i hitne medicinske letove, letove traganja i spašavanja a s helikopterom Mil Mi-8 sudjeluje u gašenju požara.

5. prosinca 2013.

Međunarodni koncesionar kojeg predvodi francuski ZAIC (Zagreb Airport International Company) preuzeo je zagrebački aerodrom.

8. studenoga 2013.

Na Zračnu luku Zagreb sletjeo je najveći avion na svijetu - Antonov An-225-Mriya. Avion je došao po transformator težak 140 tona koji je za filipinskog kupca izrađen u Končaru.

* S dopuštenjem preuzeto s: Aerosvijet, hrvatski zrakoplovni portal

Cartella blu.jpg
Izdvojeni članak
/Izdvojeni članak/
 uredi     
World Time Zones Map.png

Jet lag je desinkronizacija u organizmu nastala kao posljedica letenja zrakoplovom kroz vremenske zone. To je prolazan klinički sindrom koji se javlja kao odgovor na remećenje fizioloških bioloških ritmova i uobičajeno rezultira nespecifičnim simptomima: umor, nesanica i drugi poremećaji zbog promjene vremenskih zona.

Neki autori "jet lag" nazivaju "bolest putovanja", što je pogrešno. "Jet lag", je privremeno kliničko stanje a ne bolest. Ako ovaj termin primijenimo na pilote i ostalo zrakoplovno osoblje, koje u preko 90 posto slučajeva navodi da pati od ovog poremećaja, mogli bi pogrešno zaključiti da su naši životi u rukama "bolesnih zrakoplovaca".

Prema izvješću Svjetske zdravstvene organizacije do 50 posto putnika pati tijekom ili nakon letenja od ovog poremećaja. Brojni dokazi također podržavaju ove studije u kojima pokazuju da jet lag kod većeg broja putnika stvara uvjete za pojavu prehlade, gripe i želučanih i drugih probavnih smetnji.

Pročitaj cijeli članak | Ostali izdvojeni članci

Cartella blu.jpg
Izdvojena slika
/Izdvojena slika
 uredi     
Cartella blu.jpg
Ostali projekti
:wikimedia:Our projects
 uredi     
Commons-logo.svgU Wikimedijinu spremniku nalazi se još gradiva na temu: Zrakoplovstvo
Wiktionary-logo.svgPogledajte rječničku natuknicu zrakoplov u Wječniku, slobodnom rječniku.
Wikibooks-logo.svgWikiknjige imaju materijala na temu: Kategorija:Zrakoplovstvo
Wikiquote-logo.svgNa stranicama Wikicitata postoji zbirka osobnih ili citata o temi: Zrakoplovstvo
Portal.svg Ostali portali na hrvatskoj wikipediji
Biologija Europa Film Fizika Francuska Glazba Hrvatska Kemija Kršćanstvo
Likovna
umjetnost
Nogomet Njemačka Povijest Šport Zemljopis Zrakoplovstvo Widra Životopis