Bogdašić (Tomislavgrad, BiH)

Izvor: Wikipedija
Jump to navigation Jump to search
Bogdašić
Entitet Federacija BiH
Županija Hercegbosanska županija
Općina/Grad Tomislavgrad
Stanovništvo (1991.)
 - ukupno 404
Bogdašić.JPG

Bogdašić je najsjevernije naselje u općini Tomislavgrad u Hercegbosanskoj županiji Federacije Bosne i Hercegovine.

Naselje se nalazi na sjeveru Šujičke doline na rubovima malenog krškog polja zvanog Bogdaško polje te na brijegu koji okružuje polje sa sjevera i zapada zvanom Bogdaški brig. Istočno od središnjeg naselja nalazi se zaselak Gluščevine, a na sjeveru zaselak Stržanj.

Sjeverno od Bogdašića je administrativna granica s općinom Kupres koja prolazi iznad dviju stjenovitih klisura Mali i Veliki Stržanj iz kojih izvire rijeka Šujica koja zatim siječući svoj put kroz brijegove otječe prema jugu.

Stanovništvo[uredi VE | uredi]

Zemljovid naselja

Nacionalni sastav stanovništva 1991. godine, bio je sljedeći:

ukupno: 404

Spomenici[uredi VE | uredi]

Brježuljak Mala Rajkovača koji se izdiže prema sjeveru okrunjen je velikim metalnim bijelim križem koji iznačuje pobjedu hrvatske snaga 1992. godine koje su se nalazile na širem šujičkom području i koje su uspjele su zaustaviti snage Jugoslavenske narodne armije i srpske snage nakon njihove pobjede u bitci za Kupres 1992. godinee čime je zaustavljen njihov prodor prema Livnu, Splitu i dalmatinskoj obali.[1] Križ je i spomen svim poginulima u ratu u Bosni i Hercegovini (1992.-1995.). U podnožju križa uklesane su riječi Za krst časni i slobodu zlatnu.

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. Mega media Bitka za Šuicu travanj 1992. – neispričana priča…, 7. rujna 2015. (pristupljeno 21. travnja 2017.)