Portal: zrakoplovstvo

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje


Portal zrakoplovstvo banner1.png

Zrakoplovstvo ili drugim riječima zračni prijevoz podrazumijeva cjelokupnu avio-industriju i sam let zrakoplova. U zrakoplove spadaju sve letjelice lakše od zraka (baloni, cepelini) i letjelice teže od zraka (avioni, helikopteri). Prošlo je više od 100 godina kada su 17. prosinca 1903. braća Wright uspjeli uzletjeti sa svojim Flayerom. I prije tog povijesnog događaja čovjek je letio uz pomoć balona, prepušten sili vjetra i zračnim strujama. Naš prvi zrakoplovac bio je Dragutin Novak koji je s uzletišta u Črnomercu u Zagrebu 22./23. lipnja 1910. godine uzletio zrakoplovom konstruktora Slavoljuba Penkale. Od tih vremena čovjek nije osvojio samo zračni prostor nego se i otisnuo u svemir. Zrakoplov je približio svaku točku na Zemlji a zračni promet postao je najsigurniji i najbrži način prijevoza.

Cartella blu.jpg
Jeste li znali?
/Jeste li znali/38
 uredi     
Airbus A380.jpg
  • ...da je u siječnju 1915. izvršeno prvo bombardiranje? Iz njemačkih cepelina su tada bačene 4 bombe na mjesta u Engleskoj.
  • ...da je prvu uporabu balona u vojne svrhe uradio Jean Marie Coutelle? On je 1794. godine dva puta po četiri sata pustio u zrak balone izrađene za francusku vojsku. Vojna svrha ovog uspona bila je utjecanje na neprijateljski moral.
  • ...da Airbus A380 (desno) ima 22 kotača?
  • ...da je prvi motorni let balonom izvršio je general Jean Baptiste Marie Meusnier koji je 1784. izradio balon elipsastog oblika pogonjen s tri elise na zajedničkoj osovini? Balon je s razvio brzinu od 3 mph.
  • ...da na letu Paris-New York Boeing 747 potroši 88-95 tona goriva?
Cartella blu.jpg
Na današnji dan
/Na današnji dan/19. rujna
 uredi     

19. rujna

Guppy, NASA
Cartella blu.jpg
Izdvojeni zrakoplov
/Izdvojeni_zrakoplov
 uredi     

SOKO J-21 Jastreb je jednosjedni, jurišno-izvidnički mlazni zrakoplov dizajniran i izrađivan u Jugoslaviji 1960-ih. Izgledom podsjeća na G-2 Galeb na čijoj osnovi je i nastao.

Povijest

Na početku kad je dizajniran, Jastreb se uglavnom koristio kao mlažnjak za obuku pilota i izviđanje, iako se mogao koristiti za napade jer je primarno bio dizajniran kao jurišni zrakoplov. Najveća razlika između J-21 i G-2 Galeba, je uklanjanje stražnjeg sjedišta, snažniji motor i ugradnja dodatne treće strojnice u nosu...

...Pročitaj cijeli članak | Ostali izdvojeni zrakoplovi

Cartella blu.jpg
Novosti
/Novosti
 uredi     
Šest aviona Pilatus PC-9M HRZ-a i PZO-a u formaciji akrobatske grupe Krila Oluje, koji su izveli manji dio svog programa.

4. kolovoza 2015.

U sklopu zrakoplovnoga dijela programa Svečanoga mimohoda povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 20-godišnjice vojno-redarstvene operacije Oluje sudjelovalo je 30 zrakoplova.

19. siječnja 2014.

Priznanje "Ponos Hrvatske" koje svake godine dodjeljuje istoimena udruga pojedincima i grupama za humanost, hrabrost, dobrotu i nesebičnost uručeno je Eskadrili transportnih helikoptera 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO. Eskadrila uz redovne zadatke obavlja i hitne medicinske letove, letove traganja i spašavanja a s helikopterom Mil Mi-8 sudjeluje u gašenju požara.

5. prosinca 2013.

Međunarodni koncesionar kojeg predvodi francuski ZAIC (Zagreb Airport International Company) preuzeo je zagrebački aerodrom.

8. studenoga 2013.

Na Zračnu luku Zagreb sletjeo je najveći avion na svijetu - Antonov An-225-Mriya. Avion je došao po transformator težak 140 tona koji je za filipinskog kupca izrađen u Končaru.

* S dopuštenjem preuzeto s: Aerosvijet, hrvatski zrakoplovni portal

Cartella blu.jpg
Izdvojeni članak
/Izdvojeni članak/
 uredi     
AN 32B 111209 1.jpg

Eskadrila transportnih aviona 91. ZB Zagreb, postrojba je Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, smještena u zračnoj bazi u Zagrebu.

Eskadrila sudjeluje i u aktivnostima tijekom protupožarne sezone, kada su na kriznim žarištima često potrebna žurna pojačanja u ljudstvu i materijalu, pri čemu je od osobitog značaja velika mobilnost koju pruža transportno zrakoplovstvo.

Pročitaj cijeli članak | Ostali izdvojeni članci

Cartella blu.jpg
Izdvojena slika
/Izdvojena slika
 uredi     

Mil Mi-171Sh with rocket launchers (2).jpg

Lanseri na Mil Mi-171Sh HRZ-a
Cartella blu.jpg
Ostali projekti
:wikimedia:Our projects
 uredi     
Commons-logo.svgU Wikimedijinu spremniku nalazi se još gradiva na temu: Zrakoplovstvo
Wiktionary-logo.svgPogledajte rječničku natuknicu zrakoplov u Wječniku, slobodnom rječniku.
Wikibooks-logo.svgWikiknjige imaju materijala na temu: Kategorija:Zrakoplovstvo
Wikiquote-logo.svgNa stranicama Wikicitata postoji zbirka osobnih ili citata o temi: Zrakoplovstvo
Portal.svg Ostali portali na hrvatskoj wikipediji
Biologija Europa Film Fizika Francuska Glazba Hrvatska Kemija Kršćanstvo
Likovna
umjetnost
Nogomet Njemačka Povijest Šport Zemljopis Zrakoplovstvo Životopis