Boris Štok

Izvor: Wikipedija
Boris Štok
Rođen/a18. ožujka 1978. Rijeka, Hrvatska
Žanr/ovielectro, rock
Zanimanjepjevač, skladatelj, tekstopisac
Producentska kućaMenart, Aquarius Records
AngažmanQuasarr, Manofon
Nagrade
Diskografska nagrada Porin

Boris Štok (Rijeka, 18. ožujka 1978.) hrvatski je pjevač, skladatelj i tekstopisac iz Rijeke.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rodio se u Rijeci, gdje je završio gimnaziju. Diplomirao je management na Ekonomskom fakultetu u Rijeci. Glazbeni uzori su mu Shirley Bassey, Roisin Murphy - Moloko, Frank Sinatra, Brendan Perry, Nina Simone, David Bowie, Randy Crawford i dr.[1]

Glazbom se započeo baviti kao u nizu demobendova, zborova (Putokazi) i cover bendova s kojima je nastupao u Hrvatskoj i Sloveniji. U studiju je razvijao i pronalazio vlastiti autorski izraz.

2000. godine je započeo karijeru kao suosnivač i dugogodišnji član višestruko nominirane i nagrađivane grupe Quasarr u kojoj djeluje kao autor tekstova, koautor glazbe i glavni vokal.[2] S grupom svira sve vodeće festivale i klubove u regiji, snima tri albuma: Quasarr, Propaganda (Menart) i Sjene (Croatia records), te izdaje singlove koji su osvojili vrhove radijskih top ljestvica. Pjesma “Ljubav” u kojoj gostuje Josipa Lisac dobila je nagradu Porin za najbolju vokalnu suradnju, a najveći hit pjesma "Ti" postaje špica Netflixove serije Novine.[3]

Suradnje[uredi | uredi kôd]

Surađivao s brojnim renomiranim i nagrađivanim glazbenicima od kojih se ističu: Josipa Lisac, Matija Dedić, Ante Gelo, Elvis Stanić, Meritas, Jadranka Ivaniš Yaya (Jinx), Chui, Darko Terlević (The Siids), Sandi Bratonja (Urban&4), Mrle & Ivanka, Henry Radanović i drugi. Krajem 2021.g. s grupom Meritas snima duet "Večer".

S Vedranom Križanom osnovao je 2008. godine projekt Manofon. Objavili su dva albuma Tv um i 2. "Ovisnik", prvi singl s tih albuma osvojio je vrhove hrvatskih radijskih top-ljestvica. Projekt je ostvario još zapaženih singlova poput "Ono što već znam", "Ti bi to", "Trag" i dr.

Samostalna karijera[uredi | uredi kôd]

2017.godine započeo je samostalnu karijeru singlovima "Ove misli", "Voli me još ovu noć", "Ispod kože" te "Kao mi". Iste godine objavljuje debitantski EP Puls, objavljen u ograničenoj nakladi te odmah biva nominiran za nagradu Porin kao najbolji novi izvođač.

U listopadu 2018.g. izdaje svoj prvi samostalni dugosvirajući album Ispod kože za koji biva nominiran te nagrađen Porinom u kategoriji “Najbolji album alternativne glazbe“.[4] Nastupa na vodećim festivalima i klubovima u regiji te gostuje u brojnim tv emisijama.

U studenom 2020.g. izdaje drugi samostalni album Uvijek dio mene za koji opet biva nominiran za nagradu Porin.[5] Album sadrži brojne uspješne radijske singlove poput: "Predajem se tebi", "Reci mi", "Još uvijek" itd.

Nastupi na televiziji[uredi | uredi kôd]

22. travnja 2018. nastupio u glazbenoj emisiji na HRT2 Garaža u 19.30. Pratio ga je sastav Dino Šimonović – bubanj, Vladimir Tomić – gitara, Nikola Mesarek – bas, Dorian Cuculić – klavijatura, Jelena Fabijan – pozadinski vokal, pridruženi član: Darko Terlević – gitara. Izveli su skladbe "Kao mi", "Tišina", "Baby, Baby", "Ove misli" i "Ispod kože".

Glazbena priznanja[uredi | uredi kôd]

  • 2014. – kao član sastava Quasarr, dobitnik nagrade Porin za vokalnu suradnju u pjesmi "Ljubav" u duetu s Josipom Lisac.
  • 2018. – nominacija za Porin u kategoriji br. 3 - Novi izvođač godine.
  • 2019. – dobitnik nagrade Porin za album Ispod kože u kategoriji “Najbolji album alternativne glazbe“.
  • 2021. – nominacija za Porin s albumom Uvijek dio mene, u kategoriji "Najbolji album alternativne glazbe"


Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]