Britansko groblje u Montevideu

Izvor: Wikipedija
Keltski križ na jednom od grobova irskih doseljenika.

Britansko groblje u Montevideu (eng. The British Cemetery Montevideo, špa. Cementerio Británico) jedno je od najstarijih groblja u cijelom Urugvaju. Groblje je 1827. osnovala malobrojna britanska zajednica u Urugvaju za pokop svih britanskih vojnika koji su poginuli u borbama na području Urugvaja početkom 19. stoljeća. Na groblju su pokopani časnici, zapovjednici i mornari iz Prvog i Drugog svjetskog rata, ali i većina britanskih doseljenika koji su svoj život okončali u Urugvaju.

Nakon 1945. godine, britanska zajednica je prodala zemljište groblja gradu na korištenje, pa su u novije vrijeme pokopani i mnogi Urugvajci ili pripadnici drugih manjina poput njemačke, irske i ruske, čiji su članovi uglavnom pravoslavci.

Tako je na groblju pokopana i jedna manja skupina američkih marinaca, uz prisustvo poljskog, kanadskog, francuskog, ruskog i južnoafričkog veleposlanika u studenom 2004.[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Američki ratni veterani časno pokopani: "hvala vam za žrtvu!"Inačica izvorne stranice arhivirana 18. listopada 2011., mrežna mjesta američkog veleposlanstva u Urugvaju, objavljeno 12. studenog 2014., pristupljeno 6. lipnja 2016. (engl.)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]