Portal:Zrakoplovstvo

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži


Portal zrakoplovstvo banner1.png

Zrakoplovstvo ili drugim riječima zračni prijevoz podrazumijeva cjelokupnu avio-industriju i sam let zrakoplova. U zrakoplove spadaju sve letjelice lakše od zraka (baloni, cepelini) i letjelice teže od zraka (avioni, helikopteri). Prošlo je više od 100 godina kada su 17. prosinca 1903. braća Wright uspjeli uzletjeti sa svojim Flayerom. I prije tog povijesnog događaja čovjek je letio uz pomoć balona, prepušten sili vjetra i zračnim strujama. Naš prvi zrakoplovac bio je Dragutin Novak koji je s uzletišta u Črnomercu u Zagrebu 22./23. lipnja 1910. godine uzletio zrakoplovom konstruktora Slavoljuba Penkale. Od tih vremena čovjek nije osvojio samo zračni prostor nego se i otisnuo u svemir. Zrakoplov je približio svaku točku na Zemlji a zračni promet postao je najsigurniji i najbrži način prijevoza.

Cartella blu.jpg
Jeste li znali?
  uredi      
Airbus A380.jpg
  • ...da je u siječnju 1915. izvršeno prvo bombardiranje? Iz njemačkih cepelina su tada bačene 4 bombe na mjesta u Engleskoj.
  • ...da je prvu uporabu balona u vojne svrhe uradio Jean Marie Coutelle? On je 1794. godine dva puta po četiri sata pustio u zrak balone izrađene za francusku vojsku. Vojna svrha ovog uspona bila je utjecanje na neprijateljski moral.
  • ...da Airbus A380 (desno) ima 22 kotača?
  • ...da je prvi motorni let balonom izvršio je general Jean Baptiste Marie Meusnier koji je 1784. izradio balon elipsastog oblika pogonjen s tri elise na zajedničkoj osovini? Balon je s razvio brzinu od 3 mph.
  • ...da na letu Paris-New York Boeing 747 potroši 88-95 tona goriva?
Cartella blu.jpg
Na današnji dan
  uredi      

22. rujna

Cartella blu.jpg
Izdvojeni zrakoplov
  uredi      

Mil Mi-24 je veliki jurišni helikopter, ali i manji transportni helikopter (može prevest do 8 vojnika). Prvotno je proizveden za sovjetsko ratno zrakoplovstvo (od 1976.), a danas je u sastavu ruske i tridesetak drugih nacionalnih vojski. Mi-24 je najrasprostranjeniji borbeni helikopter na svijetu. NATO-va oznaka mu je Hind, a njegove inačice se označavaju s dodatnim slovima. Izvozne inačice, Mi-25 i Mi-35, označavaju se kao Hind D i Hind E u NATO-voj klasifikaciji. Sovjetski piloti nazivali su ga letayushiy tank (leteći tenk), a često i krokodil.

Helikopter je bio u sastavu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva do 2006. godine, kada su zbog skupog održavanja i nedostatka rezervnih dijelova, prizemljeni i otpisani te će biti prodani za rezervne dijelove u treće zemlje.

...Pročitaj cijeli članak | Ostali izdvojeni članci

Cartella blu.jpg
Novosti
  uredi      
Šest aviona Pilatus PC-9M HRZ-a i PZO-a u formaciji akrobatske grupe Krila Oluje, koji su izveli manji dio svog programa.

4. kolovoza 2015.

U sklopu zrakoplovnoga dijela programa Svečanoga mimohoda povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 20-godišnjice vojno-redarstvene operacije Oluje sudjelovalo je 30 zrakoplova.

19. siječnja 2014.

Priznanje "Ponos Hrvatske" koje svake godine dodjeljuje istoimena udruga pojedincima i grupama za humanost, hrabrost, dobrotu i nesebičnost uručeno je Eskadrili transportnih helikoptera 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO. Eskadrila uz redovne zadatke obavlja i hitne medicinske letove, letove traganja i spašavanja a s helikopterom Mil Mi-8 sudjeluje u gašenju požara.

5. prosinca 2013.

Međunarodni koncesionar kojeg predvodi francuski ZAIC (Zagreb Airport International Company) preuzeo je zagrebački aerodrom.

8. studenoga 2013.

Na Zračnu luku Zagreb sletjeo je najveći avion na svijetu - Antonov An-225-Mriya. Avion je došao po transformator težak 140 tona koji je za filipinskog kupca izrađen u Končaru.

* S dopuštenjem preuzeto s: Aerosvijet, hrvatski zrakoplovni portal

Cartella blu.jpg
Izdvojeni članak
  uredi      
Tu 160 NTW 2 3 94.jpg

Tupoljev Tu-160 (NATO naziv: "Blackjack") je nadzvučni teški bombarder s promjenjivom geometrijom krila dizajniran u bivšem SSSR. Najteži je borbeni zrakoplov ikad napravljen. Sličan američkom B-1 Lancer, Tu-160 je složeniji, dvostruko brži i može ponijeti više korisnog tereta. Zadnji je strateški bombarder dizajniran u bivšem SSSR-u a u uporabu je ušao 1987. godine i još se proizvodi.

Prvi natječaj za razvoj supersoničnog strateškog bombardera je raspisan 1967. a cilj je bio razviti zrakoplov s brzinom krstarenja od Mach 3 kako bi konkurirao američkom XB-70 Valkyrie programu. Kasnije su dizajneri shvatili da će novi zrakoplov biti preskup pa su odlučili sniziti kriterije, a u međuvremenu američki XB-70 program je već bio prekinut.

...Pročitaj cijeli članak | Ostali izdvojeni članci

Cartella blu.jpg
Izdvojena slika
  uredi      

Krila Oluje

Akro grupa Krila Oluje
Cartella blu.jpg
Ostali projekti
  uredi      

Knjiga pojmova u zrakoplovstvu

Commons-logo.svg U Wikimedijinu spremniku nalazi se još gradiva na temu: Zrakoplovstvo
Wiktionary-logo.svg Pogledajte rječničku natuknicu zrakoplov u Wječniku, slobodnom rječniku.
Wikibooks-logo.svg Wikiknjige imaju materijala na temu: Kategorija:Zrakoplovstvo
Wikiquote-logo.svg Na stranicama Wikicitata postoji zbirka osobnih ili citata o temi: Zrakoplovstvo
Portal.svg Ostali portali na hrvatskoj wikipediji
Biologija Europa Film Fizika Francuska Glazba Hrvatska Kemija Kršćanstvo
Likovna
umjetnost
Nogomet Njemačka Povijest Šport Zemljopis Zrakoplovstvo Životopis