Portal: zrakoplovstvo

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje


Portal zrakoplovstvo banner1.png

Zrakoplovstvo ili drugim riječima zračni prijevoz podrazumijeva cjelokupnu avio-industriju i sam let zrakoplova. U zrakoplove spadaju sve letjelice lakše od zraka (baloni, cepelini) i letjelice teže od zraka (avioni, helikopteri). Prošlo je više od 100 godina kada su 17. prosinca 1903. braća Wright uspjeli uzletjeti sa svojim Flayerom. I prije tog povijesnog događaja čovjek je letio uz pomoć balona, prepušten sili vjetra i zračnim strujama. Naš prvi zrakoplovac bio je Dragutin Novak koji je s uzletišta u Črnomercu u Zagrebu 22./23. lipnja 1910. godine uzletio zrakoplovom konstruktora Slavoljuba Penkale. Od tih vremena čovjek nije osvojio samo zračni prostor nego se i otisnuo u svemir. Zrakoplov je približio svaku točku na Zemlji a zračni promet postao je najsigurniji i najbrži način prijevoza.

Cartella blu.jpg
Jeste li znali?
/Jeste li znali/25
 uredi     
F-84E of 9th Fighter-Bomber Squadron in Korea.jpg
Cartella blu.jpg
Na današnji dan
/Na današnji dan/26. lipnja
 uredi     

26. lipnja

  • 1988. - Air Franceov Airbus A320 pada tijekom demonstracijskog leta i ubija pet osoba uključujući pilota i kopilota.
  • 1948. - Uspostavlja se zračni most s zapadnim Berlinom.
  • 1934. - Prvi let Focke-Wulfa Fw 61, prvog praktičnog helikoptera.
Cartella blu.jpg
Izdvojeni zrakoplov
/Izdvojeni_zrakoplov
 uredi     
FMA IA 63 Pampa 1991.jpg

FMA IA 63 Pampa je argentinski napredni dvosjedni trener koji može obavljati i lake jurišne zadatke. Proizvodi je Fabrica Militar de Aviones uz pomoć njemačkog Dorniera.

Dizajn novog zrakoplova počinje 1979. te je konačni izgled izabran 1980. uz razvojnu pomoć Njemačkog Dorniera. Po karakteristikama i vanjskom izgledu, vidi se utjecaj Dorniera no unatoč tomu Pampa se uvelike razlikuje od Alpha Jeta. Ima samo jedan motor, manja je i nema strijelasta krila. Prva tri letna prototipa su izrađena u ožujku 1981. a prvi let se zbio 6. listopada 1984.

...Pročitaj cijeli članak | Ostali izdvojeni zrakoplovi

Cartella blu.jpg
Novosti
/Novosti
 uredi     
Šest aviona Pilatus PC-9M HRZ-a i PZO-a u formaciji akrobatske grupe Krila Oluje, koji su izveli manji dio svog programa.

4. kolovoza 2015.

U sklopu zrakoplovnoga dijela programa Svečanoga mimohoda povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 20-godišnjice vojno-redarstvene operacije Oluje sudjelovalo je 30 zrakoplova.

19. siječnja 2014.

Priznanje "Ponos Hrvatske" koje svake godine dodjeljuje istoimena udruga pojedincima i grupama za humanost, hrabrost, dobrotu i nesebičnost uručeno je Eskadrili transportnih helikoptera 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO. Eskadrila uz redovne zadatke obavlja i hitne medicinske letove, letove traganja i spašavanja a s helikopterom Mil Mi-8 sudjeluje u gašenju požara.

5. prosinca 2013.

Međunarodni koncesionar kojeg predvodi francuski ZAIC (Zagreb Airport International Company) preuzeo je zagrebački aerodrom.

8. studenoga 2013.

Na Zračnu luku Zagreb sletjeo je najveći avion na svijetu - Antonov An-225-Mriya. Avion je došao po transformator težak 140 tona koji je za filipinskog kupca izrađen u Končaru.

* S dopuštenjem preuzeto s: Aerosvijet, hrvatski zrakoplovni portal

Cartella blu.jpg
Izdvojeni članak
/Izdvojeni članak/
 uredi     
Rafale 070412-N-8157C-542.JPEG

Dassault Rafale je dvomotorni višenamjenski lovac francuske proizvodnje. Proizvodi se za potrebe Ratnog zrakoplovstva Republike Francuske u standardnoj inačici te palubna verzija za Ratnu mornaricu. Izravni je konkurent Eurofighter Typhoonu, no Rafale još nije uspio osigurati niti jednu stranu narudžbu, iako su neke zemlje izrazile interes.

Rafale je nastao iz potrebe Oružanih snaga Republike Francuske da zamijene dotadašnje jurišnike SEPECAT Jaguar i dotrajale lovce F-8 Crusader. Zahtjevi su bili dovoljno slični te su spojeni u jedan program razvoja višenamjenskog lovca. Tehnološki demonstrator Rafale A je poletio 1986. i pokazao se dovoljno uspješnim za aktivnu službu. Prve narudžbe su izdane 1988. U međuvremenu su se nastavila istraživanja i letovi Rafale A, uključujuči i slietanja na nosač zrakoplova. Rafale A je umirovljen 1994. i u nastavku programa su već bile spremne buduće produkcijske varijante:

  • Rafale B je dvosjedna inačica koja je u početku trebala biti samo trenažni zrakoplov, no borbena iskustva su pokazala važnost drugog člana posade na jurišnim zadaćama. 60% naručenih Rafalea je B inačica
  • Rafale C je jednosjedni višenamjenski lovac za Ratno zrakoplovstvo
  • Rafale M je jednosjedna palubni lovac s mogućnostima kao i Rafale C, uz dodatne preinake i poboljšanja za djelovanje s nosača zrakoplova

Pročitaj cijeli članak | Ostali izdvojeni članci

Cartella blu.jpg
Izdvojena slika
/Izdvojena slika
 uredi     
Cartella blu.jpg
Ostali projekti
:wikimedia:Our projects
 uredi     
Commons-logo.svgU Wikimedijinu spremniku nalazi se još gradiva na temu: Zrakoplovstvo
Wiktionary-logo.svgPogledajte rječničku natuknicu zrakoplov u Wječniku, slobodnom rječniku.
Wikibooks-logo.svgWikiknjige imaju materijala na temu: Kategorija:Zrakoplovstvo
Wikiquote-logo.svgNa stranicama Wikicitata postoji zbirka osobnih ili citata o temi: Zrakoplovstvo
Portal.svg Ostali portali na hrvatskoj wikipediji
Biologija Europa Film Fizika Francuska Glazba Hrvatska Kemija Kršćanstvo
Likovna
umjetnost
Nogomet Njemačka Povijest Šport Zemljopis Zrakoplovstvo Widra Životopis