Prijeđi na sadržaj

Bohumil Hrabal

Izvor: Wikipedija
Bohumil Hrabal 1988. godine (fotografija Hana Hamplová)

Bohumil Hrabal (Brno, 28. ožujka 1914.Prag, 3. veljače 1997.), češki pisac.

Rodio se u mjestu Brno-Židenice, Moravska, ali je proveo djetinjstvo u pivovari Nymburk kao posinak poslovođe. U Prag se doselio tijekom 1940-ih, gdje je i ostao.

Prvo je radio kao fizički radnik u čeličani, a kasnije se prihvaća olovke i piše svoja maestralna djela. U 50 godina karijere napisao je 35 djela od kojih su gotovo sva prevedena na čak 27 jezika i ekranizirana (režirao ih je Jiri Menzel). Hrabal je bio sjajan pripovjedač i imao je ekspresivan stil. Spada, uz Jaroslava Hašeka, Karela Čapeka i Milana Kunderu, u društvo najboljih čeških književnika 20. stoljeća.

Kupio je kućicu u mjestu Kersko, gdje je držao mačke ("kočenky") i posjećivao ih do kraja života. Njegova najpoznatija djela su "Strogo kontrolirani vlakovi" i "Služio sam engleskog kralja". Neka njegova djela komunističke vlasti su zabranile i nisu ih izdavale. Kuća u kojoj je živio u Pragu danas više ne postoji. Običavao je ići u pivnice, a u svojoj omiljenoj- U zlatnome tigru upoznao je predsjednika SAD-a Billa Clintona, Vaclava Havela i Madeleine Albright. Njegov roman "Sati plesa za starije osobe" sastoji se od samo jedne rečenice.

Poginuo je u 82. godini padom s petog kata bolnice. Navodno je pokušao nahraniti golubove. Pokopan je u obiteljskoj grobnici, gdje mu počivaju majka, očuh, stric, žena i brat.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]