Prijeđi na sadržaj

Brigada

Izvor: Wikipedija
NATO-va taktička oznaka za brigadu

Brigada (hrv. zdrug, arh. sdrug), viša taktička vojna jedinica združenih rodova kopnene vojske, obično se sastoji od dviju do pet bojni, ovisno o vojskama, razdoblju, zadaćama i misijama.[1] Brigada može biti u sastavu više jedinice - divizije (zbora), a često je samostalna i operativno nezavisna. Niža postrojba od brigade je bojna, a tradicijski pukovnija.

Brigadom su u prošlosti zapovjedali brigadni generali, ali u većini modernih vojski brigadom zapovjedaju časnici s činom brigadira.

Brigada može imati u svom sastavu od 1500 do 5000 vojnika. Nešto je veća ili jednaka od pukovnija, a koje su u modernim vojskama uglavnom izgubile značaj, te su uglavnom zamijenjene brigadama.

Američka pješačka brigada s otprilike 3200 ljudi

Ovisno o sastava i osnovnom naoružanju, brigada može biti:

  • gardijska,
  • pješačka,
  • oklopna,
  • planinska,
  • lako jurišna i dr.

Jačina brigade ovisi o namjeni i naoružanju.

Gardijska brigada je posebno opremljena i uvježbana elitna vojna formacija oružanih snaga. Namijenjena je za izvršavanje odlučujućeg udarnog djelovanja po neprijateljskim postrojbama u svim uvjetima. Ovisno o namjeni i osnovnom naoružanju može biti pješačka, padobranska, oklopno-mehanizirana, lako jurišna i dr. Gardijske brigade imaju u svom sastavu sve oružane snage svijeta.

NATO-va taktička oznaka za brigadu je

Izvori

[uredi | uredi kôd]
  1. Hrvatski jezični portal, brigada (pristupljeno 27.6.2013.)
Nedovršeni članak Brigada koji govori o ratovanju ili oružju treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.