Borislav Doklestić

Izvor: Wikipedija

Borislav (Boro) Doklestić (Herceg-Novi, 16. veljače 1943.),[1] hrvatski arhitekt i urbanist.[2]

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rođen 1943. godine u Herceg-Novome. U Dubrovniku završio klasičnu gimnaziju 1961. godine. Studirao u Zagrebu na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu i diplomirao 1967. (N. Šegvić). Kao stipendist francuske i portugalske vlade proučavao je u Alžiru arapsko urbano naslijeđe te predložio rješenje obnove Annabe. Također se bavi planiranjem gradskih četvrti predviđenih za rušenje te pitanjima njihove sanacije, revitalizacije i uklapanja u novo tkivo grada. Osobito se bavio Zagrebom, a radio i djela za Dubrovnik, Osijek i Zadar.[1] Posjeduje dugogodišnje iskustvo u urbanističkom i prostornom planiranju. Izradio je brojne urbanističke studije, planove i projekte. Višegodišnji je autor stručnih tekstova u periodici (Čovjek i prostor, Arhitektura) i dnevnom tisku.[1][2] Zastupljen u zbornicima Zagrebačkog salona (arhitektura, urbanizam, interijer : realizacije, projekti, prijedlozi).[3]

Za rad je nagrađen brojnim nagradama na arhitektonskim natječajima.[2]

Knjige[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b c Hrvatski biografski leksikon Tomislav Premerl: Doklestić, Borislav, 1993., Leksikografski zavod Miroslav Krleža (pristupljeno 15. travnja 2017.)
  2. a b c VBZArhivirana inačica izvorne stranice od 16. travnja 2017. (Wayback Machine) AMO T`AMO mediteranska crtanka - Doklestić, Borislav (pristupljeno 15. travnja 2017.)
  3. Zagrebački salon (32 ; 1997.), Zagrebački salon (35 ; 2000.)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

  • Dalmatinski portal Živana Sušak Živković: Borislav Doklestić: Split se treba ugledati na Marseille i postati jadranska metropola, 4. veljače 2016.