Branimir Janković

Izvor: Wikipedija
Branimir Janković
Rođenje 13. studenoga 1980.
Vinkovci
Polje Povijest
Institucija Filozofski fakultet u Zagrebu
Alma mater Filozofski fakultet u Zagrebu
Poznat po Vodeći stručnjak za javnu povijest u Hrvatskoj
Portal o životopisima

Branimir Janković (Vinkovci, 1980.), hrvatski povjesničar i javni povjesničar, docent Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Diplomirao povijesti i hrvatskog jezika i književnosti 2006. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Godinu dana kasnije upisuje poslijediplomski doktorski studij "Moderne i suvremene hrvatske povijesti u europskom i svjetskom kontekstu". Od 2009. zaposlen je kao znanstveni novak na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Na istom fakultetu doktorirao 2014. radom "Teorijske i metodološke preobrazbe hrvatske historiografije 1970-ih i 1980-ih godina".

Nastavne i znanstvene interese usmjerio je prema javnoj povijesti, teoriji i metodologiji povijesne znanost, povijesti historiografije, odnosu historiografije i nacionalizma, suvremenoj historiografiji i hrvatskoj historiografiji 19-21. stoljeća.[1] Urednik je portala i stranice za popularizaciju povijesti i posredovanje između akademske zajednice i zainteresirane javnosti Historiografija.hr [2] te urednik stranice Javna povijest/Public History[3] pri Facebooku.

Od 2009. docent na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, gdje sudjeluje u izvođenju nastave na preddiplomskom i diplomskom studiju povijesti na predmetima "Povijest historiografije", "Javna povijest", "Historiografija i nacionalizam", "Historiografija o Francuskoj revoluciji" te seminaru iz "Europske i svjetske povijesti 19. stoljeća (1789-1918)".[4]

Objavljene monografije[uredi | uredi kôd]

  • Mijenjanje sebe same. Preobrazbe hrvatske historiografije kasnog socijalizma, Zagreb: Srednja Europa, 2016.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Branimir Janković | Autor | Zebrakom. zebrakom.hr. Pristupljeno 15. veljače 2023.
  2. Historiografija.hr. Historiografija.hr. Pristupljeno 9. ožujka 2023.
  3. Prijavite se na Facebook. Facebook. Pristupljeno 9. ožujka 2023.
  4. dr.sc. Branimir Janković, doc. theta.ffzg.hr. Pristupljeno 15. veljače 2023.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]