Portal: zrakoplovstvo

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje


Portal zrakoplovstvo banner1.png

Zrakoplovstvo ili drugim riječima zračni prijevoz podrazumijeva cjelokupnu avio-industriju i sam let zrakoplova. U zrakoplove spadaju sve letjelice lakše od zraka (baloni, cepelini) i letjelice teže od zraka (avioni, helikopteri). Prošlo je više od 100 godina kada su 17. prosinca 1903. braća Wright uspjeli uzletjeti sa svojim Flayerom. I prije tog povijesnog događaja čovjek je letio uz pomoć balona, prepušten sili vjetra i zračnim strujama. Naš prvi zrakoplovac bio je Dragutin Novak koji je s uzletišta u Črnomercu u Zagrebu 22./23. lipnja 1910. godine uzletio zrakoplovom konstruktora Slavoljuba Penkale. Od tih vremena čovjek nije osvojio samo zračni prostor nego se i otisnuo u svemir. Zrakoplov je približio svaku točku na Zemlji a zračni promet postao je najsigurniji i najbrži način prijevoza.

Cartella blu.jpg
Jeste li znali?
/Jeste li znali/21
 uredi     
Flybe.dash8.750pix.jpg
  • ...da je 2008. godine, nakon 56 godina na britanskom prijestolju, kraljica Elizabeta II. odlučila kupiti obiteljski zrakoplov za sedam milijuna funti?
  • ...da je pilot Flybe-a (desno) odustao od slijetanja na pariški aerodrom i vratio se u Glasgow nakon što je putnicima objavio: "Poštovani putnici. Žao mi je, ali nisam kvalificiran za slijetanje"? Pilot je prešao na novi tip aviona Q-400 za koji nije prešao dodatno školovanje za slijetanje u uvjetima slabe vidljivosti.
  • ...da je američki reper i glumac Snoop Dogg osuđen u rujnu 2007. uvjetno na tri godine i 160 sati dobrotvornog rada jer mu je na aerodromu u torbi nađena palica na razvlačenje duga više od pola metra, što je okarakterizirano kao pokušaj unošenja opasnog oružja u zrakoplov?
  • ...da je u prosincu 2008. prilikom prisilnog slijetanja na jednu livadu u Engleskoj mali britanski zrakoplov svojim lijevim krilom udario kravu? Avion je pretrpio veliku štetu a krava se izvukla neozlijeđena.
  • ...da je 2008. Nepalac Govinda Karki preživio let slučajno zaključan u kontejner za teret putničkog zrakoplova? Kontejner je ukrcan u putnički zrakoplov na liniji od Dohe do Katmandua.
Cartella blu.jpg
Na današnji dan
/Na današnji dan/22. svibnja
 uredi     

22. svibnja

Cartella blu.jpg
Izdvojeni zrakoplov
/Izdvojeni_zrakoplov
 uredi     
Croatia ATR 42 9A-CTS.jpg

ATR 42 (eng. Avions de Transport Regional ) je dvomotorni turbo-prop zrakoplov kojeg je proizvela francusko-talijanski ATR. Broj u imenu označuje u stvari broj sjedišta iako u nekim njihovim razmještajima avion može prevesti i do 50 putnika.

Razvoj zrakoplova počeo je u listopadu 1981. a prvi prototip uzletio je 16. kolovoza 1984. godine a certifikat dobija iduće 1985. U prosincu 1985. francuska kompanija Air Littoral leti s ATR-om 42 prvi komercijalni let. Do siječnja 2007. isporučeno je 390 aviona dok se za još 11 u izgradnji.

...Pročitaj cijeli članak | Ostali izdvojeni zrakoplovi

Cartella blu.jpg
Novosti
/Novosti
 uredi     
Šest aviona Pilatus PC-9M HRZ-a i PZO-a u formaciji akrobatske grupe Krila Oluje, koji su izveli manji dio svog programa.

4. kolovoza 2015.

U sklopu zrakoplovnoga dijela programa Svečanoga mimohoda povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 20-godišnjice vojno-redarstvene operacije Oluje sudjelovalo je 30 zrakoplova.

19. siječnja 2014.

Priznanje "Ponos Hrvatske" koje svake godine dodjeljuje istoimena udruga pojedincima i grupama za humanost, hrabrost, dobrotu i nesebičnost uručeno je Eskadrili transportnih helikoptera 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO. Eskadrila uz redovne zadatke obavlja i hitne medicinske letove, letove traganja i spašavanja a s helikopterom Mil Mi-8 sudjeluje u gašenju požara.

5. prosinca 2013.

Međunarodni koncesionar kojeg predvodi francuski ZAIC (Zagreb Airport International Company) preuzeo je zagrebački aerodrom.

8. studenoga 2013.

Na Zračnu luku Zagreb sletjeo je najveći avion na svijetu - Antonov An-225-Mriya. Avion je došao po transformator težak 140 tona koji je za filipinskog kupca izrađen u Končaru.

* S dopuštenjem preuzeto s: Aerosvijet, hrvatski zrakoplovni portal

Cartella blu.jpg
Izdvojeni članak
/Izdvojeni članak/
 uredi     

Rudolf Perešin (Jakšinec, Gornja Stubica, 25. ožujka 1958. - 1995.), jedan je od najpoznatijih pilota HRZ-a. Posthumno je odlikovan činom stožernog brigadira.

Perešin je zarobljen 1995. kada mu se gubi svaki trag. Tri godine poslije njegovi posmrtni ostaci napokon su predani njegovoj obitelji. Ime našeg legendarnog pilota od 25. ožujka 1998. s ponosom nosi Zrakoplovno-tehnička škola u Velikoj Gorici, kao i Zrakoplovna vojna škola u Zadru.

Bijeg iz JNA

Godine 1990. kada se već odnarođena JNA priprema za agresiju na Hrvatsku, odbio je poput većine pilota, pristupiti političkoj organizaciji "SKJ - pokret za Jugoslaviju", koja je trebala stvoriti novu ideologijsku osnovicu za opstanak centralizirane i unitarne Jugoslavije pod diktatom Miloševićeve Srbije. Perešin je bez dvojbi odlučio sa MiG-om napustiti JNA i uključiti se u obranu svoje domovine Hrvatske. Svjestan riskantnosti planiranog pothvata jer je, poput mnogih Hrvata, bio pod stalnom prismotrom, do pojedinosti je isplanirao varijantu bijega. Za vrijeme jednog od rutinskih letova, kad ga njegov pratilac nije mogao slijediti, nalazeći se u rajonu Kopra, kao vrstan izviđač-navigator uputio se na aerodrom pokraj Klagenfurta u Austriji, gdje je uspješno prizemljio MiG-21. Tim svojim domoljubnim činom nanio je težak moralni i politički udarac agresorskoj vojsci i njezinu zrakoplovstvu, a građanima Hrvatske neizmjeran ponos, prkos i rast nacionalnog naboja i svijesti u najkritičnijim danima Domovinskog rata. Bilo je to 25. listopada 1991. godine, kad je cijeli svijet uz fotografiju hrvatskog pilota i aviona MiG-21 na aerodromu u Klagenfurtu, prenio njegove riječi: "Ja sam Hrvat, ne mogu i neću pucati na Hrvate!".

...Pročitaj cijeli članak | Ostali izdvojeni članci

Cartella blu.jpg
Izdvojena slika
/Izdvojena slika
 uredi     

F-14

F-14 iznad Pule
Cartella blu.jpg
Ostali projekti
:wikimedia:Our projects
 uredi     
Commons-logo.svgU Wikimedijinu spremniku nalazi se još gradiva na temu: Zrakoplovstvo
Wiktionary-logo.svgPogledajte rječničku natuknicu zrakoplov u Wječniku, slobodnom rječniku.
Wikibooks-logo.svgWikiknjige imaju materijala na temu: Kategorija:Zrakoplovstvo
Wikiquote-logo.svgNa stranicama Wikicitata postoji zbirka osobnih ili citata o temi: Zrakoplovstvo
Portal.svg Ostali portali na hrvatskoj wikipediji
Biologija Europa Film Fizika Francuska Glazba Hrvatska Kemija Kršćanstvo
Likovna
umjetnost
Nogomet Njemačka Povijest Šport Zemljopis Zrakoplovstvo Životopis