Portal: zrakoplovstvo

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje


Portal zrakoplovstvo banner1.png

Zrakoplovstvo ili drugim riječima zračni prijevoz podrazumijeva cjelokupnu avio-industriju i sam let zrakoplova. U zrakoplove spadaju sve letjelice lakše od zraka (baloni, cepelini) i letjelice teže od zraka (avioni, helikopteri). Prošlo je više od 100 godina kada su 17. prosinca 1903. braća Wright uspjeli uzletjeti sa svojim Flayerom. I prije tog povijesnog događaja čovjek je letio uz pomoć balona, prepušten sili vjetra i zračnim strujama. Naš prvi zrakoplovac bio je Dragutin Novak koji je s uzletišta u Črnomercu u Zagrebu 22./23. lipnja 1910. godine uzletio zrakoplovom konstruktora Slavoljuba Penkale. Od tih vremena čovjek nije osvojio samo zračni prostor nego se i otisnuo u svemir. Zrakoplov je približio svaku točku na Zemlji a zračni promet postao je najsigurniji i najbrži način prijevoza.

Cartella blu.jpg
Jeste li znali?
/Jeste li znali/22
 uredi     
Nepoželjni putnik u zrakoplovu
Cartella blu.jpg
Na današnji dan
/Na današnji dan/28. svibnja
 uredi     

28. svibnja

Cartella blu.jpg
Izdvojeni zrakoplov
/Izdvojeni_zrakoplov
 uredi     
Corse Air International Sud Aviation Caravelle at Basle Airport in October 1985.jpg

Sud Aviation SE 210 Caravelle (poznata kao Karavela) bio je prvi mlaznilinijski putnički avion kratkog do srednjeg doleta. Od 1955. godine proizvodila ga je francuska zrakoplovna tvrtka SUD Aviation (tada poznat kao SNCASE (Société nationale des constructions aéronautiques du sud-est ili skraćeno Sud-Est). Karavela je bila jedan od najuspješnijih europskih mlaznih aviona prve generacije i prodavala se po cijeloj Europi. 20 aviona naručio je i američki United Airlines. S Karavelom je uvedena i ugradnja motora na zadnji dio trupa što je korišteno na mnogim nadolazećim avionima

...Pročitaj cijeli članak | Ostali izdvojeni zrakoplovi

Cartella blu.jpg
Novosti
/Novosti
 uredi     
Šest aviona Pilatus PC-9M HRZ-a i PZO-a u formaciji akrobatske grupe Krila Oluje, koji su izveli manji dio svog programa.

4. kolovoza 2015.

U sklopu zrakoplovnoga dijela programa Svečanoga mimohoda povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 20-godišnjice vojno-redarstvene operacije Oluje sudjelovalo je 30 zrakoplova.

19. siječnja 2014.

Priznanje "Ponos Hrvatske" koje svake godine dodjeljuje istoimena udruga pojedincima i grupama za humanost, hrabrost, dobrotu i nesebičnost uručeno je Eskadrili transportnih helikoptera 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO. Eskadrila uz redovne zadatke obavlja i hitne medicinske letove, letove traganja i spašavanja a s helikopterom Mil Mi-8 sudjeluje u gašenju požara.

5. prosinca 2013.

Međunarodni koncesionar kojeg predvodi francuski ZAIC (Zagreb Airport International Company) preuzeo je zagrebački aerodrom.

8. studenoga 2013.

Na Zračnu luku Zagreb sletjeo je najveći avion na svijetu - Antonov An-225-Mriya. Avion je došao po transformator težak 140 tona koji je za filipinskog kupca izrađen u Končaru.

* S dopuštenjem preuzeto s: Aerosvijet, hrvatski zrakoplovni portal

Cartella blu.jpg
Izdvojeni članak
/Izdvojeni članak/
 uredi     
Presjek kroz turbinsku lopaticu za visoki pritisak

Plinska turbina je rotacijski stroj, koji pretvara energiju izgaranja plinova u koristan rad. Na ulazu se nalazi kompresor, koji povećava tlak ulaznih plinova, dok im smanjuje obujam, komore za izgaranje i turbine, gdje se vrući plin usmjerava preko statorskih lopatica na turbinske lopatice, te ih okreće.

U komori za izgaranje ulazi zrak, koji se miješa sa gorivom i zatim pali, čime se unosi energija. U komori za izgaranje, koja ima veliki tlak, izgaranje goriva stvara i velike temperature. Proizvodi izgaranja prisilno ulaze u turbinu, sa velikom brzinom i protokom, gdje se preko mlaznica usmjeruje na lopatice, koje se okreću, a ispušni plinovi izlaze sa smanjenom temperaturom i tlakom.

Dobivena energija se može prenijeti preko osovine, komprimiranog zraka ili potiska, ovisno da li se primjenjuje za zrakoplove, vlakove, brodove, električne generatore ili čak za tenkove.


Pročitaj cijeli članak | Ostali izdvojeni članci

Cartella blu.jpg
Izdvojena slika
/Izdvojena slika
 uredi     
Cartella blu.jpg
Ostali projekti
:wikimedia:Our projects
 uredi     
Commons-logo.svgU Wikimedijinu spremniku nalazi se još gradiva na temu: Zrakoplovstvo
Wiktionary-logo.svgPogledajte rječničku natuknicu zrakoplov u Wječniku, slobodnom rječniku.
Wikibooks-logo.svgWikiknjige imaju materijala na temu: Kategorija:Zrakoplovstvo
Wikiquote-logo.svgNa stranicama Wikicitata postoji zbirka osobnih ili citata o temi: Zrakoplovstvo
Portal.svg Ostali portali na hrvatskoj wikipediji
Biologija Europa Film Fizika Francuska Glazba Hrvatska Kemija Kršćanstvo
Likovna
umjetnost
Nogomet Njemačka Povijest Šport Zemljopis Zrakoplovstvo Widra Životopis