Portal: zrakoplovstvo

Izvor: Wikipedija
Jump to navigation Jump to search


Portal zrakoplovstvo banner1.png

Zrakoplovstvo ili drugim riječima zračni prijevoz podrazumijeva cjelokupnu avio-industriju i sam let zrakoplova. U zrakoplove spadaju sve letjelice lakše od zraka (baloni, cepelini) i letjelice teže od zraka (avioni, helikopteri). Prošlo je više od 100 godina kada su 17. prosinca 1903. braća Wright uspjeli uzletjeti sa svojim Flayerom. I prije tog povijesnog događaja čovjek je letio uz pomoć balona, prepušten sili vjetra i zračnim strujama. Naš prvi zrakoplovac bio je Dragutin Novak koji je s uzletišta u Črnomercu u Zagrebu 22./23. lipnja 1910. godine uzletio zrakoplovom konstruktora Slavoljuba Penkale. Od tih vremena čovjek nije osvojio samo zračni prostor nego se i otisnuo u svemir. Zrakoplov je približio svaku točku na Zemlji a zračni promet postao je najsigurniji i najbrži način prijevoza.

Cartella blu.jpg
Jeste li znali?
/Jeste li znali/47
 uredi     
  • ...da su putnici koji su ostali živi nakon pada Fairchild FH-227 urugvajskog ratnog zrakoplovstva 1972. ostali živi hraneći se tijelima mrtvih putnika? Spasioci su ih pronašli dva mjeseca kasnije.
  • ...da je 1984. pilot Boeinga 767 Air Canade uspio sletjeti u Gimlij, iako je zrakoplov tijekom leta iz Montreala prema Edmontonu ostao bez goriva?
  • ...da je prvi zrakoplov s rotorom predstavljen još 1907. godine a mogao je ponijeti jednu osobu?
  • ...da su 23. i 24. rujna 1916. u masovnom zračnom napadu na Englesku učestvovala jedanaest cepelina? Dva su oborena: LZ 76 oboren je sa zemlje a LZ 74 oborio je poručnik Frederick Sowrey.
  • ...da je Sjeverno korejski pilot uspio je dovesti svoj oštećeni MiG-15 desno) u Seoul za što je nagrađen s 100.000 US $?
Cartella blu.jpg
Na današnji dan
/Na današnji dan/21. studenoga
 uredi     

21. studenoga

Avro 504
Cartella blu.jpg
Izdvojeni zrakoplov
/Izdvojeni_zrakoplov
 uredi     
Polet Airlines An-124 swallowing Emirates Airbus A380.jpg

Antonov An-124 Ruslan (ruski: Антонов Ан-124 «Руслан», NATO oznaka: Condor) je najveći zrakoplov proizveden do početka proizvodnje Antonova An-225. Tijekom razvoja na zapadu je bio poznat kao An-400 i An-40. Prvi put je uzletio 1982. godine a odobrenje za civilnu uporabu zrakoplovne vlasti izdale su 30. prosinca 1992. Zrakoplov je prvi puta prikazan 1985. godine na aeromitingu u Parizu. Trenutno se koriste preko četrdeset aviona, od čega 20 lete u komercijalne svrhe u Rusiji, Ukrajini, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Libiji.

...Pročitaj cijeli članak | Ostali izdvojeni zrakoplovi

Cartella blu.jpg
Novosti
/Novosti
 uredi     
Šest aviona Pilatus PC-9M HRZ-a i PZO-a u formaciji akrobatske grupe Krila Oluje, koji su izveli manji dio svog programa.

4. kolovoza 2015.

U sklopu zrakoplovnoga dijela programa Svečanoga mimohoda povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 20-godišnjice vojno-redarstvene operacije Oluje sudjelovalo je 30 zrakoplova.

19. siječnja 2014.

Priznanje "Ponos Hrvatske" koje svake godine dodjeljuje istoimena udruga pojedincima i grupama za humanost, hrabrost, dobrotu i nesebičnost uručeno je Eskadrili transportnih helikoptera 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO. Eskadrila uz redovne zadatke obavlja i hitne medicinske letove, letove traganja i spašavanja a s helikopterom Mil Mi-8 sudjeluje u gašenju požara.

5. prosinca 2013.

Međunarodni koncesionar kojeg predvodi francuski ZAIC (Zagreb Airport International Company) preuzeo je zagrebački aerodrom.

8. studenoga 2013.

Na Zračnu luku Zagreb sletjeo je najveći avion na svijetu - Antonov An-225-Mriya. Avion je došao po transformator težak 140 tona koji je za filipinskog kupca izrađen u Končaru.

* S dopuštenjem preuzeto s: Aerosvijet, hrvatski zrakoplovni portal

Cartella blu.jpg
Izdvojeni članak
/Izdvojeni članak/
 uredi     
Removal of frost.JPG

Zrakoplov ne smije uzletjeti kada mraz, snijeg ili led prijanja na krila, komande leta, propelere, usisnike motora, pitot-cijevi, statičke otvore, pokazivač kuta nagiba ili druge kritične površine na zrakoplovu. Svako izlaganje nepovoljnim vremenskim prilikama može prouzročiti nagomilavanje naslaga na površinama i sastavnim dijelovima zrakoplova. Takve naslage ozbiljno umanjuju sposobnost, kontrolu i stabilnost te mogu prouzrokovati mehanička oštećenja te zrakoplovnu nesreću. Snijeg ili led na gondoli motora, fenskim lopaticama, otvorima statorskih lopatica ili u motoru može dovesti do vibracija motora i gubitka brzine okretanja, što bi uzrokovalo slabiji ili potpuni gubitak snage potiska motora. Naslage na napadnim ivicama krila i gornjim površinama krila remete strujanje zraka i uzrokuju smanjenje uzgona, povećanje otpora te smanjuju granicu odvajanja strujnica zraka od krila.

...Pročitaj cijeli članak | Ostali izdvojeni članci

Cartella blu.jpg
Izdvojena slika
/Izdvojena slika
 uredi     
Cartella blu.jpg
Ostali projekti
:wikimedia:Our projects
 uredi     
Commons-logo.svgU Wikimedijinu spremniku nalazi se još gradiva na temu: Zrakoplovstvo
Wiktionary-logo.svgPogledajte rječničku natuknicu zrakoplov u Wječniku, slobodnom rječniku.
Wikibooks-logo.svgWikiknjige imaju materijala na temu: Kategorija:Zrakoplovstvo
Wikiquote-logo.svgNa stranicama Wikicitata postoji zbirka osobnih ili citata o temi: Zrakoplovstvo
Portal.svg Ostali portali na hrvatskoj wikipediji
Biologija Europa Film Fizika Francuska Glazba Hrvatska Kemija Kršćanstvo
Likovna
umjetnost
Nogomet Njemačka Povijest Šport Zemljopis Zrakoplovstvo Životopis