Portal: zrakoplovstvo

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje


Portal zrakoplovstvo banner1.png

Zrakoplovstvo ili drugim riječima zračni prijevoz podrazumijeva cjelokupnu avio-industriju i sam let zrakoplova. U zrakoplove spadaju sve letjelice lakše od zraka (baloni, cepelini) i letjelice teže od zraka (avioni, helikopteri). Prošlo je više od 100 godina kada su 17. prosinca 1903. braća Wright uspjeli uzletjeti sa svojim Flayerom. I prije tog povijesnog događaja čovjek je letio uz pomoć balona, prepušten sili vjetra i zračnim strujama. Naš prvi zrakoplovac bio je Dragutin Novak koji je s uzletišta u Črnomercu u Zagrebu 22./23. lipnja 1910. godine uzletio zrakoplovom konstruktora Slavoljuba Penkale. Od tih vremena čovjek nije osvojio samo zračni prostor nego se i otisnuo u svemir. Zrakoplov je približio svaku točku na Zemlji a zračni promet postao je najsigurniji i najbrži način prijevoza.

Cartella blu.jpg
Jeste li znali?
/Jeste li znali/8
 uredi     
N606AA-2008-09-13-YVR.jpg
  • ...da prvi izrađeni Tu-134 nisu imali skretače mlaza (riverse) te je avion bio jedan od rijetkih putničkih koji je za kočenje nakon slijetanja koristio repni kočni padobran?
  • ...da je American Airlines (desno) 1987. godine uštedio 40.000 US$ vadeći iz obroka po jednu maslinu?
  • ...da je 69 kineskih putnika koji su 26. rujna 2008. godine letjeli iz grada Guilina, nakon prisilnog slijetanja na terminal u Zhengzhou, moralo izaći iz aviona CRJ 700 i gurati ga na rubni dio terminala?
  • ...da je prvi putnički zrakoplov između Beograda i Zagreba poletio 1928. godine? Putnici "Poteza 29-2", aviokompanije "Aeroput" bili su direktor avio-kompanije i pet novinara.
  • ...da na letu Paris - New York Boeing 747 potroši 88-95 tona goriva?
Cartella blu.jpg
Na današnji dan
/Na današnji dan/26. veljače
 uredi     

26. veljače

Armstrong Whitworth A W 154 Argosy Mk I (1926).jpg
Cartella blu.jpg
Izdvojeni zrakoplov
/Izdvojeni_zrakoplov
 uredi     
C-124 Globemaster II.jpg

Douglas C-124 Globemaster II (nadimak "Old Shakey") bio je teretni zrakoplov velike nosivosti izgrađen u zrakoplovnoj tvrtki Douglas u Long Beachu, Kalifornija.

C-124 je razvijan između 1947. i 1949. godine na osnovi Douglas C-74 Globemaster prototipa iz Drugog svjetskog rata i na zapažanjima nastalim tijekom Berlinskog zračnog mosta. Zrakoplovu su pokretala četiri velika Pratt & Whitney R-4360 klipna motora koja su proizvodila 3.800 KS. Teret se u zrakoplov utovarivao uz pomoć hidraulički pokretane rampe kroz velika teretna vrata koja su se kao školjka otvarala na donjem nosnom dijelu i preko teretnog "lifta" ispod zadnjeg dijela trupa.

...Pročitaj cijeli članak | Ostali izdvojeni zrakoplovi

Cartella blu.jpg
Novosti
/Novosti
 uredi     
Šest aviona Pilatus PC-9M HRZ-a i PZO-a u formaciji akrobatske grupe Krila Oluje, koji su izveli manji dio svog programa.

4. kolovoza 2015.

U sklopu zrakoplovnoga dijela programa Svečanoga mimohoda povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 20-godišnjice vojno-redarstvene operacije Oluje sudjelovalo je 30 zrakoplova.

19. siječnja 2014.

Priznanje "Ponos Hrvatske" koje svake godine dodjeljuje istoimena udruga pojedincima i grupama za humanost, hrabrost, dobrotu i nesebičnost uručeno je Eskadrili transportnih helikoptera 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO. Eskadrila uz redovne zadatke obavlja i hitne medicinske letove, letove traganja i spašavanja a s helikopterom Mil Mi-8 sudjeluje u gašenju požara.

5. prosinca 2013.

Međunarodni koncesionar kojeg predvodi francuski ZAIC (Zagreb Airport International Company) preuzeo je zagrebački aerodrom.

8. studenoga 2013.

Na Zračnu luku Zagreb sletjeo je najveći avion na svijetu - Antonov An-225-Mriya. Avion je došao po transformator težak 140 tona koji je za filipinskog kupca izrađen u Končaru.

* S dopuštenjem preuzeto s: Aerosvijet, hrvatski zrakoplovni portal

Cartella blu.jpg
Izdvojeni članak
/Izdvojeni članak/
 uredi     
SOFIA in air.jpg

Stratosferska zvjezdarnica za infracrvenu Astronomiju (Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy, SOFIA je zajednički projekt NASA-e i "Njemačkog zrakoplovnog centera" (njem.: Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt) na izgradnji i održavanju jednog teleskopa koji svoju ulogu vrši iz aviona tijekom leta. NASA je 1996. godine potpisala ugovor s "Američkim sveučilištem za istraživanje svemira" (Eng.: Universities Space Research Association) za razvoj, rad i upravljanje američkim dijelom zvjezdarnice dok njemačkim dijelom projekta upravlja Njemački institut SOFIA (Njem.:Deutsches Institut SOFIA).

SOFIJA se bazira na širokotrupnom zrakoplovu Boeing 747SP. Zrakoplov je modificiran kako bi u zadnjem dijelu trupa mogao nositi 2,5 metara široki reflektorski teleskop.

Pročitaj cijeli članak | Ostali izdvojeni članci

Cartella blu.jpg
Izdvojena slika
/Izdvojena slika
 uredi     
Cartella blu.jpg
Ostali projekti
:wikimedia:Our projects
 uredi     
Commons-logo.svgU Wikimedijinu spremniku nalazi se još gradiva na temu: Zrakoplovstvo
Wiktionary-logo.svgPogledajte rječničku natuknicu zrakoplov u Wječniku, slobodnom rječniku.
Wikibooks-logo.svgWikiknjige imaju materijala na temu: Kategorija:Zrakoplovstvo
Wikiquote-logo.svgNa stranicama Wikicitata postoji zbirka osobnih ili citata o temi: Zrakoplovstvo
Portal.svg Ostali portali na hrvatskoj wikipediji
Biologija Europa Film Fizika Francuska Glazba Hrvatska Kemija Kršćanstvo
Likovna
umjetnost
Nogomet Njemačka Povijest Šport Zemljopis Zrakoplovstvo Widra Životopis